BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Κρατούν το ελαιόλαδο οι παραγωγοί προβλέποντας άνοδο

Ελάχιστες πράξεις γίνονται αυτήν την περίοδο στην ελληνική αγορά ελαιολάδου, µε φόντο την αβέβαιη πολιτικοοικονοµική κατάσταση µε τους παραγωγούς να φαίνεται να προτιµούν να κρατήσουν το προϊόν στα χέρια τους, ποντάροντας σε µια περαιτέρω άνοδο των τιµών µέσα στο επόµενο διάστηµα (1 µε 1,5 µήνα), σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Κρατούν το ελαιόλαδο οι παραγωγοί προβλέποντας άνοδο

2
0
«Επιλέγουν να κρατούν ελαιόλαδο παρά να έχουν χρήµατα αυτό το διάστηµα οι ελαιοπαραγωγοί στη χώρα µας, µέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο µε τις κρίσιµες πολιτικές και οικονοµικές εξελίξεις», επισηµαίνει στην Agrenda ο Πάνος Γκούµας, τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου, από την περιοχή της Καλαµάτας. Οι τιµές παραγωγού τώρα σε Καλαµάτα-Μεσσηνία είναι µεταξύ 3,40-3,50 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο, ενώ για το ΠΟΠ Καλαµάτας στα 3,50-3,60 ευρώ/κιλό, ενώ πέρσι δεν ξεπέρασαν κατά µ.ο. τα 2,40-2,60 ευρώ/κιλό

Αδράνεια χαρακτηρίζει αυτό το διάστηµα την αγορά ελαιολάδου, καθώς επικρατεί αβεβαιότητα µε την πολιτική και οικονοµική κατάσταση, οπότε δεν δίνουν οι παραγωγοί ελαιόλαδο στους εµπόρους. Βέβαια, «η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κρατιέται αρκετή ποσότητα, πιέζονται οι τιµές», σηµειώνει ο κ. Γκούµας. Η ζήτηση φέτος από το εξωτερικό ήταν µεγάλη (λόγω µείωσης παραγωγής σε Ιταλία και Ισπανία) και «η Ελλάδα είχε καλή ποιότητα και ποσότητα, οπότε πετύχαµε αρκετά υψηλές ιστορικά τιµές», τονίζει ο κ. Γκούµας.

«Φέτος υπήρχε πρόβληµα µε το χρονοδιάγραµµα των εξαγωγών, ήταν µη οµαλή η πώληση από τους παραγωγούς, καθώς κρατάγανε ποσότητες περιµένοντας να ανέβουν ακόµα οι τιµές», προσθέτει ο ίδιος. Αυτή τη στιγµή, ανήσυχοι οι παραγωγοί επιλέγουν να κρατήσουν τα τελευταία λιγοστά αποθέµατα. Μόλις στο 10%, εκτιµά ότι έχουν πέσει τα αποθέµατα ελαιολάδου στη Σπάρτη, ο Τάσος Γκολέµης, παραγωγός του Α.Σ. Παλαιοπαναγιάς και αντιπρόεδρος της Ένωσης βιοκαλλιεργητών Λακωνίας, ο οποίος επίσης τονίζει ότι δεν γίνεται καµία πράξη αυτό το διάστηµα.

«Είναι πολύ πεσµένα τα αποθέµατα προς το τέλος της εµπορικής σεζόν σε σχέση µε πέρσι, γιατί υπήρχε ζήτηση από το εξωτερικό και µάλιστα οι τιµές ξεκίνησαν από 3,70-3,80 ευρώ/κιλό, έπεσαν στα 3,20 και τώρα είναι γύρω στα 3,50 ευρώ το κιλό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda o παραγωγός από τη Σπάρτη. Και συµπληρώνει ότι φέτος είχαµε αύξηση της παραγωγής κατά 150% στους 300.000 τόνους από τους 120.000 τόνους την περίοδο 2013/2014. Όσον αφορά την επόµενη χρονιά, περιµένουµε να δούµε τι θα κάνουν οι Ισπανοί, καταλήγει ο ίδιος

«Τώρα η τιµή στην Κρήτη είναι κατά µέσο όρο στα 3,20 ευρώ το κιλό», αναφέρει ο Μιχάλης Τσαγκαράκης, πρόεδρος του Α.Σ. Ζαρός (Κρήτη). «∆εν υπάρχει κίνηση, δεν γίνονται πράξεις. Επίσης τα αποθέµατα είναι πάρα πολύ λίγα, έχει φύγει ήδη το 85%. Μοναδική παρηγοριά για τους παραγωγούς είναι όπως ακούµε να λέγεται στην αγορά η ξηρασία στην ιβηρική χερσόνησο που και φέτος είναι προ των πυλών», τονίζει ο ίδιος.   

Κάποιοι µεγαλέµποροι λένε ότι οι Ισπανοί έχουν καλό λουλούδι, αλλά η ξηρασία οδήγησε το άνθος να καθίσει, οπότε η παραγωγή ίσως δεν ξεπεράσει τους 1 εκατ. τόνους τη νέα σεζόν. Βέβαια, προς το παρόν η κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή σηµειώνουν οι παραγωγοί. Παρόλα αυτά, «το ελληνικό ελαιόλαδο έχει περιθώρια, καθώς έχει φύγει ο βραχνάς των Ισπανών. Πιστεύω ότι αυτός ο µήνας και ίσως και ο Ιούλιος θα πάνε καλά», καταλήγει ο κ. Τσαγκαράκης.  


IOC - ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΠΡΟΩΘΗΣΗΣτο «μάτι» του IOC η αγορά της Ιαπωνίας για το ελαιόλαδοΑύξηση της τάξης του 68% στους 1,23 εκατ. τόνους σηµείωσαν το 2013/2014 οι εξαγωγές εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου της Ισπανίας στη διεθνή αγορά (συµπεριλαµβανοµένων και των παραδόσεων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης-ΕΕ) σε σχέση µε πέρσι, σύµφωνα µε έκθεση του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου (IOC).
Παράλληλα, αυξηµένες κατά 6% στους 416.892 τόνους ήταν οι ιταλικές εξαγωγές ελαιολάδου το 2013-2014 σε σχέση µε το 2012-2013. Από αυτή την ποσότητα το 39% κατευθύνθηκε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, µε κορυφαίο προορισµό τη Γερµανία (28%).
Όσον, αφορά τη χώρα µας ο IOC για τις εξαγωγές της σεζόν 2013/2014 αναφέρει ότι άγγιξαν τους 69.848 τόνους, µε το εµπόριο εντός ΕΕ να αντιστοιχεί στο 74% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών
Η Τυνησία κατέγραψε µείωση εξαγωγών κατά 56% στους 77.139,6 τόνους σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά. Αυτό, όπως σηµειώνει ο IOC οφείλεται στην πτώση κατά 68% στους 70.000 τόνους από 200.000 τα τελευταία δύο έτη.  
Τέλος, αξίζει να σηµειωθεί ότι στις 2 Ιουλίου ο IOC θα λανσάρει την εκστρατεία προώθησης ελαιολάδου στην Ιαπωνία µε τίτλο «Πιστεύω στο ελαιόλαδο» (Believe in Olive Oil). Επαγγελµατίες από τον χώρο των ΜΜΕ και τη βιοµηχανία ελαιολάδου θα βρεθούν µε εισαγωγείς και εκπροσώπους του ιαπωνικού υπουργείου γεωργίας για να διαπραγµατευτούν συµφωνίες προώθησης του προϊόντος στην αγορά της Ιαπωνίας.

 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία