BACK TO
TOP
Ελαιώνες και Αμπελώνες

Παραγωγή ούζου μόνο από ελληνικά σταφύλια

Την παρασκευή ούζου αποκλειστικά από ελληνικά σταφύλια, ζητούν με ερώτησή τους στη Βουλή τρείς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι κ.κ. Έκτορας Νασιώκας, Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Σπηλιόπουλος αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Οι αυξήσεις σε ΕΦΚ και ΦΠΑ "πνίγουν" το ούζο

3
0

«Η καταχώρηση του ούζου το 1989, ως προς το δικαίωμα χρήσης της παραδοσιακής ένδειξης «ΟΥΖΟ» για την Ελλάδα και την Κύπρο, μέχρι σήμερα δεν συνδυάστηκε με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, που ίσχυσαν μέχρι περίπου την δεκαετία του 1980.

Για την παραγωγή του ούζου, ενώ στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν α΄ ύλες (ποικιλίες σταφυλιών σταφιδοποιίας, μελάσα κλπ.) εγχωρίως παραγόμενες, σήμερα πραγματοποιείται από αλκοόλη, που στον μεγαλύτερο όγκο της εισάγεται από ευρωπαϊκές (Βουλγαρία) και Τρίτες χώρες (Ουκρανία, Τουρκία).

Παρότι υπήρχε δυνατότητα ρύθμισης του θέματος χρήσης εγχωρίως παραγομένων α΄ υλών, για την παραγωγή αλκοόλης, η Ελλάδα κατέθεσε τον «Τεχνικό Φάκελο» του προϊόντος «ΟΥΖΟ» πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς σχετική πρόβλεψη, δίνοντας την δυνατότητα χρήσης εισαγόμενης ή ενδοκοινοτικά αποκτούμενης αλκοόλης (γεωργικής προέλευσης).

Οι επιπτώσεις της ισχύουσας παραγωγικής διαδικασίας σήμερα είναι σημαντικές, αφού η εισαγόμενη ή ενδοκοινοτικά αποκτούμενη αλκοόλη νέμεται τον μειωμένο κατά 50% ειδικό φόρο κατανάλωσης και έτσι επιδεινώνεται το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, όταν υπάρχουν άφθονες γεωργικές α΄ ύλες ελληνικής προέλευσης, από τις οποίες θα μπορούσε να παραχθεί αλκοόλη. Παράλληλα αποδυναμώνεται η παραγωγική διάρθρωση της χώρας και δεν παράγεται προστιθέμενη αξία για τις περιοχές, που θα μπορούσαν εν δυνάμει να αποτελέσουν χώρους παραγωγής α΄ υλών, για το ούζο, με συνέπεια τον αφελληνισμό παραγωγής «ελληνικών προϊόντων». Με αυτή τη διαδικασία παραπλανάται ο καταναλωτής, ο οποίος θεωρεί ότι καταναλώνει ένα ελληνικό προϊόν, που μάλιστα έχει γεωγραφική ένδειξη.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΚΕΟΣΟΕ πρόσφατα υπέβαλε προς τους αρμόδιους υπουργούς πρόταση για χρήση ελληνικής προέλευσης γεωργικών α΄ υλών εγχωρίως παραγομένων, για την παραγωγή αλκοόλης που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ΟΥΖΟΥ. Παράλληλα ζητά την χρήση των σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης, αλλά και κρασιών που σήμερα λιμνάζουν στις δεξαμενές των συνεταιρισμών και τα οποία πρέπει να αποσταχθούν, προκειμένου να παραληφθεί η νέα σοδιά. Σχετικό αίτημα κατέθεσε εκ νέου η ΚΕΟΣΟΕ μετά τη σύσκεψη της 14ης Ιουλίου 2010.»

Καταλήγοντας στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ρωτούν τους αρμόδιους βουλευτές κ.κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Κατερίνα Μπατζελή και Λούκα Κατσέλη:

«1. Αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να ανακληθεί ο τεχνικός φάκελος του ούζου, προκειμένου να τροποποιηθεί ο τρόπος παρασκευής του ως προς την υποχρέωση των πρώτων υλών;

2. Αν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για να πάψουν τα μονοπωλιακά χαρακτηριστικά στον τομέα παραγωγής αλκοόλης;

3. Αν προτίθενται να δώσουν την δυνατότητα απόσταξης των κρασιών που λιμνάζουν στις δεξαμενές των συνεταιρισμών;»

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία