BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Νομοσχέδιο-σκούπα για τις υδατοκαλλιέργειες φέρνει το ΥπΑΑΤ

Τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στη χώρα μας επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συγκεντρώνοντας για πρώτη φορά σε ένα νομοσχέδιο όλες τις νομικές διατάξεις που αφορούν στη λειτουργία τους και ικανοποιώντας ένα από τα πάγια αιτήματα του κλάδου.

Απλώνει... δίχτυα σε νέες αγορές η ελληνική θαλασσοκαλλιέργεια

1
0

Στο νομοσχέδιο που φέρνει στη δημοσιότητα το Agronews και θα δοθεί σύντομα προς διαβούλευση καθορίζονται, μεταξύ άλλων, και οι όροι παραχώρησης/μίσθωσης των υδάτινων εκτάσεων στις οποίες θα δημιουργηθούν οι ειδικές «Ζώνες Υδατοκαλλιέργειας» -στα πρότυπα των «Θερμοκηπιακών Ζωνών- τις οποίες έχει ήδη προαναγγείλει το υπουργείο. 

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το Δημόσιο «δύναται να παραχωρεί τη χρήση κατάλληλων υδάτινων εκτάσεων σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα του δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, για την εγκατάσταση, μετεγκατάσταση και επέκταση μονάδων εντατικής ή ημιεντατικής υδατοκαλλιέργειας ή/και υποστηριχτικών εγκαταστάσεων, καθώς και για την δοκιμαστική ή πειραματική εγκατάσταση μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Ν. 2971/2001 “περί αιγιαλού και παραλίας”, ως κατωτέρω:

1.      με απευθείας μίσθωση,

2.      με μίσθωση κατόπιν πλειοδοτικού διαγωνισμού,

3.      δωρεάν, χωρίς αντάλλαγμα.»

Παρέχεται, επίσης, η δυνατότητα αναμίσθωσης των εκτάσεων αυτών.

Επιπλέον, σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου καθορίζεται ότι από τον εκάστοτε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -μετά από σχετική γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Υδατοκαλλιεργειών- θα καθορίζονται σύμφωνα με το προσχέδιο του Νομοσχεδίου για την Ανάπτυξη των Υδατοκαλλιεργειών, τα μισθώματα αλλά και όλες οι τεχνικές προδιαγραφές των μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

"Έχει ολοκληρωθεί το κείμενο του Νόμου που αφορά στις υδατοκαλλιέργειες και γίνεται διάλογος με τους φορείς μας. Σας θυμίζω ότι στην Επιτροπή που διαμόρφωσε το συγκεκριμένο κείμενο, συμμετείχαν παραγωγικοί φορείς, συμμετείχε ας πούμε ο Πρόεδρος της ομάδας των ιχθυοκαλλιεργητών και μετέφερε τις απόψεις του Συλλόγου", ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη ο Θ. Τσαυτάρης.

"Αλλά επειδή δε μπορούσαν να συμμετέχουν όλοι, τώρα γίνεται διάλογος με τον καθέναν εξ αυτών στο εάν και κατά πόσο συμφωνούν σε κάτι ή διαφωνούν, προκειμένου να προστεθεί πριν πάει παρακάτω", συμπλήρωσε. .

"Αναμένεται να ψηφιστεί και το Κυρωτικό Νομοσχέδιο. Έχει πάει στη Βουλή, έχει πάρει τις περισσότερες υπογραφές και απ’ ότι φαίνεται θα ψηφιστεί μάλιστα με γρήγορες διεργασίες. Αυτό έχει πάρα πολλές τροπολογίες γιατί είχε νομιμοποιήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων είχε πάρα πολλά θέματα".  

Διαβάστε αναλυτικά το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΑΑΤ για τις Υδατοκαλλιέργειες.pdf

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία