BACK TO
TOP
Αιγοπροβατοτροφία

Ανησυχία για την οζώδη και στην κεντρική Μακεδονία

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι αγελαδοτρόφοι της Θεσσαλονίκης, μετά την είδηση ότι ο ιός της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών ξέφυγε από τα στενά όρια του νομού Έβρου, ενώ η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσε αίτημα για προληπτικό εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου, με 20.000 δόσεις, και εάν δεν γίνει δεκτό από το ΥπΑΑΤ, θα προωθηθεί η προμήθεια εμβολίων ανά περιφερειακή ενότητα με ίδιους πόρους.

Εργοστάσιο βιομάζας από αγελάδες στην Ουκρανία

0
0

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε Ξάνθη και έπειτα και στην Καβάλα, που οδήγησαν σε θανατώσεις δύο κοπαδιών με βοοειδή, προκάλεσαν ανησυχία στους παραγωγούς, διότι βλέπουν ότι ο κλοιός, από γεωγραφική άποψη, αρχίζει να σφίγγει και η ασθένεια πλησιάζει όλο και περισσότερο στην περιοχή όπου αναπτύσσουν τις εκτροφές τους.

«Πάνω από το 40% - 50% της εγχώριας παραγωγής γάλακτος προέρχεται από εκτροφές της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι προφανές πως εάν η οζώδης δερματίτιδα φτάσει και στην περιοχή μας το πρόβλημα που θα προκύψει θα είναι τεράστιο, γιατί με ό,τι ισχύει σήμερα θα τεθεί και θέμα με τη δυνατότητα κάλυψης των αναγκών της εφοδιαστικής αλυσίδας σε γάλα», εξήγησε στο Agronews ο Γιώργος Κεφαλάς, πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου αγελαδοτρόφων, προσθέτοντας ότι είναι κρίσιμο να «ορθωθεί» ένα τείχος αναχαίτισης του ιού, μέσω εμβολιασμών, ώστε να προστατευτεί ο πολύτιμος ζωικός πόρος της περιοχής.

Στο σημείο αυτό πάντως ο κ. Κεφαλάς κατέστησε απολύτως σαφές πως δεν τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς ο ιός δεν μεταφέρεται στους ανθρώπους και πως αναμένει, πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα, να εκδοθεί από την Ε. Ε. σχετική απόφαση η οποία θα θέτει σε πιο συγκροτημένη βάση την όλη διαδικασία του προληπτικού εμβολιασμού, μια και σήμερα η καραντίνα που τον συνοδεύει είναι αυστηρή.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, όμως και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γιάννης Ταχματζίδης, ο οποίος δήλωσε ότι εδώ και δέκα μέρες συνεργεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε όλες τις περιφερειακές ενότητες και όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, έχουν ξεκινήσει σαφάρι ελέγχων σε όλες τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

«Οι έλεγχοι είναι πολύ αυστηροί και λεπτομερείς και ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα στην περιοχή μας. Είναι πάντως ανησυχητικό ότι η νόσος εξαπλώνεται και πρέπει να ληφθούν μέτρα. Μας ανησυχεί. Εμείς θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση του ελέγχους κάθε εβδομάδα, αλλά δεν αρκεί», είπε ο κ. Ταχματζίδης.

Έγκριση εμβολίων

Εν τω μεταξύ στην διενέργεια πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού προμήθειας Εμβολίων κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών για τις ανάγκες της Δ/νσης Υγείας των Ζώων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην «Διαύγεια»: «Εγκρίνουμε τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού προμήθειας Εμβολίων κατά της Οζώδους Δερματίτιδας των βοειδών (PPD), προϋπολογισθείσας δαπάνης #45.200,00# €, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. (13%), για τις ανάγκες της Δ/νσης Υγείας των Ζώων.

2. Ορίζουμε επιτροπή κρίσεως των προσφορών και των δικαιολογητικών που θα υποβληθούν στο διαγωνισμό και προτάσεως στο αποτέλεσμα αυτού τη μόνιμη επιτροπή της Δ/νσης Υγείας των Ζώων. 

3. Η δαπάνη της ανωτέρω προμήθειας, που προϋπολογίζεται στο συνολικό ποσό των €45.200,00 με το Φ.Π.Α., θα βαρύνει τις πιστώσεις του Τ. Γ. & Κτ. Φ. 110-Κ.Α. 1311 και υπόκειται σε κρατήσεις ποσοστού 0,10% επί της καθαρής αξίας υπέρ της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων πλέον τέλος χαρτοσήμου 3% και επί αυτού 20% ΟΓΑ.

4. Κατά την εξόφληση των ειδών θα παρακρατηθεί φόρος 4% επί της καθαρής αξίας αυτών (χωρίς Φ.Π.Α.), σύμφωνα με την παρ. 7, του άρθρου 5, του Ν. 2187/94, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 2198/94».


Μέτρα ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας

Δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών που εμφανίστηκαν στην περιοχή του Έβρου, ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός προς τους αρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Εξωτερικών κ. Νικόλαο Ξυδάκη.

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης κάνουν μία τεράστια προσπάθεια να ανασχεθεί η επέκταση της νόσου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Αγοραστού:

Όπως ασφαλώς γνωρίζετε, από 21/08/2015 επιβεβαιώθηκαν κρούσματα Οζώδους Δερματίτιδας των βοοειδών στο έδαφος της χώρας και πιο συγκεκριμένα στην Π.Ε Έβρου, στην Περιφέρεια Ανατολ. Μακεδονίας και Θράκης. Από  τότε και μέχρι και σήμερα η νόσος επεκτάθηκε στην Ξάνθη,  στην Καβάλα και ήδη υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη  Λήμνο.

 Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχοντας  υπόψη ότι :

•    Δυστυχώς στην γείτονα Τουρκία ενδημούν πολλά εξωτικά νοσήματα, όπως η Οζώδης Δερματίτις, η Ευλογιά των Προβάτων, κ.α και  είναι ως εκ τούτου βέβαιο πως τα νοσήματα αυτά θα εισέρχονται στην χώρα μας σε τακτά χρονικά διαστήματα .

•    Η Τουρκία μέχρι τώρα βεβαιώνει πως τα αντιμετωπίζει επαρκώς,  αυτό όμως δεν επιβεβαιώνεται και στην πράξη

•    Κύριες πύλες εισόδου αυτών των επιζωοτιών  αποτελούν η Π.Ε Έβρου και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου απέναντι από τα Τουρκικά παράλια

•    Η Οζώδης Δερματίτιδα και όλα τα παραπάνω εξωτικά νοσήματα προκαλούν τεράστιες καταστροφές στην Κτηνοτροφία της χώρας, στο εμπόριο προϊόντων Ζωικής προέλευσης αλλά και σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου. Ιδιαίτερα δραματικές είναι οι επιπτώσεις στα σημεία εισόδου των νοσημάτων καθώς επανειλημμένα ξεκληρίζεται το ζωικό  κεφάλαιο αυτών των περιοχών

•    Η μέχρι τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική στην αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων ήταν η θανάτωση των ζώων ενός προσβεβλημένου κοπαδιού (STAMPING OUT ).  Η ίδια φυσικά μέθοδος επιλέχτηκε αρχικά και για την Ο.Δ. Η Διεθνής όμως εμπειρία καθώς και κρατών της ευρύτερης περιοχής που επλήγησαν από την Οζώδη Δερματίτιδα , (π.χ Τουρκία, Ισραήλ κ.α), δείχνει ότι είναι  εξαιρετικά δύσκολο, να απαλλαγεί κάποια  περιοχή ακόμα και με τον εμβολιασμό

•    Ακόμα και σήμερα που αφού έχει αποφασιστεί ο εμβολιασμός στην Περιφέρεια  ΑΜΘ, δεν κατέστη δυνατή η κεντρική και συνολική προμήθεια όλων των απαιτούμενων δόσεων εμβολίου, αλλά γίνεται τμηματικά με υπεράνθρωπες προσπάθειες της Περιφέρειας ΑΜΘ,  σε συνεργασία και με οργανώσεις των κτηνοτρόφων, υποβαθμίζοντας έτσι το συνολικά αναμενόμενο αποτέλεσμα

•    οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στις περιοχές υψηλού κινδύνου(Περιφέρειες ΑΜΘ,  Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου) έχουν στην ουσία διαλυθεί με αποτέλεσμα η άμεση και έγκαιρη αντιμετώπιση να τίθενται εν αμφιβόλω

•    Είναι επιβεβλημένο να δημιουργηθεί μια ζώνη εμβολιασμού στις παραπάνω Περιφέρειες , για να προστατευτεί το ζωικό κεφάλαιο των περιοχών αυτών, αλλά και συνολικά όλης της χώρας. Θα πρέπει  ακόμα να επεκταθεί αυτή η ζώνη εμβολιασμού και σε οποιαδήποτε περιοχή (π.χ Κεντρική Μακεδονία) απαιτείται για την δημιουργία, μιας ζώνης άμυνας που θα απέτρεπε εν τέλει την διασπορά του νοσήματος στην υπόλοιπη χώρα.

και εκτιμώντας όλα τα επιδημιολογικά και επιστημονικά δεδομένα και τις υπάρχουσες πληροφορίες και με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματική αντιμετώπιση του νοσήματος, για την προστασία του κτηνοτροφικού κεφαλαίου,  του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και την οικονομία της χώρας

Ζητά άμεσα

•    Να αγοραστούν άμεσα  όλες οι απαιτούμενες δόσεις εμβολίου για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στις  Περιφέρειες ΑΜΘ, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

•    Την έναρξη του εμβολιασμού σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή θεωρείται ως περιοχή υψηλού κινδύνου και υπάρχει   ενδεχόμενο να προσβληθεί

•    Να δημιουργηθεί αποθήκη εμβολίου ώστε να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ανά πάσα στιγμή πριν την εμφάνιση κρουσμάτων

•    Να ενισχυθούν άμεσα οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των  Περιφερειών με εποχικό αλλά και με κατ’ εξαίρεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με απόλυτη προτεραιότητα τις  Περιφέρειες ΑΜΘ, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

•    Να ξεκινήσει  άμεσα η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια όλων των απαιτούμενων   δόσεων για τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των περιοχών για το έτος 2016

•    Να αποσταλούν άμεσα οι πιστώσεις για την αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων

•    Να αποσταλούν άμεσα πιστώσεις για την προμήθεια αναλωσίμων υλικών και καυσίμων, ζητήματα καθοριστικά για την κλινική επιτήρηση των εκμεταλλεύσεων και την  διενέργεια των εμβολιασμών

•    Να ενταθεί η Διασυνοριακή συνεργασία των τριών χωρών, Ελλάδας , Τουρκίας και Βουλγαρίας, με στόχο ένα κοινό και διαρκές πρόγραμμα κλινικής  και ορολογικής  επιτήρησης για όλα τα διασυνοριακά εξωτικά νοσήματα που θα σκοπεύει στην έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος και την άμεση παρέμβαση για την εκρίζωσή του.

•    Την προώθηση των διαδικασιών στην ΕΕ και σε συνεργασία με την γείτονα χώρα για την δημιουργία Εμβολιαστικής Ζώνης στην Τουρκία, βάθους 50χλμ, στο έδαφος της ευρωπαϊκής Τουρκίας  επιχορηγούμενη και άμεσα ελεγχόμενη από την ΕΕ

•    Την δημιουργία ανάλογης Εμβολιαστικής ζώνης και  στην Ελλάδα. Επειδή το παραπάνω μοντέλο (ζώνη στην Τουρκία) εφαρμόστηκε στο παρελθόν χωρίς επιτυχία να υπάρχει εναλλακτική λύση και στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα:

    Να υπάρχει άμεσα εμβολιαστικό σχέδιο στο έδαφος της Ελλάδας

    Να οριστεί ως Ζώνη εμβολιασμού η Π.Ε Έβρου ή και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου εφόσον κριθεί  αναγκαίο

    Νομοθετική δυνατότητα για άμεσο και προληπτικό εμβολιασμό και όχι μετά την εμφάνιση του νοσήματος

    Να δημιουργηθεί τράπεζα εμβολίων που θα ανανεώνεται τακτικά

Η κρίσιμη περίοδος που περνάει η χώρα μας και η ανάγκη συμβολής του πρωτογενή  τομέα στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου, καθιστούν νομίζουμε τα παραπάνω μέτρα επιβεβλημένα.

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 10 Οκτωβρίου

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία