BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Στη Θεσσαλία παράγεται το 70% του ιπποφαούς

Καλλιέργεια «χρυσάφι» για τον θεσσαλικό κάμπο, θεωρούνται οι ρωσικές ποικιλίες ιπποφαούς, που το περασμένο καλοκαίρι έδωσαν την πρώτη παραγωγή.

Χτίζει οργανώσεις το ιπποφαές

16
0

Όπως ανέφερε ο καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Νάνος, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 25 Οκτωβρίου στη Γεωπονική Σχολή του ιδρύματος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Βοτανικού Κήπου της Μόσχας, «στη θεσσαλική γη υπάρχουν περίπου 1.200 στρέμματα με καλλιέργεια ιπποφαούς και κάθε χρόνο φυτεύονται αρκετές χιλιάδες φυτά. Περίπου 100 - 150 παραγωγοί ασχολούνται με τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, που φέτος έδωσε την πρώτη παραγωγή».

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε στην ημερίδα, με μόλις 10-20 στρέμματα ιπποφαούς ένας παραγωγός εκτιμάται ότι μπορεί να σταθεί οικονομικά στα πόδια του από τη στιγμή που για κάθε κιλό παίρνει 5 ευρώ.

Σημειωτέον ότι στη Θεσσαλία παράγεται το 70% του ιπποφαούς στην Ελλάδα, ενώ η Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διεξάγει εδώ και τρία χρόνια έρευνα στο συγκεκριμένο φυτό και παράλληλα έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας για την άντληση διαφόρων σπόρων και τη μελέτη των παραδοσιακών ποικιλιών.

 

Με 1.000 ευρώ το στρέμμα παίρνει καρπούς μετά από 4 έτη

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Δενδροκομίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Νάνος οι ρωσικές ποικιλίες ιπποφαούς έχουν πολύ πιο εύγευστο καρπό σε σχέση με τις γερμανικές, καθώς περιέχουν περισσότερα σάκχαρα, ενώ έχουν μικρό ή και καθόλου αγκάθι, γεγονός που κάνει πιο εύκολη τη συγκομιδή.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Νάνο οι συγκεκριμένες ποικιλίες ιπποφαούς δεν είναι υδροβόρες, δεν απαιτούν ψεκασμούς και χρειάζονται ελάχιστο λίπασμα, ενώ λόγω συνθηκών κλίματος και εδάφους της Θεσσαλίας, δίνουν καρπό δυο μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο, γεγονός που είναι πλεονέκτημα στους Θεσσαλούς παραγωγούς.

Σε ότι αφορά το κόστος, σύμφωνα με τον κ. Νάνο, ένας παραγωγός πρέπει να επενδύσει περίπου 1.000 ευρώ ανά στρέμμα και θα πάρει καρπούς μετά από διάστημα τεσσάρων ετών, ενώ κατευθύνσεις και συμβουλές δίνονται δωρεάν από την εταιρία Ιπποφαές Ελλάς Α. Ε., η οποία συνεργάζεται στενά σε θέματα τεχνογνωσίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Τέλος, σχετικά με τη διατροφική αξία του ιπποφαούς, όπως τόνισε ο κ. Νάνος, πρόκειται για μια σούπερ τροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, έλαια και αντιοξειδωτικά, ενώ η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση είναι έως 20 γραμμάρια.

 

Συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και παρευρέθηκαν προσκεκλημένοι εκπρόσωποι του Βοτανικού Κήπου της Μόσχας (μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών) και η Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε.

Η ημερίδα αποτέλεσε συνέχεια του ιδιαίτερα επιτυχημένου συνεδρίου με τον ίδιο τίτλο που πραγματοποιήθηκε στις 15 Οκτωβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.

 Να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Βοτανικό Κήπο της Μόσχας, καθώς και με το Λισαβένκο Ινστιτούτο της Σιβηρίας για την από κοινού επιστημονική έρευνα στον αγροτικό τομέα και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

 

Μεγάλο το ενδιαφέρον των καλλιεργητών στη Θεσσαλία

Η Ομάδα Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς αποτελείται από 90 καλλιεργητές και 1.200 στρέμματα ρωσικών ποικιλιών ιπποφαές του Λισαβένκο Ινστιτούτου σε όλη την Ελλάδα.

Ο γενικός διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών Ιπποφαές Ελλάς Νίκος Δούκας τόνισε πως το 70% των 1.200 στρεμμάτων καλλιεργείται στη Θεσσαλία και το ενδιαφέρον των καλλιεργητών είναι πολύ μεγάλο. Επίσης το φυτό στη Θεσσαλία έχει δείξει μεγάλη προσαρμοστικότητα. Οι εγκαταστάσεις της ομάδας παραγωγών είναι στην Καρδίτσα. Μάλιστα οι προοπτικές για τους καλλιεργητές του ιπποφαούς είναι πολύ καλές. Τα δέντρα έρχονται από τη Ρωσία και η Ομάδα Παραγωγών παρέχει στον καλλιεργητή την επιστημονική καθοδήγηση, ενώ έχει αναλάβει τη διαπραγμάτευση και πώληση της παραγωγής. H στρεμματική κερδοφορία για τον παραγωγό είναι υψηλή.

Από την πλευρά του ο λέκτορας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ηρακλής Χαλκίδης ανέφερε πως με την Ομάδα Παραγωγών για το ιπποφαές αρχίσαμε εδώ και τρία χρόνια τη συνεργασία σε ερευνητικό επίπεδο. Το ιπποφαές είναι ένας θάμνος, φυτό, που ο καρπός του είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για την υγεία του ανθρώπου. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες υπερ-τροφές. Παράλληλα υπάρχει το πλεονέκτημα των ποικιλιών που φέρνουν οι καλλιεργητές από τη Ρωσία και ο καρπός είναι πολύ γλυκός. Μάλιστα είδαμε από έρευνες που κάναμε με τον καθηγητή κ. Γιώργο Νάνο, ότι τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά στην Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το εξωτερικό.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία