BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Αρώνια, η εναλλακτική μελαχρινή που γιατρεύει

Το όνομά της ίσως να είναι άγνωστο σε πολλούς. Ωστόσο, αποτελεί μία διαδεδομένη καλλιέργεια στο εξωτερικό. Η αρώνια η μελανόκαρπη είναι νόστιμη, διαθέτει πολλές φαρμακευτικές ουσίες και μπορεί να έχει «λαμπρό μέλλον» στα ελληνικά χωράφια, εξασφαλίζοντας ένα καλό εισόδημα για τον καλλιεργητή.

Αρώνια, η εναλλακτική μελαχρινή που γιατρεύει

0
2

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι η αρώνια περιέχει πολύτιμες φαρμακευτικές ουσίες (ανθοκυανίνες) που χρησιμοποιούνται σε σκευάσματα για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, βλάβες στο συκώτι, φλεγμονές στα μάτια κ.ά.

Το 2007 οι επιστήμονες Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΘΙΑΓΕ δοκίμασαν τον πολλαπλασιασμό της αρώνιας από μοσχεύματα και τα φυτάρια διατέθηκαν σε ιδιώτες της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, με σκοπό τη στενή παρακολούθηση της ανάπτυξής τους. Η πρώτη παραγωγή επιτυγχάνεται μετά από 3-4 χρόνια και στη συμπλήρωση της πενταετίας η αρώνια μπορεί να αποδώσει έως και 10 κιλά καρπό ανά θάμνο. Σύμφωνα με υπολογισμούς το κέρδος για τον καλλιεργητή κυμαίνεται από 1.500 – 3.000 ευρώ το στρέμμα, ανάλογα με την πυκνότητα φύτευσης.

«Η καλλιέργεια της αρώνιας ενδείκνυται για τη χώρα μας, διότι οι κλιματικές και εδαφικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και το κόστος είναι χαμηλό. Θα μπορούσε να αποτελέσει μία νέα εναλλακτική καλλιέργεια για τους αγρότες, προσφέροντας ένα ικανοποιητικό εισόδημα», δήλωσε στην Agrenda ο τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ δρ. Ιωάννης Σπανός.

Το φυτό ανθίζει τον Ιούλιο ή Αύγουστο και ο καρπός ωριμάζει τον Οκτώβρη έως Δεκέμβρη (ανάλογα με το κλίμα). Ο πολλαπλασιασμός γίνεται με εύκολο τρόπο, είτε από τους καρπούς, είτε από μοσχεύματα (από νεαρά κλαδιά). Ο ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος αναπαραγωγής είναι η σπορά. 

Στην Ευρώπη, η αρώνια καλλιεργείται σε ευρεία έκταση στην Πολωνία καθώς και στις χώρες: Ρωσία, Λιθουανία,  και Τσεχία. Μάλιστα, στην Λιθουανία, μία εταιρεία παρασκευάζει κρασί (από τους καρπούς της αρώνιας) που ονομάζεται «Aronijos», που συνιστάται για πρόληψη από καρδιοπάθειες.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

07-10-2012 00:42DIMI

ΑΡΩΝΙΑ ΦΥΤΑ ΜΕΛΑΝΟΚΑΡΠΑ ΑΠΟ ΦΥΤΩΡΙΑ ΜΑΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΧΟΝΔΡΙΚΩΣ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΜΑΣ...ΚΛΕΙΔΩΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΑΜΗΛΗ ΤΙΜΗ ΜΑΣ ΓΙΑ 2ΕΤΗ ΚΑΙ 3ΕΤΗ ΦΥΤΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΛ.6944698268 ΦΑΡΜΑ ΚΑΨΟΜΑΝΗ

Απάντηση

29-03-2012 18:09ΝΙΚΗ

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΑ ΑΡΩΝΙΑ. ΕΦΟΣΟΝ ΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΩ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΩ ? ΣΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΜΟΝΟ?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία