BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Αδύναμη αγορά στο σκληρό σιτάρι

Πτωτική τάση στις τιµές για το σκληρό σιτάρι έφερε στην ελληνική αγορά ο διαγωνισµός της Τυνησίας, την ίδια ώρα, που στην Ιταλία επικρατεί στασιµότητα, καθώς οι προµηθευτές δεν µπορούν να εναρµονιστούν µε τις νέες τιµές. Αντίθετα, στο Σικάγο σηµειώθηκε ανοδική αντίδραση η οποία προέκυψε από την είδηση πως οι εκτάσεις του χρόνου µε µαλακά στις ΗΠΑ θα είναι µικρότερες.

Ο παγετός ζορίζει τα σιτάρια των ΗΠΑ σιγοντάροντας τις τιμές

1
0
Πιο αναλυτικά, στην αγορά µας δε σηµειώνονται νέες πωλήσεις σκληρού σίτου για άλλη µια εβδοµάδα, καθώς τα επίπεδα του διαγωνισµού της Τυνησίας δεν αφήνουν περιθώρια για καλές τιµές. Τα καλά σιτάρια φαίνεται να µπορούν να πληρωθούν ως 230 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας και τα µέτρια στα 210 ευρώ.
Οι τοπικοί προµηθευτές δεν µπορούν να ακολουθήσουν αυτά τα επίπεδα και αναβάλουν τυχόν πωλήσεις για επόµενες εβδοµάδες. Παράλληλα, οι τοπικοί µύλοι αγοράζουν κυρίως άριστες ποιότητες σε τιµές µεταξύ 20-21 λεπτά το κιλό. 

Στη λίστα της Φότζια, οι τιµές συνεχίζουν την διόρθωση χάνοντας άλλα 5 ευρώ ο τόνος. Συγκεκριµένα για την καλή ποιότητα (ειδικό βάρος 79-80 kg/hl, πρωτεΐνη 11,5%, υαλώδη 65%) κυµαίνονται στα 203-208 ευρώ ο τόνος στην αποθήκη του παραγωγού, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 193-198 ευρώ. Κατόπιν του διαγωνισµού της Τυνησίας, η ιταλική αγορά είναι πολύ ήσυχη, µε τιµές στα 228 ευρώ ο τόνος σε ιταλικό λιµάνι για καλά σιτάρια, αλλά οι Ιταλοί προµηθευτές δεν ενδιαφέρονται. Στη Γαλλία, οι τιµές διόρθωσαν άλλα 5 ευρώ ο τόνος, ώστε να εναρµονιστούν µε τον διεθνή ανταγωνισµό και πλέον κυµαίνονται στα 225 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο είχαµε ανοδική αντίδραση στα µαλακά στάρια µε τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών. Παράλληλα, οι νέες εκτάσεις µαλακού στις ΗΠΑ φαίνεται ότι θα είναι µειωµένες για την επόµενη σεζόν, γεγονός το οποίο πυροδότησε νέες «ανοδικές» τοποθετήσεις κερδοσκόπων. Στο διεθνές περιβάλλον οι πωλήσεις-εξαγωγές έχουν επίσης τονωθεί, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει την ενίσχυση της παγκόσµιας ζήτησης. Τέλος, στη Γαλλία οι τιµές επηρεαστήκαν από την πορεία του Σικάγο κι αφού έσπασαν το φράγµα των 172 ευρώ ο τόνος µε τη βοήθεια νέων πωλήσεων, ξεπερνούν πλέον τα 173 ευρώ
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία