BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Βάζουν λυτούς και δεμένους για να σπείρουν κάνναβη

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τον τελευταίο καιρό µε την υπόθεση της νοµιµοποίησης της καλλιέργειας της βιοµηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda.

Βάζουν λυτούς και δεμένους για να σπείρουν κάνναβη

6
3
 Με θετική οπτική στο συγκεκριµένο θέµα, τη ∆ευτέρα 8 Φεβρουαρίου, 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς ∆ικαιοσύνης, ∆ιαφάνειας και Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, Υγείας, Οικονοµίας, Ανάπτυξης και Τουρισµού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών.

Στην ερώτησή τους θέτουν θέµα νοµιµοποίησης της καλλιέργειας τόσο της κλωστικής, όσο και της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς και φαρµακευτικούς σκοπούς, αφού και στις δύο περιπτώσεις «τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη µεταποίηση θα µπορούσαν να αναζωογονήσουν σηµαντικά την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή και δευτερογενή τοµέα».

Ιδιαίτερα µάλιστα σε ό,τι αφορά τη κλωστική -βιοµηχανική κάνναβη, όπως αναφέρουν οι βουλευτές «θα σταµατήσουν οι εισαγωγές προϊόντων κλωστικής κάνναβης από το εξωτερικό, ενώ θα δοθεί διέξοδος στο πρόβληµα της ερηµοποίησης περιοχών, όπως της νότιας Κρήτης. Η αύξηση της παραγωγής, η εξαγωγική δραστηριότητα και η µεταποίηση των προϊόντων της κάνναβης µπορούν να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονοµία, να δηµιουργήσουν θέσεις εργασίας και να φέρουν έσοδα στα δηµόσια ταµεία. ∆εν συντρέχει λοιπόν κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης της επανανοµιµοποίησης της βιοµηχανικής», καταλήγουν.

Μακρινή ακόµη υπόθεση

Ανεξαρτήτως βέβαια της έκβασης της υπόθεσης και της έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ, η οποία συνιστά προαπαιτούµενο για να µπορέσουν οι αγρότες να µπουν στο χωράφι να σπείρουν (σηµειωτέον ότι πρόκειται για εαρινή καλλιέργεια που συγκοµίζεται έως τον Αύγουστο), σύµφωνα µε τον γεωπόνο Ηλία Εµµανουηλίδη, συντάκτη της µελέτης ΕΘΙΑΓΕ - ΓΠΑ για την εν λόγω καλλιέργεια, η πιθανότητα η κάνναβη να προλάβει την εαρινή σεζόν στην Ελλάδα είναι µηδενική. Μάλιστα σύµφωνα µε τον ίδιο τα τρία πρόδροµα κείµενα για τη σύνταξη της ΚΥΑ, που είδαν πρόσφατα το φως της δηµοσιότητας, καθιστούν την υπόθεση «κάνναβη» συνολικά µακρινή για τον ελληνικό χάρτη καλλιεργειών.

Η ερώτηση των 20 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

«Από το 2013 περιµένουµε την υπογραφή των συναρµόδιων υπουργείων για τη νοµιµοποίηση της κλωστικής ή αλλιώς βιοµηχανικής κάνναβης. Ενώ ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καλλιεργείται και επιδοτείται από την ΕΕ, στην Ελλάδα δεν έχει γίνει ακόµα σαφές στο ευρύ κοινό ότι η κλωστική κάνναβη µε την ινδική κάνναβη δεν έχουν καµία σχέση, καθώς η ινδική περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία THC σε ποσοστό 16%, ενώ η κλωστική µόλις σε ποσοστό 0,2%. Χρησιµοποιούνται όλα της τα στελέχη και άρα δεν πετιέται τίποτα, δεν έχει µεγάλες καλλιεργητικές απαιτήσεις και δεν απαιτεί ιδιαίτερες εδαφοκλιµατικές συνθήκες. Με λίγα λόγια, πορεί να αποβεί θετικός παράγοντας στην προσπάθεια της χώρας µας να αναπτύξει εκ νέου την πρωτογενή και δευτερογενή της παραγωγή, ενώ παρέχει µια πρώτης τάξεως ευκαιρία αξιοποίησης των εγκαταλελειµµένων εδαφών».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

21-02-2016 10:50ρε λες;

Άντε μπράβο... να αλλάξουμε καλλιέργειες και μυαλά... Αλλά θέλει και ο μεταποιητικός τομέας να τρέξει λιγο, τα προϊόντα αυτά να τα πάραγουμε στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε δουλειές εντός, όχι να τα πουλάμε για ένα κομμάτι ψωμί να δουλεύουν οι άλλοι κι εμείς να κλαιγόμαστε. Ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική λέγεται αυτό. Να δωθούν κίνητρα άμεσα.

Απάντηση

19-02-2016 17:22Στεργιος

Ίσως από τα λίγα πράγματα που θα καταφέρει αυτή η κυβέρνηση να αλλάξει προς το καλυτερο. Στην Αμερική πάντως τα κονομάνε οι Πολιτείες που έχουν ανοίξει την αγορά κάνναβης... Για δες που θα αρχίσουμε να εξάγουμε πάλι γεωργικά προϊόντα!

Απάντηση

19-02-2016 14:55Epitelous...

Επιτέλους και ένα καλό νέο για μας τους αγρότες και την οικονομία μας. Καλλιεργούσαμε και εξαγάγαμε κάνναβη πριν τον Μεταξά, ώρα να ξαναρχίσουμε... Επίσης, να σημειωθεί ο διαχωρισμός της κλωστικής κάνναβης από τα άλλα είδη βιομηχανικής κάνναβης, με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη, τη ψυχοδραστική ουσία, κάτω του 0,2%... Ας ξεστραβωθούμε ως λαός!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία