BACK TO
TOP
Ελαίας Καρπός

Οι ανταγωνιστές μας δείχνουν τα μονοπάτια του ελαιολάδου

Το παράδειγμα της Τοσκάνης µε τις ενισχυµένες συλλογικές δράσεις που διέπουν όλο το φάσµα παραγωγής, µμεταποίησης και διάθεσης του ελαιολάδου πρέπει να ακολουθήσει και η περιοχή της Μεσσηνίας, εκμεταλλευόμενη ευρύτερα το µμεγάλο συγκριτικό πλεονέκτηµα που προσδίδει η ονοµασία ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαµάτας.

Οι ανταγωνιστές μας δείχνουν τα μονοπάτια του ελαιολάδου

0
0
Αυτά επεσήμανε µεταξύ άλλων ο Γιάννης Κυριακόπουλος, ∆ιευθυντής της ∆.Α.Ο.Κ. Μεσσηνίας, στην εισήγηση του στο 1ο Φεστιβάλ Καλαµάτας που έλαβε χώρα στην Καλαµάτα στις 17-19 Απριλίου

«Η προσπάθεια των φορέων της Τοσκάνης -παραγωγών και µεταποιητών- που έχουν χρόνια τώρα πετύχει τη σηµερινή υπεραξία του ιταλικού ελαιολάδου Τοσκάνης, αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγµα για τη Μεσσηνία όσον αφορά την κατεύθυνση των µέτρων που πρέπει να ληφθούν, λαµβάνοντας πάντα υπόψη τις ιδιαιτερότητες τη περιοχής», τόνισε στην παρουσίασή του ο κ. Κυριακόπουλος.
Το µεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτηµα είναι του µεσσηνιακού ελαιολάδου αφορά στην ποιοτική του υπεροχή σε συνδυασµό µε το ισχυρότατο brand  name και την επέκταση της ζώνης παραγωγής ΠΟΠ σε όλη τη Μεσσηνία, σύµφωνα µε τον ίδιο
«Αξίζει να σηµειωθεί ότι το 95% του ελαιολάδου Μεσσηνίας είναι της κατηγορίας έξτρα παρθένο και µε άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά», σηµείωσε ο ίδιος και συµπλήρωσε ότι: «Ο δρόµος για την περαιτέρω προώθηση του µεσσηνιακού ελαιολάδου περνάει µέσα από τη διεύρυνση της ονοµασίας ΠΟΠ σε ολόκληρη τη Μεσσηνία»



Αναγκαίο το νέο θεσμικό πλαίσιο Η διεύρυνση των Οµάδων Παραγωγών και των λειτουργικών και υγιών συνεταιρισµών είναι βασική προϋπόθεση για τη δηµιουργία συνεργασιών και συλλογικών συµβάσεων σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, όπως συµπλήρωσε ο κ. Κυριακόπουλος, θα πρέπει οι Οµάδες αυτές και οι συνεταιρισµοί να συµπορεύονται µε κοινοπραξίες και συνεχή συνεργασία.
Τέλος, το όλο σχήµα θα πρέπει να ολοκληρωθεί µε τις συνεργασίες µεταξύ ενώσεων παραγωγών και εταιριών τυποποίησης και εµπορίας.
Πέραν όµως από τις συµπράξεις θα πρέπει να θεσµοθετηθούν και µία σειρά µέτρα για την ενίσχυση του πλαισίου µέσα στο οποίο θα κινηθεί η όλη παραγωγική διαδικασία και οι συµπράξεις του ελαιοκοµικού τοµέα, τα οποία είναι
■ Εντατικοποίηση των ελέγχων για την πάταξη της νοθείας, την καταστρατήγηση των κατηγοριών και την παραπλάνηση των καταναλωτών µέσω της σήµανσης (µέτρο γενικού χαρακτήρα)
■ Αυστηροποίηση του κυρωτικού πλαισίου και απλούστευση των ελεγκτικών διαδικασιών (µέτρο γενικού χαρακτήρα)
■ Αξιοποίηση ευκαιριών αύξησης των µεριδίων του µεσσηνιακού ελαιολάδου στις νέες αγορές (Ανατολική Ευρώπη, Κίνα, χώρες Ασίας) όπου τα ανταγωνιστικά ελαιόλαδα δεν έχουν ακόµα ισχυροποιήσει τις θέσεις τους
■ Συµµετοχή σε σηµαντικές εκθέσεις και διαγωνιστικές διαδικασίες αξιολόγησης µε στόχο την αναγνωρισιµότητα του µεσσηνιακού ελαιολάδου
■ Καθιέρωση στους χώρους εστίασης στη Μεσσηνία τυποποιηµένων συσκευασιών Μεσσηνιακού ελαιολάδου
■ Ανάπτυξη και διεύρυνση του συνεταιριστικού κινήµατος σε υγιή  βάση µε νέα φιλοσοφία, µακριά από κοµµατικές λογικές, στελεχωµένο µε επαγγελµατικό και εξειδικευµένο προσωπικό

Τρεις άξονες ανάπτυξης Η συµπίεση του κόστους παραγωγής και η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας, η αύξηση του ποσοστού του εξαγόµενου τυποποιηµένου ελαιολάδου και η διαµόρφωση ενιαίας στρατηγικής για την προώθηση του χαρακτήρα του ελληνικού ελαιολάδου είναι οι τρεις βασικές γραµµές πάνω στις οποίες πρέπει να επαναδοµηθεί το αύριο του ελαιοκοµικού τοµέα, σύµφωνα µε το διευθυντή της ∆.ΑΟ.Κ Μεσσηνίας.
Για το σκοπό αυτό ο ίδιος επεσήµανε ότι καίριο είναι να µειωθεί το κόστος εισροών µέσω της συλλογικής προµήθειας εφοδίων για τα συνεταιριστικά σχήµατα.
Επιπλέον, η µείωση του ΦΠΑ των εισροών θα βοηθούσε στην ίδια κατεύθυνση ενώ ο γενικότερος ορθολογικός τρόπος καλλιέργειας µε επιστηµονική υποστήριξη (ολοκληρωµένη διαχείριση) και η επέκταση της εκµηχάνησης, των αρδεύσιµων εκτάσεων, των πυκνών φυτεύσεων και την επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευµένου προσωπικού είναι παράµετροι που θα στηρίξου τη δηµιουργία του νέου επιθυµητού πλαισίου λειτουργίας του ελαιοκοµικού τοµέα, σηµείωσε κλείνοντας ο Γιάννης Κυριακόπουλος.

Από το περιοδικό el μηνός Απριλίου 2015
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία