BACK TO
TOP
Green reports

Βραχυκύκλωμα στην πληρωμή αγροτών ενεργειακών και στη διάθεση βιοντίζελ

Στα διασταυρούμενα πυρά του «πολέμου» μεταξύ των βιομηχανιών βιοντίζελ και των δυιλιστηρίων στα οποία αυτές διαθέτουν την παραγωγή τους φαίνεται ότι έχει παγιδευθεί φέτος η πλειοψηφία των καλλιεργητών ενεργειακών φυτών.

Βραχυκύκλωμα στην πληρωμή αγροτών ενεργειακών και στη διάθεση βιοντίζελ

29
0

Παρά το γεγονός ότι η συγκομιδή και η παραλαβή του προϊόντος έχουν ολοκληρωθεί , οι λίγες επιχειρήσεις που έχουν εξοφλήσει εγκαίρως τους παραγωγούς τους φαίνεται ότι αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα.

Οι περισσότερες, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις απαντήσεις που δίνουν στις εκκλήσεις των καλλιεργητών, έχουν σηκώσει τα… χέρια ψηλά, επικαλούμενες ταμειακό πρόβλημα από την απροθυμία των δυιλιστηρίων να απορροφήσουν το βιοντίζελ στις συμφωνημένες ποσότητες και τιμές.

Μάλιστα, με επιστολή που στάλθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη από καλλιεργητές ενεργειακών φυτών γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένη εταιρεία καυσίμων.

Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες παραγωγών –οι οποίες φαίνεται ότι απηχούν και τις θέσεις των βιομηχανιών βιοντίζελ-, η εν λόγω εταιρεία αρνείται «να εφαρμόσει τον νόμο και να παραλάβει όλη την ποσότητα βιοντίζελ που προβλέπεται από την κατανομή του 2015 από τους Έλληνες παραγωγούς βιοντίζελ». Επιπλέον «ζητάει να αγοράσει από τους παραγωγούς βιοντίζελ σε πολύ χαμηλές τιμές , σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κάτω τους κόστους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιστολή υπογράφεται αορίστους από τους "Έλληνες παραγωγούς ενεργειακών φυτών" ωστόσο η "πατρότητά" της, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, ανήκει στον Χρήστο Γκόντια και σε έναν ακόμα αγρότη.

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι το θέμα των καθυστερήσεων στην εξόφληση των παραγωγών ενεργειακών φυτών και δη του ηλίανθου είχε αναδείξει εγκαίρως με εκτενές ρεπορτάζ της η εφημερίδα Agrenda.

Aναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Σε αναμονή πληρωμών και αναστάτωση βρίσκονται εδώ και καιρό χιλιάδες οικογένειες Ελλήνων αγροτών που έχουν επενδύσει σε πάνω από 1.000.000 στρέμματα ενεργειακών καλλιεργειών. Οι πληρωμές καθυστερούν φέτος και κινδυνεύουν να μη γίνουν καθόλου.

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι πρόκειται για συμβολαιακή γεωργία που σε συνεργασία με τους μεταποιητές (παραγωγούς βιοντίζελ) μας εξασφαλίζει εφόδια ( σπόρος, λιπάσματα και φάρμακα με πίστωση) και άμεση εξόφληση της παραγωγής μας.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με παραγωγούς βιοντίζελ απ’όλη την Ελλάδα για το θέμα της καθυστέρησης των πληρωμών μας διαπιστώσαμε ότι έχουν τεράστιο ταμειακό πρόβλημα το οποίο οφείλεται :

Στην άρνηση της εταιρείας ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ Α.Ε. να εφαρμόσει τον νόμο και να παραλάβει όλη την ποσότητα βιοντίζελ που προβλέπεται από την κατανομή του 2015 από τους Έλληνες παραγωγούς βιοντίζελ.

Και στο ότι η εν λόγω εταιρεία ζητάει να αγοράσει από τους παραγωγούς βιοντίζελ σε πολύ χαμηλές τιμές , σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και κάτω τους κόστους.

Η εν λόγω εταιρεία με τη στάση της δείχνει αδιαφορία για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών-πελατών της. Επισημαίνουμε από την πλευρά μας ότι αν συνεχίσει αυτή την πολιτική θα μας βρει απέναντι της.

Σας τονίζουμε ότι δε θα επιτρέψουμε να εξαλειφθούν οι ενεργειακές καλλιέργειες όπως συνέβη με τις άλλες παραδοσιακές καλλιέργειες (ντομάτα , ζαχαρότευτλα κ.α.). Δεν αντέχει άλλο πλήγμα ο κλάδος των αγροτών.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες του Υπουργείου γιατί κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους του κράτους.

Με εκτίμηση,

Οι Έλληνες παραγωγοί ενεργειακών φυτών.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία