BACK TO
TOP
Green reports

Βροχή ανακλήσεων αδειών για φωτοβολταϊκά

Προτίμησαν να μην επιβαρυνθούν με το κόστος των εγγυητικών οι φορείς υλοποίησης των έργων.

Πιθανή νέα παράταση για τα αγροτικά φ/β

0
0

Στην ανάκληση 17 αδειών για μονάδες ΑΠΕ με συνολική ισχύ της τάξης των 190 MW, στην πλειοψηφία τους έργα φωτοβολταϊκών προχώρησε την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΕ μετά από αιτήματα των ίδιων των επενδυτών.

Πρόκειται για έργα οι φορείς υλοποίησης των οποίων έκριναν ότι πλέον δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν (ή, σε κάποιες περιπτώσεις, οι εταιρείες που τις υλοποιούν είχαν τεθεί σε εκκαθάριση), επομένως κρίθηκε προτιμότερο να ζητηθεί ανάκληση αδειών παρά να επιβαρυνθούν με το κόστος των εγγυητικών για όσο διάστημα τις κατείχαν και ενώ οι προοπτικές μεταβίβασης των αδειών είναι πλέον ελάχιστες.

Πέρα από τα φωτοβολταϊκά, μια περίπτωση αφορά μεγάλη μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.

Τα αιτήματα ανάκλησης κατατέθηκαν τις τελευταίες μέρες του 2014 καθώς οι ρυθμίσεις περί εγγυοδοσίας του νόμου 4152 του 2013 ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2015. Συνολικά ανακλήθηκαν 14 άδειες φωτοβολταϊκών μονάδων με συνολική ισχύ 53,2 μεγαβάτ, δύο άδειες αιολικών με ισχύ 24 μεγαβάτ και μία μονάδα βιομάζας ισχύος 100 μεγαβάτ που επρόκειτο να εγκατασταθεί στη ΒΙ.ΠΕ. Βόλου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα περισσότερα φωτοβολταϊκά για τα οποία ανακλήθηκαν οι άδειες θα έπρεπε να κατατεθεί εγγυητική επιστολή 45.000 ευρώ. Το ποσό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι τράπεζες ζητούν κατάθεση μετρητών για να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το νόμο 4152, για τις άδειες που εκδίδονται μετά την 1η Ιανουαρίου και οι οποίες λαμβάνουν οριστικές προσφορές σύνδεσης, το ύψος της εγγυητικής είναι διπλάσιο αυτού που ισχύει για τις άδεις προ του 2015.

Τέλος να σημειωθεί ότι το μέτρο της εγγυοδοσίας επιβλήθηκε για να αποσυμφορηθεί η αγορά αλλά και οι χωρητικότητες των δικτύων από αιτήματα που δεν θα υλοποιηθούν, προκειμένου να προωθούνται οι άδειες για την υλοποίηση των οποίων οι κάτοχοί τους έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Ωστόσο το μέτρο λειτουργεί απόλυτα ανασταλτικά για τις επενδύσεις αιολικών, στις οποίες ο απαιτούμενος χρόνος μέχρι την έναρξη των εργασιών είναι μεγάλος και μπορεί να φτάσει και τα 10 χρόνια.

 

(Με πληροφορίες από euro2day.gr)

 

 

 


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία