BACK TO
TOP
Green reports

Ραγδαία επιδείνωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα

Σύμφωνα με μετρήσεις της Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος - HELMEPA παρατηρείται μια αύξηση της τάξης του 500% στη ρύπανση των θαλασσών από πλαστικά προϊόντα, όλων των ειδών, τα τελευταία 30 χρόνια.

Ραγδαία επιδείνωση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά αντικείμενα

5
0

Τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012 στην Καβάλα στο πλαίσιο ενημερωτικής ημερίδας με θέμα: «Απορρίμματα σε θάλασσες και ακτές, ένα πρόβλημα που μας αφορά όλους».

Ο υπεύθυνος του τομέα περιβάλλοντος της HELMEPA, κος  Κώστας Τριανταφύλλου, παρουσιάζοντας τα συγκεντρωτικά στοιχεία έρευνας, συνολικά 6 ετών, που διεξήγαγε η Ένωση στις θάλασσες της Μεσογείου υπογράμμισε ότι οι κυριότεροι παράγοντες για τη ρίψη απορριμμάτων στο περιβάλλον είναι:

- η άγνοια,
- η αδιαφορία και
- η έλλειψη εκπαίδευσης.

Ανέφερε επίσης ότι στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα 395 Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) εκ των οποίων οι 90 παραμένουν ακόμη ενεργοί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι μπορεί να μη λειτουργούν αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.

Υπογράμμισε ακόμα ότι χρειάζεται να περάσουν 300 με 600 χρόνια, ώστε να διασπαστούν τα πλαστικά απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί όχι μόνο στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και στο βυθό, ενώ συμπλήρωσε ότι το 52% των απορριμμάτων προέρχεται από την αναψυχή των πολιτών στην παράκτια ζώνη και ένα 40% από καπνιστές.

Ο κ. Τριανταφύλλου σημείωσε ότι το θετικό στη σημερινή εποχή είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εθελοντών, που βοηθάνε στους καθαρισμούς των ακτών. Το 2004 υπήρχαν μόλις 500 εθελοντές, ενώ φέτος καταγράφηκαν περισσότεροι από 3.000 άτομα.

H πόλη της Καβάλας είναι ένας από τους 12 σταθμούς της πανελλαδικής ενημερωτικής εκστρατείας της HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες, που υλοποιείται με την υποστήριξη του Βρετανικού Κοινωφελούς Ιδρύματος «The Lloyd’s Register Educational Trust» (The LRET).

Στο πλαίσιο της εκστρατείας η HELMEPA με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας διοργανώνει μια μεγάλη περιβαλλοντική έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Δεκεμβρίου και στο διάστημα αυτό θα την επισκεφθούν και θα ξεναγηθούν σε αυτήν περισσότεροι από 1500 μαθητές δημοτικών και γυμνασίων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία