BACK TO
TOP
Business

Με νέα εταιρεία η εμπορία λιπασμάτων της ΕLFE

Yπόνοιες ότι πίσω από την Eλλαγκρολίπ που, μάλιστα, ετοιμάζεται να κόψει τα πρώτα της τιμολόγια στην ελληνική αγορά βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της ELFE

Με νέα εταιρεία η εμπορία λιπασμάτων της ΕLFE

23
0
Αναταράξεις στην αγορά λιπασµάτων προκαλεί το τελευταίο διάστηµα η πληροφορία ότι µια νέα επιχείρηση, ως βασικός µέτοχος της οποίας εµφανίζεται µια κυπριακή εταιρεία χωρίς περισσότερες λεπτοµέρειες, αναλαµβάνει το εµπόριο των λιπασµάτων της ELFE για την εσωτερική αγορά.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην υπόθεση προσδίδει η -ανεπιβεβαίωτη προς το παρόν- πληροφορία που κυκλοφορεί τις τελευταίες µέρες στην αγορά ότι πίσω από την εταιρεία αυτή δε βρίσκεται άλλος από το µεγαλοµέτοχο της ELFE, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Ο τελευταίος, υπενθυµίζεται, αποφυλακίσθηκε το περασµένο καλοκαίρι από τον Κορυδαλλό για λόγους υγείας ενώ εκκρεµεί ακόµα η δίκη για την υπόθεση της Proton Bank. Πρόσφατα, µάλιστα, παραιτήθηκε σύσσωµη η υπεράσπισή του µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται νέα εµπλοκή στη διαδικασία.

Όσον αφορά τη νέα εταιρεία, πρόκειται για την Ελλαγκρολιπ ή «Ελληνικά Αγροτικά Λιπάσµατα» η οποία καταχωρήθηκε πριν από λίγες εβδοµάδες στο ΓΕΜΗ µε βασικές δραστηριότητες την παραγωγή, τη διάθεση και την εµπορία προϊόντων. Ως βασικός µέτοχός της, όπως προαναφέραµε, εµφανίζεται µια κυπριακή εταιρεία.

Πέρα από την οµοιότητα στην ονοµασία ωστόσο της «Ελληνικά Αγροτικά Λιπάσµατα» µε τα «Ελληνικά Λιπάσµατα», οι περίεργες συµπτώσεις δε σταµατούν εδώ. Το προσωπικό  της νέας εταιρείας φέρεται ότι αποτελείται κατά κύριο λόγο από εργαζόµενους, κατά κύριο λόγο πωλητές οι οποίοι πρώτα απολύθηκαν ... µαζικά από την ELFE, στη συνέχεια αποζηµιώθηκαν από αυτή και µετά… προσλήφθηκαν στην Ελλαγκρολιπ.  Όπως κατήγγειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζοµένων στην ELFE, κ. Πούλιος, οι απολύσεις του τµήµατος πωλήσεων ανέκυψαν πριν από δυόµιση µήνες ενώ αυτές του τµήµατος µάρκετινγκ ήρθαν πριν το Πάσχα. Ο Σύλλογος «φωτογραφίζει» -χωρίς να κατονοµάζει ευθέως- τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ως ιδιοκτήτη της νέας εταιρείας και µιλάει για απόπειρα «διχοτόµησης» των ELFE. Όπως λέει στην Agrenda παράγοντας του κλάδου, πράγµατι η νέα εταιρεία φέρεται να έχει αναλάβει -ή τουλάχιστον να επιθυµεί να αναλάβει- τις πωλήσεις του εσωτερικού αφήνοντας στη δικαιοδοσία της Νέας Καρβάλης τις εξαγωγές.

Τα χρέη σε ∆ΕΠΑ, τράπεζες Αν το σενάριο αυτό έχει βάση, οι κινήσεις του επιχειρηµατία θα µπορούσαν να εξηγηθούν µε βάση ορισµένα στοιχεία, αρχής γενοµένης από τα χρέη και, κυρίως, τις πιθανές προθέσεις των πιστωτών της ELFE. Όπως µας αναφέρει παράγοντας του κλάδου, τα χρέη της βιοµηχανίας αυτή τη στιγµή ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ, παραπάνω δηλαδή από την τρέχουσα αξία της στην αγορά η οποία αποτιµάται µεταξύ 50 και 70 εκατ. ευρώ. Από αυτά περί τα 70 εκατ. ευρώ είναι οφειλές στη ∆ΕΠΑ ενώ τα υπόλοιπα  τραπεζικά δάνεια. «Οποιαδήποτε στιγµή οι πιστωτές αποφασίσουν µπορούν να µετοχοποιήσουν τα χρέη και να ελέγξουν την εταιρεία», τονίζει.
Τα «νώτα» Στοιχείο που πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη είναι ότι δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόµα οι σχεδιασµοί της κυβέρνησης –η οποία, υπενθυµίζεται ως αξιωµατική αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει πολλάκις τα «σκάνδαλα Λαυρεντιάδη»- γύρω από τη ∆ΕΠΑ.
Στην ουσία, λοιπόν, η κίνηση Λαυρεντιάδη- εφόσον φυσικά  ισχύει- θα είχε νόηµα ως µια προσπάθεια να «καλύψει τα νώτα» του απέναντι σε πιθανή απώλεια ελέγχου των ELFE που, σηµειωτέον, αποτελεί ουσιαστικά το µοναδικό πολύτιµο asset που έχει αποµείνει στα χέρια του.
Τι θα µπορούσε να κερδίσει ο ίδιος σε περίπτωση πώλησης της ELFE; «Ενδεχοµένως ένα συµβόλαιο µακροχρόνιας αποκλειστικής συνεργασίας µε τα ELFE που θα είχε ήδη υπογραφεί και το οποίο ο νέος ιδιοκτήτης πολύ δύσκολα θα µπορούσε να σπάσει αν δεν ήθελε να πληρώσει», τονίζει µε νόηµα επιχειρηµατίας του χώρου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία