BACK TO
TOP
Πολιτικές

Από το 2015 σε εφαρμογή τα αγροπεριβαλλοντικά της ΚΑΠ

Από την πρώτη Ιανουαρίου του 2015 θα εφαρμοστούν τα νέα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του Πρώτου Πυλώνα της ΚΑΠ, από τα οποία θα εξαρτηθεί το 30% των άμεσων ενισχύσεων, όπως επιβεβαίωσε ο Επίτροπος Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος.

«Θερμή» υποδοχή στον Τσιόλος ετοιμάζουν οι Ιρλανδοί αγρότες

0
0
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους εάν το λεγόμενο «πρασίνισμα» θα μπορούσε να αναβληθεί ως το 2016, ο κ. Τσιόλος υπενθύμισε ότι η συμφωνία του Ιουνίου μεταξύ των 27 και των ευρωβουλευτών προβλέπει ότι το 2014 θα είναι μεταβατική χρονιά, και ότι οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν κανονικά από το 2015

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιόλος απηύθυνε έκκληση στα κράτη μέλη και τους ευρωβουλευτές να επιδείξουν διαλλακτικότητα ώστε τα «τέσσερα-πέντε σημεία» της νέας ΚΑΠ που εκκρεμούν μέχρι σήμερα να τακτοποιηθούν ως τα τέλη του τρέχοντος Σεπτεμβρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών στη Λιθουανία, ο Ρουμάνος επίτροπος προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο οι ενισχύσεις των αγροτών. «Κανείς δεν θέλει να ξανανοίξει την συμφωνία του Ιουνίου αλλά θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε θέματα που άπτονται του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και τα οποία δεν ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο», τόνισε ο κ. Τσιόλος.

Το βασικότερο από τα θέματα αυτά είναι το πλαφόν, με τους ευρωβουλευτές να επιθυμούν μεγαλύτερη περικοπή στις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Ακόμα οι ευρωβουλευτές ζητούν να περιοριστεί η δυνατότητα μεταφοράς πόρων από τον Δεύτερο Πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη) στον Πρώτο (άμεσες ενισχύσεις).

Από την πλευρά του, ο Λιθουανός υπουργός Γεωργίας Βιγκίλιους Γιουκνά, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί συμβιβασμός στους επόμενους δυο τρεις μήνες. Ο Ιταλός ευρωβουλευτής Πάολο ντε Κάστρο που προΐσταται των ευρωβουλευτών στα αγροτικά θέματα, τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι αποφασισμένο να ασκήσει τις αρμοδιότητες που του δίνει ο μηχανισμός της συναπόφασης, «επιδεικνύοντας όμως μέγιστη ευελιξία».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία