BACK TO
TOP
Πολιτικές

«Ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά Ν. Αφρικής για τα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.»

Για αμοιβαία οικονομικά οφέλη από το εμπορικό ντηλ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νότια Αφρική έκανε λόγο ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών (Ε.Ε. και χωρών της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας).

«Ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά Ν. Αφρικής για τα αγροτικά προϊόντα της Ε.Ε.»

2
0
Με αυτή τη συμφωνία ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για μακροπρόθεσμη κατάργηση δασμών και ποσοστώσεων όσον αφορά την πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για προϊόντα που προέρχονται από την Μποτσουάνα, το Λεσότο, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια και τη Σουαζιλάνδη. Επίσης, βελτιώνονται οι συνθήκες του ήδη υπάρχοντος εμπορικού συμφώνου Ε.Ε. και Νοτίου Αφρικής. Η ΕΕ, με τη σειρά της, θα αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην αγορά της Νοτίου Αφρικής, ιδίως στον τομέα της γεωργίας. Επίσης, όταν οι χώρες της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας θα είναι έτοιμες να χορηγήσουν πιο εκτεταμένες παραχωρήσεις προς τους κύριους ανταγωνιστές της Ευρώπης, η ΕΕ θα είναι σε θέση να διεκδικήσει τις ίδιες βελτιώσεις

Αναφερόμενος στην συμφωνία με τη Νότια Αφρική, ο Επίτροπος Γεωργίας, Ντάτσιαν Τσιόλος, δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία εξασφαλίζει αμοιβαία επωφελείς οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Η κατάργηση όλων των επιστροφών εξαγωγής στον αγροτικό τομέα της ΕΕ, αποτελεί μέρος αυτής της συμφωνίας. Χαιρετίζω επίσης τη συμφωνία μας για τα προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.), που αποτελούν ένα βασικό εργαλείο για την προστασία των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων και την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους».

Η συμφωνία λαμβάνει υπόψη τις διαφορές στο επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ της ΕΕ και των αφρικανών κρατών. Η Νότια Αφρική θα μπορεί, με την υφιστάμενη συμφωνία, να διαπραγματεύεται με την ΕΕ την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών.

Τα μέλη της Νοτιοαφρικανικής Αναπτυξιακής Κοινότητας θα μπορούν, σύμφωνα με τη συμφωνία, να προστατεύσουν τους «ευαίσθητους» τομείς στην εγχώρια αγορά τους από τους ευρωπαίους ανταγωνιστές. Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτό θα τους προσφέρει την αναγκαία ευελιξία, ώστε το εμπόριο να βοηθήσει την ανάπτυξη αυτών των χωρών.

Περισσότερες πληροφορίες για την εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Νοτίου Αφρικής (στα αγγλικά): http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/regions/sadc/
Ολοκληρώθηκε η συμφωνία με Ισημερινό Σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκαν την περασμένη Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 και οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τον Ισημερινό για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας και μείωσης των δασμών

Η μπανάνα είναι το κυριότερο γεωργικό προϊόν που εξάγει ο Ισημερινός και αυτό αναμένεται να ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Οι εξαγωγές μπανάνας ανέρχονται ετησίως σε 2 δισ. δολάρια ΗΠΑ, από τα οποία τα 600 εκατ. δολάρια αφορούν τις εξαγωγές προς την ΕΕ. «Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, καταφέραμε τελικά να υπογράψουμε την εμπορική συμφωνία, η οποία μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες ανάπτυξης του εμπορίου, μειώνει το κόστος των εξαγωγών, σέβεται το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας και μας επιτρέπει να προστατεύσουμε τους ευαίσθητους τομείς της οικονομίας μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου του Ισημερινού, Francisco Rivadeneira, μετά τη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο Εμπορίου της ΕΕ κ. Karel De Gucht. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει η συμφωνία να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη του 2014 ή τις αρχές του 2015.


Μπαρόζο: Επίσπευση της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. - Mercosur

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, μαζί με τον πρόεδρο της
Κομισιόν, Ζοσέ Μπαρόζο.

Στο μεταξύ την Παρασκευή 18 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, ζήτησε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ε.Ε. και Mercosur (δηλαδή τη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Παραγουάη, την Ουρουγουάη και τη Βενεζουέλα).

«Η Mercosur και η Ε.Ε. έχουν «εμπλακεί» για πάνω από 15 χρόνια σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Είναι ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα», δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να μην χάνουμε άλλο χρόνο, αφού έχουμε σε εξέλιξη και άλλες διαπραγματεύσεις για εμπορικές συμφωνίες και κυρίως με τις ΗΠΑ»
Αγκάθια για την υπογραφή αυτής της συμφωνίας αποτελούν η Αργεντινή, η οποία λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει φαίνεται απρόθυμη στο άνοιγμα της εγχώριας αγοράς της στα μεταποιημένα προϊόντα της ΕΕ, ενώ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανησυχούν για τη δυναμική γεωργία και κτηνοτροφία των χωρών της Mercosur
Ο κ. Ζοζέ Μπαρόζο, επιθυμεί να ολοκληρώσει τη θητεία του, στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τις χώρες της Mercosur. Ως γνωστόν η θητεία του λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2014 οπότε και να αναλαμβάνει νέος πρόεδρος ο κ. Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία