BACK TO
TOP
Πολιτικές

Δύσκολη η συμφωνία στο Ναιρόμπι για τον ΠΟΕ

Το μέλλον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) κρίνεται στην 10η υπουργική σύνοδο των 162 κρατών μελών του Οργανισμού, που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Ναϊρόμπι και στην οποία εορτάζονται και τα 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Ωστόσο, οι διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν ότι θα καταλήξει και η σύνοδος του Ναϊρόμπι σε αδιέξοδο.

Δύσκολη η συμφωνία στο Ναιρόμπι για τον ΠΟΕ

1
0
Σημειώνεται ότι εδώ και χρόνια οι πρωτοβουλίες του ΠΟΕ για απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου βρίσκονται σε τέλμα καθώς υπάρχει έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Παράλληλα, με πρωτεργάτη τις ΗΠΑ, αρκετές χώρες μέλη του ΠΟΕ ζητούν να σταματήσει το προηγούμενο των συνομιλιών της Ντόχα και να κάνουν μια νέα αρχή



Το «μέτωπο» των αναπτυσσομένων -και κυρίως Ινδία, Ινδονησία και Βενεζουέλα- ζητεί από τις πλουσιότερες χώρες περισσότερες παραχωρήσεις, όπως την κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων που καθιστούν λιγότερο ανταγωνιστικά τα δικά τους προϊόντα.

Το διακύβευμα της απελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών είναι πολύ μεγάλο, καθώς όπως προβλέπουν HSBC και Oxford Economics σε έκθεσή τους οι διεθνείς εξαγωγές θα 4πλασιαστούν έως το 2050, ξεπερνώντας τα 68 τρισ. δολάρια.

Επομένως, το να προχωρήσουν σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία για την εξάλειψη των εξαγωγικών επιδοτήσεων είναι κομβικής σημασίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο γρήγορα θα εξαλειφθούν και αν θα υπάρξει κάποιο προτιμησιακό καθεστώς για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία