BACK TO
TOP
Δρώμενα

Ανοίγει δρόμους ο «Αγρότης της Χρονιάς»

Σε ετήσιο αντάμωμα του αγροτικού τομέα, ένα πανηγύρι ύμνος στην αγροτική επιχειρηματικότητα, εξελίσσεται ο θεσμός του «Αγρότη της Χρονιάς», που καθιέρωσε ο εκδοτικός όμιλος της Green Box και η εφημερίδα Agrenda, για να αναδεικνύει και να τιμά, κάθε χρόνο, τους καλύτερους «μαθητές», μεταξύ των συντελεστών παραγωγής, που εφαρμόζουν βέλτιστες πρακτικές και δείχνουν το δρόμο, που πρέπει να ακολουθήσει ο πρωτογενής τομέας.

Ανοίγει δρόμους και συνέργειες ο θεσμός του «Αγρότη της Χρονιάς»

3
0

Στη φετινή 7η εκδήλωση βράβευσης του Αγρότη της Χρονιάς, της Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης της Χρονιάς και της Συλλογικής Προσπάθειας της Χρονιάς, που πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Παραλίας Κατερίνης, έδωσαν το «παρών» πάνω από 500 – 600 αγρότες και κτηνοτρόφοι, σχεδόν από όλη την επικράτεια, προσδίδοντας ξεχωριστό χρώμα στη διοργάνωση και το μήνυμα προς τη συμπαγή ομάδα της Agrenda ότι κινείται στο σωστό δρόμο και ότι θα πρέπει να συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο να υπηρετεί το στόχο της έγκυρης ενημέρωσης.

«Ξεκινήσαμε το θεσμό του Αγρότη της Χρονιάς ως μια προσπάθεια να καλλιεργήσουμε σχέσεις με τους συντελεστές της παραγωγής και αφού περάσαμε από το στάδιο της ανάδειξης των καλύτερων πρακτικών, γίναμε σημείο αναφοράς για το αντάμωμα του αγροτικού τομέα», τόνισε ο εκδότης και διευθυντής της Agrenda, Γιάννης Πανάγος, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, για να τους υποσχεθεί πως στο επόμενο βήμα «φιλοδοξούμε να ανοίγει δρόμους για τη γνώση πάνω στην παγκόσμια γεωργία και να ζυμώνει συνέργειες σε πολλά επίπεδα».

Στο χαιρετισμό του ο ιδρυτής του ομίλου Green Box, που απαρτίζεται, επιπλέον, από την έγκυρη ειδησεογραφική πύλη Agronews, αλλά και μια πλειάδα περιοδικών εκδόσεων για τα μηχανήματα και τους εξοπλισμούς, το λάδι, το κρασί, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και όχι μόνο, επιφύλαξε για τους καλεσμένους του και μια πληροφορία για τα ζητήματα που καίνε αυτή την περίοδο όλη την ελληνική ύπαιθρο.

«Έχω την αίσθηση ότι η κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό των αγροτών, με τη μορφή που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, δύσκολα θα περάσει. Όχι μόνο γιατί διακρίνω μια ζωηρή συσπείρωση των αγροτών να παλέψουν αυτά τα δύσκολα μέτρα, αλλά και γιατί οι δανειστές θα αρνούνταν μια πρόταση και έναν νόμο που βάζει σε πραγματικό αδιέξοδο την ελληνική γεωργία», επισήμανε ο κ. Πανάγος και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι με τη συσπείρωση όλων μας θα βρεθεί η χρυσή τομή που θα διευκολύνει τα πράγματα να πάνε πιο κάτω. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσα να πω, ότι η κυβέρνηση θα βάλει νερό στο κρασί της και στο φορολογικό, το οποίο έχει φοβίσει πάρα πολύ τον κόσμο. Θεωρώ πολύ πιθανό ότι για φέτος ο συντελεστής θα παραμείνει στο 13%, όπως επίσης ότι θα ισχύσει για ένα ακόμη χρόνο το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ το χρόνο. Δεν ξέρω τι θα γίνει με την προκαταβολή του φόρου, ενδεχομένως εκεί να έχουμε μια αύξηση».

Περαιτέρω ο κ. Πανάγος χαρακτήρισε την περίοδο που διανύουμε δύσκολη να προβλέψει κανείς τι θα γίνει και πώς θα μπορέσει ο παραγωγός να αποφύγει τις κακοτοπιές ή πώς θα επωφεληθεί από τις ευκαιρίες που υπάρχουν πάντοτε, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως η Agrenda, το Agronews και τα άλλα έντυπα του ομίλου θα είναι παρόντα να δείχνουν τα καλά παραδείγματα και να δίνουν τη γνώση των ειδικών.

«Το παιχνίδι του φτιάχνουν οι παίκτες και οι ομάδες, όχι ο διαιτητής και εάν καμιά φορά ο διαιτητής το χαλάει εδώ είμαστε εμείς για να τον βοηθήσουμε να βρεθεί ο δρόμος», είπε και σημείωσε πως «με τη δουλειά μας αποδεικνύουμε πόσο σεβόμαστε το μόχθο σας».

 

Τα φώτα πάνω στους βραβευθέντες

Σεμνός και ταπεινός, όπως αρμόζει στους ανθρώπους της δουλειάς, αλλά με το χαμόγελο να μην εγκαταλείπει ούτε στιγμή τα χείλη του, ο Αγρότης της Χρονιάς, Χρήστος Κούτρας, από το Κουτσό της Ξάνθης, που παρέλαβε το βραβείο του από τον εκδότη και διευθυντή της Agrenda, εμφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και δεν παρέλειψε να συγχαρεί τον όμιλο Green Box «για την καλή ενημέρωση που παρέχετε στον αγροτικό τομέα, γιατί το έχει πραγματικά ανάγκη».

Ο μόλις 41 ετών παραγωγός, διαθέτει 1.000 στρέμματα καλλιεργειών, εκ των οποίων 900 είναι αροτραίες και τα 110 στρέμματα δενδρώδεις, στις οποίες έχει κυρίως στραφεί από το 2009 και μετά. Καλλιεργεί 28 στρέμματα μήλα, 15 με βερίκοκα, 40 με ρόδια, 10 με αχλάδια και 11 με ακτινίδια, στα οποία θα προσθέσει άλλα 50 στρέμματα στο επόμενο διάστημα. Διαθέτει επίσης ψυκτικούς και αποθηκευτικούς χώρους και διαλογητήριο, μέσα από μια επένδυση 500 χιλ. ευρώ, ενώ το επόμενο βήμα προβλέπει δημιουργία τυποποιητηρίου, για καθετοποίηση της παραγωγής.

Το βραβείο της Κτηνοτροφικής Εκμετάλλευσης της Χρονιάς απονεμήθηκε στον Δημήτρη Μουρατίδη από τα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης, από στέλεχος του μεγάλου χορηγού της εκδήλωσης, την εταιρεία Yara, με το νικητή να ευχαριστεί τους γονείς και τους συνεργάτες της μονάδας, χωρίς τη στήριξη, τη γνώση και την εμπειρία, των οποίων δεν θα είχε καταφέρει η εκμετάλλευση να φτάσει στο επίπεδο που είναι σήμερα.

«Θα προσπαθήσω και εγώ από την πλευρά μου, στο πλαίσιο της έρευνας και της τεχνολογίας να συμβάλλω για να γίνει ακόμη καλύτερη η εκτροφή», είπε ο 24χρονος κτηνοτρόφος, που έχει αποφοιτήσει από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή με γνώσεις στο αντικείμενο και μαζί με τον αδελφό και τον εξάδελφό του, οι οποίοι επίσης σπουδάζουν σχετικές επιστήμες, φιλοδοξούν να μεταφέρουν τις γνώσεις τους στο πρακτικό πεδίο εφαρμογής. Αυτή τη στιγμή η καθετοποιημένη σε σημαντικό βαθμό εκτροφή αριθμεί 250 αρμεγόμενα ζώα, με μέσο στήσιμο 33 λίτρα γάλα, τη μέρα, ενώ μέχρι το καλοκαίρι του 2016 θα έχει τεθεί σε λειτουργία και ο νέος στάβλος, με δυναμικότητα άλλων 250 αγελάδων, μέσα από μια επένδυση 1,2 εκατ. ευρώ.

Για την «Καλύτερη Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς», τιμήθηκε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων Πακίων, με τον πρόεδρο της οργάνωσης κ. Δημήτρης Θεοδωρακάκο να ευχαριστεί τα 440 μέλη του συνεταιρισμού και τους εργαζόμενους και να σημειώνει πως «για το βραβείο αυτό έχουμε εργαστεί χρόνια για να φτάσουμε να το κερδίσουμε». Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό του τι έχει κάνει η οργάνωση, ο κ. Θεοδωρακάκος ανέφερε ότι το 2015 έγινε ένα ακόμη βήμα εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων, με αντικατάσταση των παλαιών μηχανημάτων από νέα, αλλά και με επέκταση των χώρων δεξαμενών οι οποίοι μελλοντικά θα φτάσουν στους 2.000 τόνους.

«Η περυσινή χρονιά έκλεισε με 1.800 τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθιστώντας μέσα στους τρεις μεγαλύτερους συνεταιρισμούς στην Ελλάδα», τόνισε και πρόσθεσε πως «ε επίσκεψή μας πέρυσι στην Ιταλία, είδαμε τα καλύτερα εργοστάσια και διαπιστώσαμε πως δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους μας και ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί».

Με αφορμή και στο πλαίσιο της βράβευση των τριών διακριθέντων, η Agrenda διοργάνωσε επίσης και μια μεγάλη ενημερωτική ημερίδα, με διακεκριμένες προσωπικότητες του αγροτικού τομέα, των επιχειρήσεων, των τραπεζών και της πολιτείας, ως εισηγητές, αναλύοντας διεξοδικά 4 θεματικές ενότητες, για τα φορολογικά προγράμματα, τη χρηματοδότηση και τις νέες τεχνολογίες, τον καπνό και την ελιά, τα πυρηνόκαρπα και το ακτινίδιο και τέλος την ενότητα για την κτηνοτροφία.

Για όλα όσα συζητήθηκαν στα επιμέρους πάνελς θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε με την Agrenda το ερχόμενο Σάββατο

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία