BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Πιο κοντά σε συμφωνία για το χρέος (upd)

Bάζει νερό στο κρασί του για τη βιωσιμότητα το ΔΝΤ, τηλεδιάσκεψη Eurogroup το Σάββατο.

Τα βρίσκουν ΔΝΤ-Ε.Ε. για το ελληνικό χρέος

0
0

Ένα βήμα πιο κοντά σε συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους φαίνεται πως είναι οι διεθνείς δανειστές της χώρας, με το ποσό που θα πρέπει να βρεθεί για να «κλειδώσει» η απόφαση να εκτιμάται σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες κυβερνητικές εκτιμήσεις, το ελληνικό χρέος θα φθάσει τα 340,6 δισ.ευρώ ή στο 175,6% του ΑΕΠ στο τέλος του 2012 και αναμένεται να ανέλθει στο 191% το 2015, ήτοι 357,7 δισ.ευρώ.

Κυβερνητική πηγή αποκάλυψε στο Reuters ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποδεχθεί ως βιώσιμο ένα χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020», είπε κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο.

Όπως εξήγησε, το Eurogroup έχει ήδη συμφωνήσει σε παρεμβάσεις που μειώνουν το προβλεπόμενο επίπεδο του χρέους στο 130% έως το 2020, απομένει δηλαδή να καλυφθεί ένα 5-6% του ΑΕΠ, περίπου 10 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με έγγραφο , που κυκλοφόρησε στη τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το χρέος της Ελλάδας δεν μπορεί να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 αν δεν γίνει διαγραφή μέρος των δανείων που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα, μέτρο που η Γερμανία χαρακτηρίζει παράνομο.
Στο ίδιο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Reuters παρουσιάζονται και άλλες εναλλακτικές προτάσεις όπως η επαναγορά ελληνικών ομολόγων στο 30 με 35% της αξίας τους, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού και το «πάγωμα» των τόκων.


Tηλεδιάσκεψη Eurogroup το Σάββατο

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα θέσουν επί τάπητος όλες τις εναλλακτικές προτάσεις σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 24 Νοεμβρίου και η οποία ουσιαστικά θα ετοιμάσει το έδαφος για την επίσημη συνάντηση της Δευτέρας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, μιλώντας στο Dow Jones Newswires εκτιμά ότι η πρόταση η πρόταση για επαναγορά ομολόγων τίθεται πλέον, υπό αμφισβήτηση, λόγω της αύξησης που έχουν σημειώσει οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων μετά τη σχετική φημολογία.

«Εάν οι τιμές είναι πολύ υψηλές, τότε δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συζητούν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στην Ελλάδα περίπου το 75% των κερδών που αναμένουν να λάβουν από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν από την πλευρά τους ότι οι διαδικασίες για επαναγορά του χρέους είναι έτοιμες να δρομολογηθούν και θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους εφόσον υπάρξει η έγκριση του Eurogroup. 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία