BACK TO
TOP
Αθλητισμός

Ο θαλασσοπόρος της υπέρτατης πρόκλησης

Ο 55χρονος δάσκαλος, Τζέρι Χιουζ, από τη Σκωτία έγινε ο πρώτος κωφός στον κόσμο που πραγματοποίησε μόνος του τον περίπλου της Γης με ιστιοφόρο μέσα σε 240 ημέρες.

Ο θαλασσοπόρος της υπέρτατης πρόκλησης

5
0

Το κατόρθωμά του αυτό χαρακτηρίστηκε ως «εξαιρετικό παράδειγμα υπεροχής της επιμονής έναντι της αναπηρίας».

Κατά τη διάρκεια των περίπου 240 ημερών, που ο Τζέρι Χιουζ πέρασε μέσα στο 12 μέτρων ιστιοφόρο του, κατάφερε να διανύσει 32 χιλιάδες ναυτικά μίλια. Και δεν πτοήθηκε ούτε από τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ούτε από την αναπάντεχη ανατροπή του σκάφους του.

Καθώς το «Κατάκτηση ΙΙΙ» - το όνομα του ιστιοφόρου - κατέπλεε την Τετάρτη 8 Μαΐου στο λιμάνι Τρουν στο Νότιο Αϊρσαϊρ της Σκωτίας, εκατοντάδες άνθρωποι επευφημούσαν τον τολμηρό συμπατριώτη τους. Την ίδια στιγμή, ο Χιουζ γινόταν αυτόματα μέλος της εξαιρετικά περιορισμένης ομάδας Βρετανών - μόλις 26 άτομα - που έχουν ολοκληρώσει με ιστιοφόρο τον περίπλου της Γης. Αφότου ο δάσκαλος βρέθηκε με την οικογένειά του, δήλωσε πως ονειρευόταν να αντιμετωπίσει αυτή την «υπέρτατη ναυτική πρόκληση» από τότε που ήταν 14 χρόνων.

Αν και γνώριζε ότι το ταξίδι θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, ο Χιουζ δεν είχε προβλέψει πολλά από τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζε. Η ψυχραιμία του κλονίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν στη μέση της διαδρομής το σκάφος του ανετράπη. «Ήταν η χειρότερη στιγμή, καθώς φοβόμουν για τη ζωή μου», δήλωσε, «σκεφτόμουν τι χαζός που είμαι, τι πήγα και έκανα; Ακούγεται απλοϊκό, αλλά το μοναδικό που μπορεί να κάνει κάποιος σε μια τέτοια περίπτωση είναι να συνεχίσει να προσπαθεί». Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών του ταξιδιού του ο Χιουζ αντλούσε δύναμη σκεπτόμενος τους δικούς του. Και παρά το γεγονός ότι επισκέφθηκε μερικά από τα πιο μαγευτικά μέρη του κόσμου - τα μεγάλα ακρωτήρια του νοτίου ημισφαιρίου, για παράδειγμα - εξομολογήθηκε πως η πιο αλησμόνητη στιγμή από το πολύμηνο ταξίδι του ήταν όταν αντίκρισε το νησί Αράν, ανοιχτά των ακτών της Σκωτίας.

Το 1981 ο Χιουζ έγινε ο πρώτος κωφός ιστιοπλόος που πραγματοποίησε τον περίπλου των Βρετανικών Νησιών ενώ το 2005 διέσχισε και τον Ατλαντικό Ωκεανό. Όσον αφορά το μέλλον, δήλωσε ότι προς το παρόν δεν έχει προγραμματίσει κάποια άλλη αποστολή και αυτό που επιθυμεί περισσότερο είναι να παίξει μια παρτίδα γκολφ και να χαρεί την οικογένειά του

Πάντως την Τετάρτη, και αφότου ο Χιουζ αποβιβάστηκε στο λιμάνι έπειτα από οκτώ μήνες στη θάλασσα, το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να πιει ένα ποτήρι Γκίνες, λέγοντας ότι περίμενε πολύ καιρό αυτή τη στιγμή.   

Πηγή έμπνευσης
«Η αποφασιστικότητα και το κουράγιο που επέδειξε ο Τζέρι κατά τη διάρκεια της ζωής του για να αντιμετωπίσει την αναπηρία του θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για τους νέους», δήλωσε η υπουργός Υγείας και Αθλητισμού της Σκωτίας, Σόνα Ρόμπινσον

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία