BACK TO
TOP
Business

Προχωράει στην ανακοίνωση των stress tests η ΤτΕ

Στην απόφασή της να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress tests εμμένει η Τράπεζα της Ελλάδος παρά το γεγονός ότι στη σημερινή συνάντηση στέλεχος της Τρόικας επέμενε στη διαφωνία του ως προς την πρόβλεψη των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες.

«Εθνική προτεραιότητα η ανάπτυξη», για  Προβόπουλο

1
0

 

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος, υποστηρίζοντας την αξιολόγηση που έχει γίνει από την BlackRock, την Ernst & Young και την Rothchild, εκτιμά ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ανάγκη κεφαλαίων που κινούνται στο επίπεδο των περίπου 6 δισ. ευρώ. Σε αντίθεση με το ΔΝΤ το οποίο επιμένει ότι η ανάγκη αυτή υπερβαίνει κατά τι τα 8 δισ. ευρώ.

 

Παρ΄ όλα αυτά η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένει, όπως αναφέρουν κύκλοι της, και σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να προχωρήσει σε μονομερή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests την Πέμπτη το απόγευμα ή το αργότερο την Παρασκευή, όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει ο κ. Προβόπουλος από το βήμα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της τράπεζας.

 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την άσκηση της ΤτΕ και τις μελέτες των εξωτερικών συμβούλων Ernst & Young και Rothschild, οι επιπρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες των εγχώριων πιστωτικών ομίλων διαμορφώνονται μεταξύ 5,8-6,2 δισ. ευρώ.

 

Στέλεχος της Τρόικα στη σημερινή συνάντηση επέμεινε ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες κατά περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ, επίπεδο με το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδος δεν συμφωνεί. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δικές της εκτιμήσεις είναι πλήρως τεκμηριωμένες, ενώ αυτές της Τρόικας στηρίζονται σε υπερβολικές εκτιμήσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεναίσει στην αύξηση του συνολικού ύψους των κεφαλαιακών αναγκών.

 

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Capital.gr, οι διοικήσεις των "συστημικών" ομίλων έχουν ενημερωθεί για την εξέλιξη και έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την επιμονή από πλευράς του ΔΝΤ σε ένα αποτέλεσμα με "ακραίες" όπως χαρακτηριστικά αναφέροουν, παραδοχές.

 

Κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, σημείωσε ότι "δεν είναι δουλεία  του ΔΝΤ ούτε κανενός άλλου να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών", προσθέτοντας ότι "είναι δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη που θα ανακοινώσει σύντομα τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής".

 

 

Πηγή: capital.gr

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία