BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Τραπεζική αργία ως Δευτέρα, συνταξιούχοι ξανά στην ουρά

Κλειστές έως και τη Δευτέρα 13 Ιουλίου θα παραμείνουν οι τράπεζες, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το βράδυ της Τετάρτης 8 του μήνα το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα σε ολόκληρο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της έλλειψης μετρητών και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Δεύτερη μέρα στην ουρά για τη σύνταξη του ΟΓΑ

0
0

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ωστόσο, που δεν έχουν εισπράξει τη σύνταξή τους μέσω των ΕΛΤΑ και δε διαθέτουν χρεωστική κάρτα αναλήψεων, θα μπορούν -όπως και εκείνοι των υπόλοιπων ασφαλιστικών ταμείων- να εισπράξουν από την Πέμπτη 9 Ιουλίου τη δεύτερη δόση των 120 ευρώ από τα 1250 υποκαταστήματα των τραπεζών που λειτουργούν σε ολόκληρη την επικράτεια στο διάστημα της τραπεζικής αργίας.

Να σημειωθεί ότι οι συνταξιούχοι μπορούν να λάβουν από τα γκισέ μόνο τα 120 ευρώ της δεύτερης δόσης από τη σύνταξή τους και όχι περισσότερα π.χ. 240 σε περίπτωση που δεν πήραν την πρώτη δόση τις προηγούμενες μέρες.

Τη δεύτερη δόση των 120 ευρώ θα μπορούν να εισπράξουν από την Πέμπτη και οι άνεργοι-δικαιούχοι επιδομάτων ΟΑΕΔ, μόνο όμως από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας.  

Από την ίδια τράπεζα θα γίνεται και η πληρωμή 120 ευρώ για όσους λαμβάνουν σύνταξη από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.

Πέρα από αυτά, το όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ, παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί περί μείωσής του.

Η παράταση της τραπεζικής αργίας ήταν αναμενόμενη, μετά και την -επίσης αναμενόμενη, ύστερα από τα τεκταινόμενα στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης- απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει «παγωμένο» τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες στα 89 δισ. ευρώ μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Πάντως η πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη διαβεβαίωσε ότι τα ΑΤΜ θα διαθέτουν χαρτονομίσματα μέχρι και τη Δευτέρα 13/7, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι από εκεί και πέρα η επιβίωση του τραπεζικού συστήματος συναρτάται άμεσα με την ΕΚΤ και τις αποφάσεις που θα παρθούν στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Κυριακής.

Οι συναλλαγές που θα γίνονται στα ανοικτά υποκαταστήματα των τραπεζών θα είναι οι εξής:

-Πληρωμή 120 ευρώ (μόνο μια φορά) έναντι σε συνταξιούχους χωρίς κάρτα αναλήψεων

-Καταβολή 120 ευρώ (μόνο μια φορά) σε δικαιούχους επιδομάτων-παροχών από τον ΟΑΕΔ (τακτικά επιδόματα λόγω ανεργίας, επιδόματα μακροχρονίως ανέργων, βοηθήματα ανεργίας αυτοτελών και ανεξαρτήτων απασχολουμένων). Μόνο από την Εθνική.

-Καταθέσεις μετρητών από εταιρικούς πελάτες και ιδιώτες.

-Εκτέλεση πληρωμών και μεταφορών, κατόπιν ειδικής εντολής τους, σε λογαριασμούς στο εσωτερικό της χώρας (π.χ. πίστωση μισθοδοσίας, πληρωμή προμηθευτών, πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων).

-Έκδοση κωδικών web banking.

-Έκδοση και επανέκδοση χρεωστικών καρτών. Κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εκδώσει μία κάρτα.

-Ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα για εμβάσματα πληρωμών προς το εξωτερικό που αφορούν:

-Επείγουσες περιπτώσεις καταβολής εξόδων νοσηλείας και διδάκτρων για πανεπιστήμια

-Εμπορικές συναλλαγές δημόσιου και κοινωνικού σκοπού (π.χ. πληρωμή εισαγωγών φαρμάκων, τροφίμων).

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση με την Παράταση διάρκειας τραπεζικής αργίας.pdf

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία