BACK TO
TOP
Profi

Το 2017 στο εμπόριο το σύστημα ασταμάτητου δεματιάσματος CB της Lely

Φανταστείτε τη διαδικασία δεµατιάσµατος χωρίς καµία στάση και κάθε 35 δευτερόλεπτα να βγαίνει και από µία µπάλα. ∆εν θέλει και πολύ φαντασία πλέον, καθώς η Lely φέρνει στο εµπόριο από το 2017, το σύστηµα Continuous Βaling (CB)

Το 2017 στο εμπόριο το σύστημα ασταμάτητου δεματιάσματος CB της Lely

3
0

Μέχρι και πέρσι, στην προσπάθεια κατασκευή ενός συστήµατος αδιάκοπου δεµατιάσµατος, «πάλευε» µόνο η Krone. Ωστόσο,  Lely και Vicon αποφάσισαν να ακολουθήσουν σε αυτή την ειδικευµένη αγορά, µε τους Ολλανδούς µηχανικούς όµως να φτιάχτουν κάτι µοναδικό. Την πρώτη χορτοδετική αδιάκοπου µεταβλητού θαλάµου χωρίς θάλαµο τροφοδοσίας, Γιατί, σε αυτή την περίπτωση τα «µαγικά» τα κάνουν  δύο ιµάντες συνεχούς κίνησης.

Επειδή είναι µηχάνηµα ιµάντα, το Lely CB µπορεί να δηµιουργεί δεµάτια µε διάµετρο από 0,90 έως 1,80 µέτρα. Το πλάτος του δεµατιού είναι 1,20 µέτρα. Οι δύο ιµάντες συνεχούς κίνησης µε πλάτος 59 εκατοστών και µήκος 22 µέτρων λειτουργούν πάνω σε 22 ενδιάµεσους τροχούς, µε δύο κυλίνδρους που ανήκουν στο σύστηµα σχηµατισµού του δεµατιού. Όλοι οι κύλινδροι του CB είναι γνωστά µέρη της Lely, µαζί µε το συλλεκτικό τύµπανο πέντε σειρών χωρίς εκκεντροφόρους µε πλάτος 2,10 µ. (από δόντι σε δόντι) και τον ρότορα µε πλάτος 1,20 µ. και διάµετρο 520 mm. Εξοπλίζεται µε έως 17 µαχαίρια.

Ο θάλαµος δεµατιού αποτελείται από δύο κύρια µέρη: πρώτον, ένα ζεύγος δίσκων αργής περιστροφής που σχηµατίζουν τις πλευρές του θαλάµου και, δεύτερον, οι ιµάντες που τεντώνονται µέσω υδραυλικού συστήµατος. Η σοδειά εισέρχεται στον θάλαµο ανάµεσα στους δύο κυλίνδρους και ξεκινά το δεµάτιασµα. Καθώς αυξάνεται το µέγεθος του δεµατιού, περισσότερος ιµάντας εισέρχεται στον θάλαµο µειώνοντας την απόσταση ανάµεσα στους επάνω και στους κάτω ενδιάµεσους τροχούς που είναι τοποθετηµένοι στο µπροστινό µέρος του µηχανήµατος. Ενόσω συµβαίνουν όλα αυτά, ο χειριστής ενηµερώνεται για τη διαδικασία δηµιουργίας του δεµατιού από τα γραφικά στην οθόνη της καµπίνας. Μόλις το δεµάτι αρχίζει να φτάνει την καθορισµένη διάµετρο, οι ράβδοι (η Lely τις αποκαλεί Disc Roller) που είναι συνδεδεµένες µέσω ενός Drive Arm (Βραχίονας κίνησης) στους δίσκους πλευρικού τοιχώµατος που περιστρέφονται αργά αρχίζουν να κινούνται, µετατοπίζοντας το δεµάτι στο πίσω µέρος του µηχανήµατος. Αυτό εκτελείται σε τέσσερα σταδιακά βήµατα 40° — δηλαδή 160° για κάθε πλήρη κύκλο και γι’ αυτό υπάρχουν δύο ζεύγη Disc Roller, ένα για κάθε δεµάτι.
Καθώς το δεµάτι αρχίσει να ολοκληρώνεται, η πίσω πόρτα χαµηλώνει κάθετα και οριζόντια προς τα πίσω. Τα Disc Roller µετακινούνται ταυτόχρονα προς τα κάτω για να δηµιουργήσουν έναν νέο θάλαµο µε τον ιµάντα και να αποµονώσουν το πλήρως σχηµατισµένο δεµάτι. Στη συνέχεια, τα Disc Roller χωρίζονται, το ένα κρατά τους ιµάντες σφιχτά πάνω στο δεµάτι που αρχίσει να σχηµατίζεται, ενώ το άλλο παραµένει στο ολοκληρωµένο δεµάτι, στο οποίο τοποθετείται το δίχτυ. Αν εξακολουθείτε να νιώθετε µπερδεµένοι, είναι καλύτερα να ρίξετε µια µατιά στην παρουσίαση του Lely Continuous Baling System στο YouTube.

Όταν χρησιµοποιήσαµε το CB σε ξηρό άχυρο σιταριού δεν τα πήγε άσχηµα, παράγοντας ένα σφιχτό, καλοσχηµατισµένο δεµάτι 1.55 µέτρων. Ακολουθώντας µια κοµπίνα µε κεφαλή πλάτους 6 µ., βγάζαµε ένα δεµάτι κάθε 35 δευτερόλεπτα και αυτός ο ρυθµός περιλαµβάνει τις στροφές στο κεφαλάρι. Ζυγίσαµε 10 δεµάτια και το βάρος ήταν 286 κιλά κατά µέσο όρο. Η διαδικασία δεµατιάσµατος είναι αυτόµατη ή και όχι.

Σύνοψη: Το Continuous Baling System της Lely είναι ένα επίτευγµα της µηχανικής και ξεχωρίζει επειδή είναι η πρώτη χορτοδετική αδιάκοπου µεταβλητού θαλάµου χωρίς θάλαµο τροφοδοσίας. Η υδραυλική ισχύς κινεί τα µηχανικά µέρη υπό το άγρυπνο «βλέµµα» του ηλεκτρονικού συστήµατος µε στόχο την απρόσκοπτη διαδικασία παραγωγής δεµατιού.
Η Lely αναφέρει ότι τα επτά πρωτότυπα που λειτουργούν στη Βόρεια Αµερική και στην Ευρώπη δεν παρουσίασαν ιδιαίτερα προβλήµατα το 2015, όπως και το µηχάνηµα της δοκιµής µας. Το επόµενο βήµα είναι η τελειοποίηση, καθώς πολλές µονάδες που δεν έχουν µπει ακόµα στη µαζική παραγωγή θα χρησιµοποιηθούν από πελάτες για τον φετινό θερισµό, προτού ξεκινήσει η κανονική παραγωγή τους το 2017.

Κείμενο από το περιοδικό Profi, μηνός Ιουλίου –Αυγούστου 2016

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία