BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Μεγάλη χαμένη στις ενισχύσεις η Κρήτη

Δεν θα είναι αρκετές για τους κτηνοτρόφους ούτε στη νέα ΚΑΠ οι εκτάσεις των βοσκότοπων προειδοποιεί ο Γιάννης Κολυβάς, διευθυντής του γραφείου της ΠΑΣΕΓΕΣ στις Βρυξέλλες, μετά την απαίτηση της Κομισιόν να «περικοπούν ακόμα περισσότερα στρέμματα». Παρά τη σθεναρή ελληνική προσπάθεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και παρά τη σημαντική εκ μέρους μας συμβολή στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ, εντούτοις μερικά θέματα έκλεισαν και θα είναι αρκετά δύσκολο να επανεξεταστούν, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα από αυτά, είναι και η συνδεδεμένη ενίσχυσης στον καπνό, όπου δυστυχώς απορρίφθηκε στον τελικό συμβιβασμό της Επιτροπής, παρόλο που είχε εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μεγάλη χαμένη στις ενισχύσεις  η Κρήτη

7
0

Υπάρχει τρόπος να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ ώστε να μη χάσουν χρήματα ούτε όσοι είχαν ιστορικά δικαιώματα ούτε να αποκλειστούν για άλλα 7 χρόνια οι «νέοι»;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ χωρίς ανακατανομή των ενισχύσεων, τόσο μεταξύ περιφερειών όσο και μεταξύ παραγωγών. Είναι αρκετά τα χρήματα που θα αλλάξουν χέρια. Χαμένοι θα είναι όσοι έχουν δικαιώματα μεγάλης αξίας (καπνός, σταφίδα, βιομηχανική ντομάτα, ρύζι κ.λ.π.) και κερδισμένοι όσοι έχουν δικαιώματα μικρής αξίας (σιτηρά) ή όσοι δεν έχουν καθόλου δικαιώματα (πατάτες, τριφύλλια, σπαράγγια, οινοστάφυλα, κοτόπουλα κ.λ.π.).  Από τις διοικητικές Περιφέρειες τα περισσότερα χρήματα θα φύγουν από την Κρήτη, με πρώτο το νομό Ηρακλείου. Σημαντικά ενισχυμένη φαίνεται να βγαίνει η ΄Ηπειρος και η Δ. Μακεδονία.

Θεωρείτε ότι οι ρήτρες για τη μέγιστη μείωση των επιδοτήσεων (30%) και την ελάχιστη σύγκλιση (60%) μπορούν να εφαρμοστούν στην πραγματικότητα;

Πρόκειται, κατά την άποψή μου, για το σημαντικότερο και πιο δύσκολο θέμα της νέας ΚΑΠ. Οι ρήτρες αυτές στοχεύουν στην εσωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων, χωρίς όμως να τεθεί σε κίνδυνο η ανταγωνιστικότητα των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και είναι επιλογή των κρατών-μελών.

Για να οδηγήσουμε τη χώρα μας στη σωστή απόφαση απαιτείται η νέα ΚΑΠ να τεθεί στο επίκεντρο ενός πολιτικού διαλόγου ανάμεσα στην Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους και κυρίως με τους φορείς των αγροτών και τους ίδιους τους αγρότες για την επίτευξη μιας εθνικής συμφωνίας και τη διαμόρφωση μιας εθνικής στρατηγικής που να εξυπηρετεί τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας, την αειφορική διαχείριση των φυσικών της πόρων, την ανάπτυξη με κριτήρια κοινωνικής και οικονομικής συνοχής σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού.

Κατά την άποψή μου, ο α΄ πυλώνας της ΚΑΠ (άμεσες ενισχύσεις) και ο β΄ (αγροτική ανάπτυξη) πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την εθνική μας οικονομία και τον αγροτικό τομέα.

Οι επιλέξιμες εκτάσεις για ενεργοποίηση δικαιωμάτων από τους κτηνοτρόφους είναι αρκετές ή όχι;

Μετά την απαίτηση της Κομισιόν «να περικοπούν περισσότερα στρέμματα βοσκοτόπων» φοβάμαι ότι για το 2014 τα εναπομείνοντα στρέμματα βοσκοτόπων όχι μόνο δεν επαρκούν για την ενεργοποίηση των υφισταμένων δικαιωμάτων, αλλά υπάρχει κίνδυνος οι βοσκότοποι να μην μας φτάσουν ούτε στη νέα ΚΑΠ από το 2015, παρά το γεγονός ότι ο ορισμός για τα βοσκότοπια διευρύνεται και συμπεριλαμβάνει εκτάσεις με θαμνώδη και ξυλώδη βλάστηση.

Το πρόβλημα των βοσκοτόπων έχει να κάνει με τις αμφισβητούμενες αγροδασικές περιοχές και είναι ήδη γνωστές οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων σε όλη την Ελλάδα. Η όποια λύση πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα στα επόμενα Συμβούλια Υπουργών, έτσι ώστε να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις, δεδομένου ότι εκτός των χρημάτων που μπορεί να χαθούν υπάρχει και ένα μορατόριουμ με την Επιτροπή με παλιά πρόστιμα, το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί.

Εκ των υστέρων μπορείτε να αποτιμήσετε τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις; 

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ ήταν καταλυτικός, όπως σημαντική ήταν και η συμβολή των Ελλήνων Ευρωβουλευτών (Δανέλης-Παπαστάμκος). Θετική υπήρξε η συμβολή του στον προϋπολογισμό της ΚΑΠ,  καθώς επίσης και στις βελτιώσεις της διαδικασίας του πρασινίσματος, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, τις ενισχύσεις για νέους αγρότες και τον ορισμό των βοσκοτόπων.

Παρά το ότι η συναπόφαση ήταν πρωτόγνωστη και επίπονη διαδικασία, εντούτοις (αν αποφευχθούν κάποιες υπερβολές) η συναπόφαση είναι σημαντική και μελλοντικά το Κοινοβούλιο μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις αυθαιρεσίες της Επιτροπής.

Τι πιστεύετε ότι έχει μείνει «ανοιχτό» και ότι μπορεί να επαναπροσδιοριστεί στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών; Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι από τα θέματα που έχουν ήδη ψηφιστεί;

Είναι πολλά τα ανοιχτά θέματα της νέας ΚΑΠ που πρέπει να αποσαφηνιστούν το επόμενο διάστημα μέχρι την ψήφιση των εφαρμοστικών Κανονισμών, χωρίς όμως να αναιρούν τη φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης του Ιουνίου. Ενα τέτοιο θέμα που αφορά τη χώρα μας είναι οι επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων. Ζητήματα που αποτέλεσαν αντικείμενο του τελικού συμβιβασμού του Ιουνίου και δεν έγιναν αποδεκτά ακόμα και αν τεθούν εκ νέου δε θα έχουν καμμία τύχη. Τέτοιο θέμα ήταν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στον καπνό, που παρά το γεγονός ότι η χώρα μας το υποστήριξε σθεναρά και πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δυστυχώς απορρίφθηκε στον τελικό συμβιβασμό μετά την άρνηση της Επιτροπής να το κάνει αποδεκτό.

 

WHO IS WHO

Ο Γιάννης Κολυβάς γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1952 και σπούδασε γεωπόνος στη Γερμανία. Από το 1977 υπηρετεί στο συνεταιριστικό κίνημα, αρχικά στην ΄Ενωση Λακωνίας και από το 1980 στην ΠΑΣΕΓΕΣ όπου διετέλεσε και αναπληρωτής γενικός διευθυντής.

Από το 1988 εργάζεται στις Bρυξέλλες εκπροσωπώντας την ΠΑΣΕΓΕΣ στα ΄Οργανα της Ε.Ε. και στις ευρωπαϊκές αγροτικές οργανώσεις.

Διετέλεσε μέλος σε διοικητικά συμβούλια διαφόρων οργανισμών (ΟΠΕ, ΟΚΛΑ), καθώς και γενικός γραμματέας του ΕΛΚΕΠΑ. Σήμερα είναι αναπληρωματικό μέλος της ευρωπαϊκής ΟΚΕ και εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. σε αγροτικά θέματα, συμμετέχοντας σε διάφορες συμβουλευτικές επιτροπές.

Επίσης, είναι μέλος του προεδρείου της COPA και της COGECA και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNITAB.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία