BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Ρόμπερτ Πάρκερ: Ο γκουρού του κρασιού

Για πολλούς ο Ρόµπερτ Πάρκερ δεν χρειάζεται συστάσεις. Αρκεί να πούµε ότι είναι ο κριτικός Οίνου µε τη µεγαλύτερη επιρροή στο οινικό γίγνεσθαι ολόκληρου του κόσµου. Είναι αυτός που καθιέρωσε την εκατονταβάθµια κλίµακα βαθµολογίας, που διαµόρφωσε έµµεσα το ύφος και την ποιότητα των κρασιών που παράγονται σήµερα.

Ρόμπερτ Πάρκερ: Ο γκουρού του κρασιού

3
0
Πρόκειται για έναν οινοκριτικό για τον οποίο οι «Los Angeles Times» έχουν γράψει ότι η επιρροή του δεν έχει προηγούµενο στην ιστορία του οίνου. Μέχρι και ο Ζακ Σιράκ από τη θέση του προέδρου της Γαλλίας είχε δηλώσει ότι ο Πάρκερ είναι ο κριτικός που η γνώµη του επηρεάζει περισσότερο από όλα το γαλλικό κρασί!

Αυξανόµενη αντίσταση των πολύ ακριβών κρασιών µέτριων συγκοµιδών, όπως αυτές της Ευρώπης 2011, 2012 και 2013 προβλέπει για τη νέα χρονιά ο γκουρού των προβλέψεων. Για την Καλιφόρνια ανέφερε ότι θα καρπωθεί το όφελος των δύο ετών, που ήταν γενναιόδωρα σε ποσότητα και επίσης ότι η Αργεντινή θα επιτεθεί µε το Malbec και το Torrontés. Όσον αφορά τις οικονοµικές διαρθρώσεις, ο ιδρυτής της WineAdvocate πιστεύει ότι το glamour της σαµπάνιας θα αµφισβητηθεί από τις πωλήσεις του prosecco [Ιταλία] και της cava [Ισπανία].

Η αδιαµφισβήτητη ικανότητά του να δοκιµάζει κρασί, η απίστευτη µνήµη του αλλά και οι ακριβέστατες περιγραφές του σε συνδυασµό µε τηνεκατοντάβαθµη κλίµακα βαθµολογίας του, τον ανέδειξαν ως τον διασηµότερο οινοκριτικό του κόσµου.

Ο Ρόµπερτ Πάρκερ, µε τις κριτικές του, επηρεάζει σίγουρα ένα µεγάλο µέρος των καταναλωτών, επηρεάζει όµως ακόµη περισσότερο τη βιοµηχανία και το εµπόριο του κρασιού, ιδιαίτερα σε ορισµένες περιοχές όπως το Μπορντό. Ολόκληρες οικονοµικές µελέτες έχουν εκπονηθεί για το πώς τα σχόλιά του και οι βαθµοί του επηρεάζουν τις τιµές µε τις οποίες βγαίνουν στην αγορά τα µεγάλα chateaux του Μπορντό

Από την άλλη µεριά, βέβαια, υπάρχει και ο ισχυρός αντίλογος. ∆εν είναι λίγοι αυτοί που τον επικρίνουν για την καθιέρωση της εκατοντάβαθµης κλίµακας αξιολόγησης και του καταλογίζουν αποφασιστική συµµετοχή στην οµοιοµορφία των κρασιών σήµερα, καθώς υποστηρίζουν ότι ο συνδυασµός χαµηλής οξύτητας, υψηλού αλκοόλ και γενναιόδωρου βαρελιού, που χαρακτήρισε το νεοκοσµίτικο στιλ κρασιών, είναι το τρίπτυχο της λεγόµενης «Parker’s taste».

Από το στόχαστρό του δεν έχει ξεφύγει και η «αφρόκρεµα» των ελληνικών οίνων, η οποία περιλαµβάνει 114 κρασιά, µε βαθµολογίες από 80 έως και 95 βαθµούς. Πρόκειται για κρασιά 40 Ελλήνων παραγωγών, τα οποία βαθµολόγησε µε πάνω από 80/100, ενώ 16 κρασιά πήραν βαθµολογία πάνω από 90. Να σηµειωθεί ότι αδιαµφισβήτητος βασιλιάς των ελληνικών κρασιών για τον Πάρκερ είναι το Ασύρτικο, και ειδικά  της Σαντορίνης

BIOΓΡΑΦΙΚΟΟ Ρόµπερτ Πάρκερ γεννήθηκε το 1947 στη Βαλτιµόρη του Μέριλαντ και είναι δικηγόρος. Άσκησε το επάγγελµα αυτό για µια δεκαετία, από το 1973 που τελείωσε τις σπουδές του, µέχρι να ασχοληθεί ολοκληρωτικά µε το κρασί. Το ενδιαφέρον του για το κρασί ξεκίνησε το 1967, όταν πήγε για ένα µήνα διακοπές σε µια φίλη του (και µετέπειτα γυναίκα του µέχρι σήµερα) στην Αλσατία. Αφοσιώθηκε όµως στην κριτική των κρασιών το 1975 και εξέδωσε το newsletter του, το «The Wine Advocate», το 1978.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία