BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Τον πυρήνα του εθνικού σχεδίου της Νέας ∆ηµοκρατίας περιγράφει αποκλειστικά στην Agrenda ο Κ. Μητσοτάκης

Η απελευθέρωση των παραγωγικών και δηµιουργικών δυνάµεων της πατρίδας µας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ξεφύγουµε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να πάµε µπροστά, χτίζοντας ένα καλύτερο αύριο για εµάς και τα παιδιά µας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής βρίσκεται στον πυρήνα του εθνικού σχεδίου µεταρρυθµίσεων της Νέας ∆ηµοκρατίας για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Τον πυρήνα του εθνικού σχεδίου της Νέας ∆ηµοκρατίας περιγράφει αποκλειστικά στην Agrenda ο Κ. Μητσοτάκης

3
0
Είχα την ευκαιρία, πριν από µερικές ηµέρες σε συζήτηση στη Βουλή, να αναπτύξω εννέα συγκεκριµένες δεσµεύσεις για την ανάπτυξη του αγροτικού τοµέα. Για να δώσουµε προοπτική στους ανθρώπους που µε τον ιδρώτα τους µοχθούν καθηµερινά στην ελληνική ύπαιθρο.

Συγκεκριµένα, τα 9 βήµατα για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τοµέα
  1. Ενθαρρύνουµε την σύσταση οµάδων και οργανώσεων παραγωγών ανά προϊόν, όπως προβλέπει το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο και επιβάλλουν οι συνθήκες της αγοράς.
  2. Ενεργοποιούµε αµέσως όλα τα µέτρα του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των παραγόµενων προϊόντων.
  3. ∆ιασφαλίζουµε εγγυητικά κεφάλαια, δανειοδότηση και επαρκή χρηµατοδότηση του αγροτικού τοµέα.
  4. Προωθούµε την παρουσία του ιδιωτικού ασφαλιστικού τοµέα στην υπηρεσία του αγρότη για την κάλυψη των ζηµιών στους παραγωγούς, παράλληλα µε τον ΕΛΓΑ.
  5. Επιταχύνουµε και ολοκληρώνουµε τη διαδικασία καθορισµού χρήσεων γης ανά περιοχή. Προβλέπουµε την αξιοποίηση των γεωργικών αποβλήτων και υπολειµµάτων, είτε για ενέργεια, είτε για περαιτέρω αξιοποίηση.
  6. Συνδέουµε την αγροτική παραγωγή µε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονοµίας, όπως τον τουρισµό και την εστίαση, τη βιοµηχανία καλλυντικών και φαρµακευτικών φυτών, τη χηµική βιοµηχανία και τη βιοµηχανία τροφίµων.
  7. ∆ίνουµε ιδιαίτερη σηµασία στην ελληνική ορεινή κτηνοτροφία αιγοπροβάτων όπου έχουµε στρατηγικό πλεονέκτηµα στο γάλα, στη φέτα και στο κρέας. Αξιοποιούµε τις δυνατότητες ανάπτυξης πιστοποιηµένων προϊόντων µε βάση το αίγειο γάλα.
  8. Καθιερώνουµε τακτικό, δοµηµένο διάλογο της Κυβέρνησης µε τις διεπαγγελµατικές οργανώσεις των παραγωγών κατά προϊόν ώστε να δηµιουργηθούν συνέργειες, συµφωνίες, κοινοί τρόποι εµπορίας και επιχειρηµατικά - επενδυτικά σχήµατα.
  9. ∆ηµιουργούµε Εθνικό Αγροτικό Επιµελητήριο, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.  Σκοπός του Επιµελητηρίου είναι να αναλάβει το θεσµικό ρόλο της εκπροσώπησης των παραγωγών.
Θα δώσει ώθηση και η μείωση του ΦΠΑ από το 24 στο 13%Πέρα από τις 9 στοχευµένες δράσεις για την αναζωογόνηση της παραγωγής, η «Συµφωνία Αλήθειας» περιλαµβάνει συγκεκριµένες δεσµεύσεις που δίνουν ώθηση σε αγρότες και κτηνοτρόφους

Αυτές είναι οι ακόλουθες
  • Επαναφορά του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δυο χρόνια.
  • Μείωση του φόρου των επιχειρήσεων, άρα και των αγροτικών, από το 29% στο 20%.
Πιστεύω ακράδαντα ότι οι δυνατότητες των Ελλήνων είναι πολύ µεγαλύτερες από αυτές της σηµερινής Κυβέρνησης. Ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες, υπάρχουν καθηµερινές ιστορίες ανθρώπων που επένδυσαν στον πρωτογενή τοµέα και πέτυχαν. Κόντρα στη φοροεπιδροµή, κόντρα στην έλλειψη ρευστότητας, κόντρα στην απαράδεκτα χαµηλή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων





Ενδεικτικά, αναφέρω ορισµένα παραδείγµατα: Μετάξι στο Σουφλί, πιπεριές στο Τυµπάκι, κατίκι στο ∆οµοκό, αµύγδαλο και σουµάδα στον Άγιο Νικόλαο, αρωµατικά φυτά στο Βελβεντό.

Κι ακόµη, µέλι µε βρώσιµο χρυσό στην Εύβοια, µανιτάρια πλευρώτους στο Κιλκίς, βιολογικό µηλόξυδο στην Ελασσόνα, τριαντάφυλλο στη Ροδόπη, τρούφα στην Πιερία, υδροπονικά θερµοκήπια στον Πυργετό, τσακώνικη µελιτζάνα στο Λεωνίδιο, ιχθυοτροφείο πέστροφας στις Σέρρες, βιολογικό ελαιόλαδο στην Ηλεία

Αυτήν την δηµιουργική Ελλάδα, που επιµένει να προσπαθεί απέναντι στην κυβερνητική αδιαφορία, θέλουµε, µπορούµε και πρέπει να τη στηρίξουµε µε όλες µας τις δυνάµεις. Να τις δώσουµε κίνητρο να µεγαλώσει, να αναπτυχθεί, να στραφεί σε νέες αγορές.

Να την ωθήσουµε να εκµεταλλευτεί τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα της πατρίδας µας ώστε να παράγει υψηλής ποιότητας προϊόντα.

Να της ανοίξουµε δρόµους, καταπολεµώντας τη γραφειοκρατία και προωθώντας την αποτελεσµατική διακυβέρνηση, ώστε και εκείνη µε τη σειρά της να ανοίξει θέσεις εργασίας για τη νεολαία µας.


ΤOY ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

*Προέδρου Νέας ∆ηµοκρατίαςΑρχηγού Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία