BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Νικήτας Πρίντζος

Συνδικαλιστικό μάρκετινγκ      

Νικήτας Πρίντζος

28
1

Ως ένας άλλος Δον Κιχώτης, που προσπαθεί να υπερασπιστεί το συμφέρον των αναπτυξιακών και παραγωγικών αγροτικών δυνάμεων ενάντια στους κερδοσκόπους στα σιτηρά, στο γάλα και εσχάτως στα φωτοβολταϊκά, ο Νικήτας Πρίντζος είναι από τους λίγους συνεταιριστές που έχει κερδίσει πολιτικά και επιχειρηματικά… στοιχήματα. Η ΕΒΟΛ επί της θητείας του αποπληρώνει παλιά χρέη και επενδύει σε νέα εργοστάσια, παρεμβαίνοντας στην αγορά με υψηλές τιμές προς τον παραγωγό, ενώ το project με τα φωτοβολταϊκά συγκεντρώνει πλέον 250 αιτήσεις με πολύ χαμηλό κοστολόγιο για τους επενδυτές-αγρότες.

 

Πώς εξελίσσεται η υπόθεση της τιμής του σιταριού και τι προβλέπετε;

Κατ' αρχάς, υπάρχουν μεγάλα αποθέματα σιταριού στους συνεταιρισμούς, τόσο από την περυσινή παραγωγή όσο και από τη φετινή. Πριν από τρεις μόλις μήνες η ΕΑΣ Βόλου διέθεσε σιτάρι προς 13,5 λεπτά/κιλό, τη στιγμή που σήμερα η τιμή του κυμαίνεται από 20-22 λεπτά.

Το φετινό σιτάρι που έχουμε συγκεντρώσει από τους παραγωγούς θα διατεθεί μετά από διαγωνισμούς που θα γίνουν στις 15 Σεπτεμβρίου. Διανύουμε μία περίοδο όπου οι κάθε λογής κερδοσκόποι θέλουν να επωφεληθούν, προετοιμάζοντας τον κόσμο για αυξήσεις στο ψωμί και στο αλεύρι, εις βάρος των ίδιων των παραγωγών.

 

Έχετε ξεπληρώσει το άτοκο δάνειο του 2008;

Δανειστήκαμε 2 εκατ. ευρώ άτοκα, χωρίς να τα έχουμε εξοφλήσει. Γι' αυτό διατηρούμε αποθηκευμένους 15.000 τόνους σιτάρια, καλαμπόκια, κριθάρια, ώστε ανά πάσα στιγμή να είμαστε σε θέση να το αποπληρώσουμε.

 

Μετά το εργοστάσιο ζωοτροφών ποια είναι η επόμενη επενδυτική κίνηση της ΕΒΟΛ;

Έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" μια επένδυση της τάξης των 6 εκατ. ευρώ για μία νέα μονάδα εμφιάλωσης γάλακτος. Την ίδια συμμετοχή θα την καλύψουμε με δικά μας κεφάλαια, χωρίς επιπλέον δάνεια και το κτιριακό κομμάτι αναμένεται να ολοκληρωθεί το Νοέμβριο. Όσον αφορά τον εξοπλισμό, δεν έχουμε ακόμα ξεκινήσει να αναζητούμε προσφορές.

 

Πώς ένας συνεταιρισμός μπορεί να κάνει τη διαφορά στην αγορά;

Είμαστε ανάμεσα στις 2-3 γαλακτοβιομηχανίες που πληρώνουν καλύτερα τους παραγωγούς. Στο αγελαδινό γάλα πληρώνουμε τον παραγωγό 42 λεπτά/κιλό, 1,05 ευρώ/κιλό το πρόβειο και 1 ευρώ/κιλό το βιολογικό γίδινο. Με αυτό τον τρόπο παρεμβαίνουμε στην αγορά και δίνουμε έναν θετικό τόνο.

Αυτό που επαναλαμβάνω συνέχεια είναι ότι πρέπει να οδηγήσουμε όλες τις γαλακτοβιομηχανίες σε ένα δρόμο αναπτυξιακό. Και όχι μόνο η πολιτεία, αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί και οι εκπρόσωποί τους. Όπως γίνεται στη Γαλλία, όπου η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση των εκεί αγελαδοτρόφων ανακοινώνει κάθε χρόνο τις τρεις πρώτες βιομηχανίες ή τυροκομεία που δίνουν υψηλότερες τιμές στον παραγωγό και έτσι γνωρίζει ο καταναλωτής το προϊόν που βοηθάει τον τόπο και τους συνανθρώπους του. Αυτό είναι το... συνδικαλιστικό μάρκετινγκ.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της θητείας σας;

Θεωρώ ότι είναι η επέκταση της ΕΒΟΛ στα βιολογικά προϊόντα. Όχι τόσο λόγω του όγκου των πωλήσεων που επετεύχθη, αλλά για το γεγονός ότι είναι η πρώτη γαλακτοβιομηχανία με βιολογικό γίδινο γάλα. Ήταν η ατμομηχανή που παρέσυρε όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της Ένωσης.

 

Η υπόθεση με τα φωτοβολταϊκά κυλάει ομαλά;

Έχουμε συγκεντρώσει, ως ΕΑΣ Βόλου, 250 αιτήσεις αγροτών για φωτοβολταϊκά, αλλά αυτό το οποίο παρατηρώ και έχω μείνει κατάπληκτος είναι ότι η ΔΕΗ δεν δέχεται αιτήσεις ακόμα. Κατά πάσα πιθανότητα θα δοθεί, βέβαια, παράταση. Από κει και πέρα, τα ζητήματα που δημιουργούνται είναι δύο: Αν η πολιτεία είναι έντιμη και δεν αλλάξει τα δεδομένα τα επόμενα χρόνια και αν οι επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων δεν επωφεληθούν εις βάρος των μικρόμεσαίων επενδυτών και των αγροτών. Από την πλευρά μας, προσφέρουμε στους επενδυτές μικρό κοστολόγιο για την υποβολή των αιτήσεων αδειοδοτήσης (μέχρι 600 ευρώ), ενώ έχουμε σκοπό να διαπραγματευτούμε για όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος εγκατάστασης με διεθνή διαγωνισμό και για χαμηλό επιτόκιο χρηματοδότησης από την ΑΤΕLeasing.

Η ίδια η Ένωση, τέλος, έχει σκοπό να εγκαταστήσει σε όλες τις στέγες των κτιρίων της φωτοβολταϊκά πάνελ.

 

Ποιο είναι το μυστικό για να ξεφύγουμε από την κρίση;

Πιστεύω ότι η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας για το σημείο που έφτασε η ελληνική οικονομία, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όμως η οικονομική πολιτική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση, αν και είναι αναπόφευκτο να είναι σκληρή, έχει αφήσει απ' έξω το θέμα της ανάπτυξης. Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη στην ύφεση η κατάσταση θα παραμείνει πολύ άσχημη ή θα χειροτερέψει.

 

Who is who

Ο Σαρακατσάνος την καταγωγή πρόεδρος, γεννήθηκε στο Αερινό Βελεστίνου τον Δεκέμβριο του 1946 από οικογένεια γεωργοκτηνοτρόφων. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Βελεστίνου και την περίοδο 1977 -78 υπηρέτησε τον στρατό Ξηράς ως Έφεδρος Αξιωματικός. Από το 1980 έως το 2000 διατέλεσε πρόεδρος του Πρωτοβάθμιου Συνεταιρισμού Βελεστίνου, ενώ από το 1982 και έπειτα είναι μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Κτηνοτροφίας (Π.Ε.Κ.). Με την οικογένειά του διατηρούν τη δική τους κτηνοτροφική μονάδα με την οποία ασχολούνται όλα αυτά τα χρόνια. Ο αδερφός του, γεωργοκτηνοτρόφος και αυτός, διετέλεσε βουλευτής του νομού Μαγνησίας.

Από το 2003 και έπειτα είναι πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου.

Ο Νικήτας Πρίντζος είναι παντρεμένος και έχει δύο αγόρια. Εξακολουθεί να διαμένει στον τόπο που γεννήθηκε, το Αερινό Βελεστίνου.

 

Συνέντευξη στον Κάρολο Μαΐσσα

Από το 249ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-07-2017 01:59y

ειναι ο καπιταλισμος, ηλιθιε !!!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία