BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Λεφτά μπήκαν, το θέμα είναι τι έμεινε

Χριστούγεννα με κρύο, αλλά με πιστώσεις κάνει φέτος ο αγροτικός κόσμος, με τους υπηρεσιακούς του Οργανισμού Πληρωμών να τρέχουν πιο γρήγορα και από πέρυσι και μάλιστα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες τις πληρωμές για την ενιαία και την εξισωτική.

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0

Αυτά που ξέμειναν είναι κάτι διασταυρώσεις στοιχείων, η γνωστή γραφειοκρατία…. Αυτά που έμειναν, βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις είναι ελάχιστα, γιατί μην ξεχνιόμαστε προηγήθηκαν και οι κατασχέσεις.

Ενιαία και εξισωτική «έτρεξαν» πολύ καλά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, να τα λέμε αυτά, λέει φίλος παραγωγός. Με το ζήτημα όμως με τους εν δυνάμει νέους αγρότες τι θα γίνει; Χιλιάδες επίδοξοι επιχειρηματίες του πρωτογενή τομέα στην αναμονή τόσο καιρό! Οι αρμόδιοι έθεσαν προθεσμία ενός μήνα για να καταθέσουν οι υποψήφιοι συμπληρωματικά δικαιολογητικά και από τότε… ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Πληρωμές γίνονται, εμείς οι νέοι σαν να είμαστε ανύπαρκτοι, λένε με παράπονο και αναρωτιούνται να μείνουν ή να βρουν αλλού… τύχη!  

Ανάστατοι πολλοί κτηνοτρόφοι στα Καλάβρυτα που παράγουν μοσχαρίσιο κρέας με βιολογικό τρόπο, αλλά παραμένουν πέντε χρόνια -από το 2012- απλήρωτοι. Το πρόβλημα έγκειται στην άρνηση της ΔΑΟΚ Αχαΐας, λένε οι κτηνοτρόφοι, να τους πληρώσει, γιατί δεν προσκόμισαν άδειες για τους στάβλους τους, που βρίσκονται πλησίον οικισμών ως τις 15 Μαΐου του τρέχοντος, αλλά λίγο καιρό αργότερα κι ενώ ο νόμος που τους νομιμοποιεί, εξηγούν οι παραγωγοί, έχει ψηφιστεί από το 2014. Άντε να βρουν τώρα το δίκιο τους! 

Με τα μούτρα στην Ένωση Νάξου έπεσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε αυτεπάγγελτη έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν οι συνέπειες της ανακοίνωσής της, σύμφωνα με την οποία «όποιος από τους πατατοπαραγωγούς, χωρίς εξαίρεση, παραβιάσει την απόφαση του ΔΣ και διαθέσει την πατάτα της χειμερινής εσοδείας, πριν της 24-12-2017, τότε η τιμή του γάλακτος που παραδίδει στην ΕΑΣ θα μειώνεται για όλο το 2018 στο μισό ποσό απ’ αυτό που πληρώνεται σήμερα..»

Οικονομία παίδες! Τα περισσότερα υπουργεία θα υποστούν μείωση των δαπανών, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό για το 2018. Από την ομάδα δεν θα μπορούσε να λείπει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Μάλιστα ενώ το 2017 «είχαν» έξοδα 1,209 δισ. ευρώ (μαζί με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων), στον προϋπολογισμό του 2018 προβλέπονται έξοδα 1,093 δισ. ευρώ. Τέρμα το catering στις συσκέψεις, μόνο καφέ και νερό πια! 

Απίστευτο κι όμως αληθινό κάποιοι ξοδεύουν για κάνναβη τόσα όσο και για κρασί. O λόγος για τους Καναδούς, οι οποίοι όπως γράφει το Bloomberg, ξόδεψαν περίπου 6,2 δισ. καναδικά δολάρια σε μαριχουάνα το 2015, σχεδόν όσα και για κρασί. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Τριντό, έχει δεσμευτεί για την πλήρη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για αναψυχή μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια αγορά με τζίρο 400 εκατ. καναδικά δολάρια. Τον πρόλαβε το Βαγγελάκη!

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία