BACK TO
TOP
Profi

Απαραίτητη η κατάρτιση των αγροτών σε νέες τεχνολογίες

Σημαντική υστέρηση αναφορικά με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών παρουσιάζει ο αγροτικός τομέας και κατά συνέπεια η επαγγελματική κατάρτιση των απασχολούμενων προβάλλεται πλέον ως αδήριτη ανάγκη, προκειμένου να αναβαθμίσουν την τεχνογνωσία τους και να προσαρμοστούν στι ραγδαίες αλλαγές του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Απαραίτητη η κατάρτιση των αγροτών σε νέες τεχνολογίες

5
0
Αυτό ήταν ένα από τα πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον HAICTA που έγινε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στην Κέρκυρα, από 19 ως 22 Σεπτεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, η χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στις χώρες της Ε.Ε. επηρεάζει ήδη σημαντικά τον αγροτικό τομέα και η διάδοσή τους σηματοδοτείται από πλήθος δράσεων και οργανισμών που ασχολούνται συστηματικά με τη διαδικασία διείσδυσής τους στον γεωργικό χώρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ο Οργανισμός EFITA (European Federation of Information Technology in Agriculture) που ασχολείται συστηματικά με την προσπάθεια αυτή, με σειρά επιστημονικών συνεδρίων και άλλων δράσεων.

Στην Ελλάδα, λειτουργεί η Ελληνική Εταιρία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον, η ΕΠΕΓΕ, η οποία αποτελεί αυτόνομο, μη πολιτικό και μη κερδοσκοπικό Οργανισμό, μέλος του EFITA, και δραστηριοποιείται στον αγροτικό χώρο, με σκοπό την προώθηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών για την καλύτερη πληροφόρηση του αγρότη και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων. Παράλληλα, από το 2003 λειτουργεί και το Παράρτημα Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας της ΕΠΕΓΕ, με στόχο την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων της ΕΠΕΓΕ, τη συσπείρωση των επιστημόνων μελών της στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα και την αποτελεσματικότερη δραστηριοποίησή τους στα πλαίσια των στόχων της Εταιρείας.  

Η διάχυση της επιστημονικής γνώσης και η γρήγορη ενσωμάτωση καινοτόμων πρακτικών και μεθόδων στον αγροτικό τομέα παραγωγής περνάει αναγκαστικά μέσα από τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Οι τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην προώθηση της περιβαλλοντικής αειφορίας και της ολοκληρωμένης βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, δρομολογώντας νέες απόψεις και καταστάσεις που αφορούν στο περιβάλλον, και προσφέροντας απρόσκοπτα γνώση και ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων

Ο αγροτικός τομέας παρουσιάζει σημαντική υστέρηση αναφορικά με την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, γι’ αυτό και προβάλλεται πλέον ως αδήριτη ανάγκη η επαγγελματική κατάρτιση των απασχολουμένων στον αγροτικό τομέα, προκειμένου αυτοί να αναβαθμίσουν την τεχνογνωσία τους και να προσαρμοστούν στις ραγδαία συντελούμενες αλλαγές του οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Σε μια εποχή ιδιαίτερα δύσκολη, με την κακή οικονομική συγκυρία παγκοσμίως, τις αρκετά συχνές διατροφικές κρίσεις, και τον αγροτικό κόσμο σε κρίση και κινητοποιήσεις, οι διάφορες εφαρμογές των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών μπορεί να αποτελέσουν πράγματι κινητήριο δύναμη στη διαδικασία ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα παραγωγής. Η μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χρήση της πληροφορικής και του αυτοματισμού στη γεωργική παραγωγή, καθώς και οι εφαρμογές ιχνηλασιμότητας σε δικτυακό σύστημα είναι στοιχεία σημαντικά για την εξέλιξη και την περαιτέρω μεγέθυνση του γεωργικού εισοδήματος και  γενικότερα ολόκληρου του αγροτικού τομέα.   

Στο πνεύμα αυτό, η Ελληνική Εταιρία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον (ΕΠΕΓΕ), με τη συνεργασία του Τμήματος Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με την υποστήριξη του προγράμματος COST (European Cooperation in Science and Technology) και υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας, συνδιοργάνωσαν το «6th International Conference on Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment (HAICTA 2013)» [6ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον], το οποίο πραγματοποιήθηκε στα νέα κτήρια του Ιόνιου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα (Ιωάννη Θεοτόκη 72), από 19 έως 22 Σεπτεμβρίου 2013.

Το συνέδριο HAICTA αποτελεί τη σημαντικότερη επιστημονική εκδήλωση της ΕΠΕΓΕ (HAICTA - Hellenic Association of Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment) και διοργανώνεται κάθε 2 χρόνια, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας και άλλους φορείς. Αποτελεί διεθνή συνάντηση, στην οποία έλληνες και ξένοι επιστήμονες, ερευνητές και ειδικοί στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στoν αγροτικό χώρο παρουσιάζουν τις εργασίες τους και μοιράζονται τις εμπειρίες τους στον συγκεκριμένο τομέα, με κύριο στόχο την ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιστημόνων, καθώς επίσης και των διαφόρων οργανισμών, αγροτικών οργανώσεων, συλλόγων, συνεταιρισμών και Mη Kυβερνητικών Oργανισμών (ΜΚΟ), στις δυνατότητες που παρέχει η εφαρμογή των καινοτόμων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης της γεωργίας και εν γένει του φυσικού περιβάλλοντος

Στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου HAICTA 2013, συμμετείχαν ερευνητές από 30 χώρες και υποβλήθηκαν 113 επιστημονικές εργασίες, από τις οποίες 93 εργασίες κρίθηκαν αποδεκτές για παρουσίαση και δημοσίευση στα Πρακτικά του συνεδρίου. Στην Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου που έκρινε τις υποβληθείσες εργασίες συμμετείχαν 121 καταξιωμένοι επιστήμονες από τον διεθνή και τον ελληνικό χώρο, με εφαρμοσμένο ερευνητικό έργο στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον. Το Συνέδριο HAICTA 2013 παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 σύνεδροι, τόσο επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στον ευρύτερο αγροτικό χώρο, όσο και άλλοι φορείς, επαγγελματίες και αγρότες.

Οι επιστημονικές εργασίες του συνεδρίου παρουσιάσθηκαν σε δεκατέσσερις (14) παράλληλες συνεδρίες και μία (1) συνεδρία ολομέλειας, όπου αναπτύχθηκαν οι θεωρητικές και πρακτικές πτυχές των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και των εφαρμογών τους στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον.

Παράλληλα, σε ιδιαίτερη συνεδρία ολομέλειας, παρουσιάστηκαν τα ερευνητικά αποτελέσματα νέων ερευνητών, κυρίως υποψηφίων διδακτόρων, με αποδεδειγμένο επιστημονικό ενδιαφέρον σε θέματα εφαρμογής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον.

Σε δύο (2) ακόμη συνεδρίες ολομέλειας πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις φορέων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των περιβαλλοντικών τεχνολογιών (MARATHON DATA SYSTEMS, SCIENTACT, CONTROLA), με στόχο την κατά το δυνατόν ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητών και εφαρμοστών της επιστημονικής πληροφορίας που παράγεται (DISSEMINATION EVENT). Επιπλέον, λειτούργησε και 4ωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο (tutorial), απευθυνόμενο σε συνέδρους και ανοιχτό στους φοιτητές του Τμήματος Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Στα πλαίσια του προγράμματος του συνεδρίου, έλαβε χώρα μια επιπλέον συνεδρία ολομέλειας για το Πρόγραμμα COST της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COST: European Cooperation in Science and Technology), στην οποία προήδρευε η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας και Πρόεδρος της θεματικής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COST κα Σούλα Λούκα (Soulla Louca). Στη συνεδρία αυτή έγινε παρουσίαση του προγράμματος COST και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν 6 ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, σχετικές με τα διεπιστημονικά αντικείμενα των θεματικών ενοτήτων του προγράμματος COST
Προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής στην επίσημη τελετή έναρξης του Συνεδρίου, την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013, ήταν ο κ. Μποχτής Διονύσης, διακεκριμένος έλληνας επιστήμονας του εξωτερικού και αναπλ. καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών στο Aarhus University της Δανίας, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι Δορυφορικές τεχνολογίες ως βασικό εργαλείο για βιώσιμα συστήματα γεωργικής παραγωγής με βάση τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» [Assoc. Prof. Dionysis Bochtis: “Satellite Based Technologies as Key Enablers for Sustainable ICT-based Agricultural Production Systems”].

Προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής στη δεύτερη ημέρα του Συνεδρίου, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, ήταν ο κ. Αλέξανδρος Σιδερίδης, καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πληροφορικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην έρευνα και τις υπηρεσίες σε μια εποχή οικονομικής κρίσης» [Prof. Alexandros B. Sideridis: “e-Government Research and Services at an Era of Economic Crisis”].

Παράλληλα, προσκεκλημένος ομιλητής στη συνεδρία του DISSEMINATION EVENT “A”, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, ήταν ο κ. Δημήτριος Ιατρίδης, Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων & Υποδομών της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και Καινοτομία στη Νέα Προγραμματική Περίοδο για την Αγροτική Ανάπτυξη στην Ελλάδα» [Dr. Dimitrios Iatridis: “ICT and Innovation in the New Programming Period for Rural Development in Greece 2014-2020”]

Το καλωσόρισμα των συνέδρων έγινε από την Συμπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου HAICTA 2013 επίκ. καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κα Ζαχαρούλα Ανδρεοπούλου

Ακόμη, στο συνέδριο απεύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΕΓΕ και Συμπρόεδρος του Συνεδρίου HAICTA 2013 καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος Μπάτζιος, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Βόρειας & Κεντρικής Ελλάδας της ΕΠΕΓΕ και Συμπρόεδρος του Συνεδρίου HAICTA 2013 καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Βαγής Σαμαθρακής, η Πρόεδρος της θεματικής των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ευρωπαϊκού Προγράμματος COST καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας κα Σούλα Λούκα, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Κέρκυρας κ. Σπυρίδων Μωραΐτης, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Σπύρος Μάμαλης, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Νικόπουλος και ο Λέκτορας του Τμήματος Πληροφορικής του Ιόνιου Πανεπιστημίου κ. Μάρκος Αυλωνίτης.

Το κλείσιμο του συνεδρίου έκανε ο Συμπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου HAICTA 2013 αναπλ. καθηγητής του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Σαλαμπάσης, o οποίος με παραστατικό και περιεκτικό τρόπο συνόψισε τα συμπεράσματα του Συνεδρίου “HAICTA 2013” στα ακόλουθα

•    Παρά τον μεγάλο αριθμό εργασιών που υποβλήθηκαν στο συνέδριο για παρουσίαση και δημοσίευση, από την ανάλυσή τους διαπιστώνεται μεγάλη υστέρηση αναφορικά με την υιοθέτηση Τεχνολογιών Διαδικτύου και Κινητής Υπολογιστικής (χρήση εφαρμογών έξυπνων κινητών τηλέφωνων).

•    Ελάχιστες από τις εργασίες που παρουσιάστηκαν αναφέρονταν σε ολοκληρωμένα συστήματα που μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά σε διάφορα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής, στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.λπ. (Εικόνα Tag cloud)

•    Η παραπάνω διαπίστωση αναδεικνύει ένα μεγάλο έλλειμμα στη διαδικασία μεταφοράς της γνώσης και της τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια, τα ΤΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα και πρακτικής εφαρμογής τους στην αγροτική παραγωγή, θέμα που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά τους εμπλεκόμενους φορείς.

•    Η συμμετοχή στο συνέδριο νέων δυναμικών αγροτών υπήρξε περιορισμένη, όπως εξαιρετικά περιορισμένη ήταν και η συμμετοχή εταιριών που παράγουν ή προωθούν Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών για τον γεωργικό τομέα.

•    Τα παραπάνω θέματα εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν εκτενώς κατά το κλείσιμο του συνεδρίου και η ΕΠΕΓΕ, στα πλαίσια των καταστατικών στόχων της, αναλαμβάνει να προωθήσει δράσεις που θα στοχεύσουν στην υποβάθμιση των προβλημάτων αυτών και συνακόλουθα στη βελτίωση του οικονομικού αποτελέσματος που προκύπτει για τους αγρότες που χρησιμοποιούν Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Πλέον του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου, την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση των συνέδρων στα αξιοθέατα της Κέρκυρας, φημισμένο διεθνώς τουριστικό προορισμό.  

Τη διοργάνωση του Συνεδρίου “HAICTA 2013” υποστήριξαν o Δήμος Κέρκυρας, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (MARATHON DATA SYSTEMS, SCIENTACT, CONTROLA), καθώς και άλλοι φορείς και εταιρείες, όπως η Αναπτυξιακή Ιονίων Νήσων, το Επιμελητήριο Κέρκυρας, το ΓΕΩΤΕΕ, το Μουσείου Ασιατικής Τέχνης  Κέρκυρας, οι τοπικές εταιρείες KOUM QUAT MAVROMATIS και ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΪΑ «CORFU BEER», το ξενοδοχείο YASOO και η ψηφιακή εφημερίδα ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΖΩΗ

Η Ελληνική Εταιρία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στη Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον, η ΕΠΕΓΕ, εκτός από τις εθνικές τις δράσεις με ημερίδες, συμπόσια, εκδόσεις, κ.ά. έχει διοργανώσει αρκετές διεθνείς συναντήσεις (διεθνή συνέδρια και workshops), οι οποίες την έχουν καταξιώσει στον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό χώρο
2013: 6th International Conference of HAICTA - The Hellenic Association of Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment (HAICTA 2013), 19-22 September 2013, Corfu Island, Greece
2011: 5th International Conference of HAICTA - The Hellenic Association of Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment, 8-11 September 2011, Skiathos Island, Greece (HAICTA 2011)
2008: 4th International Conference of HAICTA - Hellenic Association of Information and Communication Technologies in Agriculture, Food and Environment, 18-20 September 2008, Athens (HAICTA 2008)
2008: International Advanced Workshop on Information and Communication Technologies for Sustainable Agri-production and Environment, 20-23 May 2008, Alexandroupolis (AWICTSAE 2008)
2006: 3rd International Conference of HAICTA - Hellenic Association of Information and Communication Technology in Agriculture, Food and Environment, 20-23 September 2006, Volos (HAICTA 2006)
2004: 2nd International Conference of HAICTA - Hellenic Association of Information and Communication Technology in Agriculture, Food and Environment, 17-19 March 2004, Thessaloniki (HAICTA 2004)
2002: Conference of the Hellenic Association of Information and Communication Technology in Agriculture, Food and Environment (HAICTA), 6-7 June 2002, Athens [HAICTA 2002

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΠΕΓΕ, αλλά και το πρόγραμμα και τις εισηγήσεις του 6ου διεθνούς συνεδρίου HAICTA 2013, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.haicta.gr και http://2013.haicta.gr ή να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα 2310 999957 και 6977449176 (κ. Χρήστος Μπάτζιος) και 2310 791438 (κ. Βαγής Σαμαθρακής)






Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία