BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Το ζαχαρότευτλο αποκαλύπτει τα μυστικά του

Για πρώτη φορά, ομάδα Ισπανών και Γερμανών ερευνητών κατάφερε να χαρτογραφήσει το DNA του ζαχαρότευτλου, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάπτυξη νέων, πιο αποδοτικών ποικιλιών.

Το ζαχαρότευτλο αποκαλύπτει τα μυστικά του

10
0

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Χάιντς Χίμελμπαουερ, «οι πληροφορίες που βρίσκονται στη γονιδιακή αλληλουχία θα χρησιμεύσουν ώστε να εντοπιστούν τα γονίδια που εμπλέκονται στην παραγωγή ζάχαρης και να τεθούν στόχοι περαιτέρω γενετικής βελτίωσης».

Το ζαχαρότευτλο είναι το πρώτο φυτό της τάξης των καρυοφυλλωδών που ξεκλειδώνει τα μυστικά του. Πρόκειται για μια ομάδα που περιλαμβάνει γύρω στα 11.500 είδη φυτών, ορισμένα από τα οποία καλλιεργούνται και έχουν μεγάλη οικονομική αξία, όπως το σπανάκι και η κινόα.

Το ζαχαρότευτλο έκρυβε πολλές εκπλήξεις για τους επιστήμονες. Στο DNA του, οι  επιστήμονες ανακάλυψαν 27.421 γονίδια που κωδικοποιούν πρωτεΐνες. Περισσότερα δηλαδή από όσα διαθέτει το ανθρώπινο γονιδίωμα. Από την άλλη, το ζαχαρότευτλο διαθέτει τα λιγότερα γονίδια «μεταγραφής» από όλα τα ζώα και φυτά των οποίων το DNA έχει αποκρυπτογραφηθεί μέχρι τώρα, όπως αναφέρει ο Μπερντ Βάισχααρ, ένας από τους ερευνητές. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το DNA του περιέχει γονίδια μεταγραφής άγνωστα μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές ταυτοποίησαν 7 εκατομμύρια ποικιλίες του γονιδιώματος του ζαχαρότευτλου.  Όπως αναφέρουν οι Γιουλιάνε Ντομ και Αντρέ Μινός, δύο άλλα μέλη της επιστημονικής ομάδας, αυτή η ποικιλομορφία αντανακλά την παρέμβαση του ανθρώπου που διαμόρφωσε  τα γονιδιώματα των φυτών μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη νέων ποικιλιών.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ερευνητικό κέντρο Centro de Regulación Genómicaτης Βαρκελώνης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Max Planck Μοριακής Γενετικής του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ, έχει δημοσιευτεί στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία