BACK TO
TOP
Τεχνολογία Εισροών

Επιλογή ιδανικού σπόρου και κατάλληλες φροντίδες το κλειδί για την επιτυχία στον ηλίανθο

Ο ηλίανθος αποτελεί μια καλλιέργεια χαμηλών απαιτήσεων για τον παραγωγό με σχετικά λιγότερες εισροές κατά την διάρκεια του βιολογικού του κύκλου, σε σύγκριση με άλλες εαρινές καλλιέργειες.

20140310145457_Big-sunflower-in-sunflowers-field1

576
1
του Γιώργου Παπακώστα, SE Technical Expert & Marketing Specialist
Αυτό το πλεονέκτημα όμως χάνεται εάν δεν γίνει η σωστή επιλογή σπόρου, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, την εποχή σποράς, επειδή οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν μετά την σπορά είναι περιορισμένες (ζιζανιοκτονία, ελάχιστα κρίσιμα ποτίσματα στα αρδευόμενα)
 

Ο Έλληνας αγρότης πρέπει να επιλέξει υβρίδια που να είναι σταθερά και  με υψηλές αποδόσεις αλλά και ανθεκτικά στις, ολοένα και πιο συχνά, έντονες κλιματολογικές μεταβολές στην διάρκεια τις καλλιεργητικής περιόδου (έντονες ξηροθερμικές συνθήκες).

Στην καλλιέργεια του Ηλίανθου, η Syngenta είναι η πρώτη εταιρεία στον κόσμο, με κύριο στόχο στην έρευνα την δημιουργία χαρακτηριστικών στα υβρίδια ως προς:

  • Προσαρμοστικότητα, σταθερότητα και υψηλή απόδοση σε κιλά σε διαφορετικές, αλλά και δύσκολες συνθήκες.
  • Αντοχή σε ζιζανιοκτόνα.
  • Αντοχή σε ασθένειες (περονόσπορος, φόμα, μακροφομίνα, σκληροτίνια).
  • Αντοχή στην οροβάγχη.
  • Βελτίωση χαρακτηριστικών του παραγόμενου προϊόντος όπως η υψηλή ελαιοπεριεκτικότητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά λαδιού ( High Oleic υβρίδια) πάντα σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή

Το 2022 τοποθετήθηκαν στην Ελληνική αγορά 3 νέα υβρίδια, τα οποία έχουν γενετική αντοχή στις τελευταίες φυλές του περονόσπορου και τις τελευταίες φυλές της οροβάχγης, και τα οποία διακρίθηκαν για τις υψηλές αποδόσεις τους. Τα SY CHELSEA CLP & SY FLAVIO CLP τεχνολογίας Clearfield Plus και το SURELI HTS τεχνολογίας Express (ανθεκτικά στο ζιζανιοκτόνα με δραστική Tribenuron (Granstar)).

Τα νέα αυτά υβρίδια πλαισίωσαν τα ευρέως γνωστά υβρίδια όπως το ΝΚ ΝΕΟΜΑ με την αξεπέραστη υψηλή παραγωγικότητα (έκανε την καλλιέργεια του ηλίανθου ελκυστική σε δυνατά χωράφια), αλλά και τα SY EXPERTO, SY BACARDI CLP & SUOMI HTS με την μεγάλη προσαρμοστικότητα και τις υψηλές αποδόσεις σε δύσκολες συνθήκες.

Επίσης στην αγορά των High Oleic υβριδίων, στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας, πέρα από τα καταξιωμένα (τεχνολογίας Clearfield/ Clearfield Plus) SY EXPERTO, TALENTO, και το νέο SY FLAVIO CLP, προστίθεται το 2023 και το υβρίδιο SUBEO HTS (NX12298) τεχνολογίας Εxpress (Granstar) με τα πλήρη νέας τεχνολογίας αγρονομικά χαρακτηριστικά και βελτιωμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά (περιεκτικότητα & ποιότητα λαδιού).

Υβρίδια με σταθερά υψηλές αποδόσεις που ξεχώρισαν στο χωράφι, σε διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας, όπου και αν δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και έρχονται να καλύψουν όλες τις νέες ανάγκες που δημιουργήθηκαν στην καλλιέργεια του Ηλίανθου.

Το 2023 η Syngenta θωρακίζει τα υβρίδια της στην καλλιέργεια του ηλίανθου με ενισχυμένο και πανίσχυρο τετραπλό  επενδυτικό του σπόρου (4Χ επένδυση σπόρου) για:

  • Καλύτερο φύτρωμα και ισχυρή ανάπτυξη του ριζικού συστήματος
  • Καλύτερη πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων στα πρώτα κρίσιμα στάδια
  • Μεγαλύτερη προστασία από τον περονόσπορο και τις διάφορες ασθένειες
  • Μεγαλύτερη αντοχή σε δύσκολες καλλιεργητικές συνθήκες και στρες.

Η έρευνα συνεχίζεται και γίνεται πιο εντατική ώστε τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε να έχουμε νέες καινοτόμες προτάσεις και να δίνουμε λύσεις στον Έλληνα Αγρότη στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Στην τρέχουσα καλλιεργητική σεζόν Έλληνας αγρότης θα πρέπει να καλλιεργήσει  με επιτυχία, εξασφαλίζοντας σταθερές και υψηλές αποδόσεις, και να σιγουρέψει την παραγωγή του. Τα υβρίδια Syngenta έχουν αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι είναι η σίγουρη και αξιόπιστη επιλογή που θα εξασφαλίσει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Εμείς οι άνθρωποι της Syngenta, σε συνεργασία με το επιλεγμένο δίκτυο συνεργατών μας, είμαστε κοντά του, με γνώση των αναγκών του και με λύσεις δοκιμασμένες που τον φέρνουν πιο κοντά σε αυτήν την επιτυχία.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία