BACK TO
TOP
WineTrails

Ξαναβλέπει η Κομισιόν τις άδειες φύτευσης αμπέλου

Θορυβηµένη από τη µείωση του ευρωπαϊκού αµπελώνα είναι η Κοµισιόν που προετοιµάζει αλλαγές στο θεσµικό πλαίσιο των αδειών φύτευσης. Σε δυσµενή θέση σε περίπτωση που συζητηθεί το «1%» η ελληνική διαπραγµατευτική γραµµή καθώς από τα 6.400 στρέµµατα που δόθηκαν το 2016 έχουν φυτευτεί µόνο τα 800.

Ξαναβλέπει η Κομισιόν τις άδειες φύτευσης αμπέλου

2
0

Στην αναθεώρηση ποσοστών και περιορισµών στο καθεστώς αδειών φύτευσης αναγκάζει την Κοµισιόν η ανησυχητική µείωση της έκτασης του ευρωπαϊκού αµπελώνα. «Η Κοµισιόν ήταν εξαρχής αντίθετη στο θέµα των ποσοστών και των περιορισµών που τέθηκαν από τα κράτη-µέλη. Θορυβηµένη από τη µείωση του ευρωπαϊκού αµπελώνα ψάχνει τρόπους για να γίνει το σύστηµα πιο ευέλικτο», σηµείωσε η  Σοφία Πέρπερα, υπεύθυνη του προγράµµατος προώθησης ελληνικού κρασιού της Ε∆ΟΑΟ στη Β. Αµερική στην εκδήλωση του ΣΕΟ στις 10 Μαρτίου στην Αίγλη Ζαππείου.

Ο ένας τρόπος είναι το αποθεµατικό, παρότι δεν είναι η πρώτη της επιλογή, είπε η κυρία Πέρπερα, ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι να τεθεί µία χρονολογία ορόσηµο βάσει της οποίας να υπολογίζεται το 1%. «Αν, ας πούµε, ο ελληνικός αµπελώνας είχε φτάσει στο ανώτερο σηµείο το 2015 να υπολογίζονται τα στρέµµατα µε βάσει αυτό το σηµείο. Θα πρέπει λοιπόν να είµαστε προετοιµασµένοι σε περίπτωση που µας ζητηθεί να δηλώσουµε αυτό το έτος ορόσηµο» ανέφερε η οµιλήτρια.

Το πρόβληµα έχει αναδειχθεί σε κεφαλαιώδες και στη χώρα µας όπως αποτυπώνεται στα νούµερα που έδωσε ο ∆ιονύσης Γραµµατικός, προϊστάµενος του τµήµατος Αµπέλου και Οίνου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. «Το ότι από τα 6.400 στρέµµατα που δόθηκαν το 2016 έχουν φυτευτεί µόνο τα 800, πρέπει να αποτελέσει µέσο πίεσης στην επόµενη διαπραγµάτευσή σας µε το υπουργείο», επεσήµανε στους οινοποιούς στην εκδήλωση του ΣΕΟ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία