BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Συνάντηση αντιπροσωπείας αγροτών με Τσαυτάρη

Τα αιτήματά του αγροτικού κόσμου θα θέσει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη αντιπροσωπεία αγροτών, με την οποία έχει συνάντηση στις 14:15 το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου.

Σε διαθεσιμότητα 31 υπάλληλοι του ΥπΑΑΤ

3
5

Νωρίτερα, ο κ. Τσαυτάρης θα συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών της Αργολίδας και τον αντιπεριφερειάρχη Τάσο Χειβιδόπουλο. Εκτός από την απόσυρση των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, οι αγρότες της Αργολίδας ζητούν να ενισχυθούν οικονομικά για την ακαρπία της ελιάς και για τα εσπεριδοειδή που έπαθαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου.

Οι αγρότες δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 25η Agrotica το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου. Όπως έχει αναφέρει στο ΑΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ στην Πέλλα Κώστας Τσαούσκας, «το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση εν μέσω της Agrotica (30/1-2/2), χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να στήσουμε νωρίτερα μπλόκα, εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις για τα φορολογικά μας, χωρίς να έχουν ληφθεί υπ' όψιν περαιτέρω ευνοϊκοί όροι».


Μπλόκα στο Κάστρο στήνουν και οι Βοιωτοί αγρότες


Μπλόκο στο Κάστρο αποφάσισαν να στήσουν οι αγρότες της Βοιωτίας, κατά τη διάρκεια διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ορχομενού, στην οποία έλαβαν μέρος αγρότες από την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς και της Λοκρίδας.

Ήδη από σήμερα ξεκινούν προσυγκεντρώσεις τρακτέρ στις πλατείες όλων των χωριών και η συντονιστική επιτροπή που έχει συσταθεί ξεκινά ενημέρωση των συναδέλφων τους σε όλο το νομό, ούτως ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αγροτικά μηχανήματα. Στο προσεχές διάστημα θα αποφασιστεί η ημέρα που τα τρακτέρ θα μετακινηθούν προς το Κάστρο.


Και οι Αγιά στο συλλαλητήριο των αγροτών 


Συνεχίζεται με συσκέψεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις σε όλο τον Νομό Λάρισας η αγωνιστική κινητοποίηση των αγροτών.

Την σκυτάλη πήρε η Αγιά όπου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο των αγροτών της περιοχής μετά από κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ και  των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της περιοχής. Στο συλλαλητήριο συγκεντρώθηκαν δεκάδες τρακτέρ και ακολούθησε πολύ μαζική συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Συμμετείχαν και συμπαραστάθηκαν στην συγκέντρωση το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Λαϊκή Επιτροπή Αγιάς, το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στην συγκέντρωση έκφρασε την συμπαράσταση της Επαγγελματικής Ένωσης Αγιάς το μέλος του Δ.Σ της Σταύρος Χατζούλης ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης και συμμαχίας αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εργατών αφού υπάρχει κοινός αντίπαλος και κοινά συμφέροντα.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρίζος Μαρούδας Πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ που αναφέρθηκε διεξοδικά στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής και τους οδηγούν σε συνεχή μείωση του εισοδήματος τους καθώς και στα μέτρα της κυβέρνησης.

Τόνισε ότι το μεγάλο κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και τους απλήρωτους παραγωγούς από εμπόρους και βιομηχανίες, τα κάθε είδους χαράτσια σε σπίτια, αγροκτήματα, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ χωρίς να καλύπτονται οι ζημιές και να αποζημιώνονται, η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ χωρίς να εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ δίνονται συντάξεις πείνας, οι τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα φέρνουν απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η άγρια φορολόγηση που αποφάσισε η κυβέρνηση με το κράτημα λογιστικών βιβλίων και την φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ, που θα αυξηθεί  γρήγορα στο 26%, είναι η χαριστική βολή και θα πρέπει να αναπτυχθούν μαζικές αγωνιστικές αγροτικές κινητοποιήσεις με στόχο να μην κρατάει βιβλία κανένας αγρότης με τζίρο κατώτερο από 40.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, να υπάρξει αφορολόγητο εισόδημα για κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο και να φορολογηθούν με 45% οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και οι τραπεζίτες.

Οι αγρότες της επαρχίας Αγιάς ξέρουν από διεκδικήσεις και αγώνες, έχουν κατακτήσεις με τις κινητοποιήσεις τους και για μια ακόμη φορά θα πρωτοστατήσουν στους αγώνες. Ήδη έχει δρομολογηθεί λεωφορείο που θα συμμετέχει  στην συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της AGROTIKA. Τονίστηκε ότι η μόνη λύση είναι ο ενωμένος, μαζικός και μαχητικός αγώνας των  μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.

Στην συγκέντρωση υπήρξε καταγγελία και έντονη αντίδραση των Αγροτικών Συλλόγων και των αγροτών απέναντι στην προσπάθεια τρομοκράτησης των αγροτών και ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων τους καθώς αυτοκίνητα της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες σταματούσαν για έλεγχο τα τρακτέρ που συμμετείχαν στην κινητοποίηση πριν και μετά το τέλος του συλλαλητηρίου. Να είναι σίγουροι οι εμπνευστές του νέου κύκλου αγροτοδικείων και τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος των αγροτών ότι τα σχέδια τους θα αποτύχουν, τα οξυμμένα προβλήματα είναι αυτά που βγάζουν χιλιάδες τρακτέρ σε όλη την χώρα στους δρόμους και δεν πρόκειται να φοβίσουν τους αγρότες. 

Τρίτη 28 Ιανουαρίου
Ραντεβού το Σάββατο στην Agrotica δίνουν οι αγρότες


Να ανταποκριθούν μαζικά και υπερήφανα  στο κάλεσμα της πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων και να συμμετέχουν από κάθε περιοχή της χώρας, στο αγωνιστικό Συλλαλητήριο στην AGROTICA το Σάββατο 1 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη καλεί τους αγρότες η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση.

Με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες, που με ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα έδωσαν το παρόν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έξω  από τις Εφορίες όλης της χώρας. Εξέφρασαν έτσι την αποφασιστικότητα τους  να παλέψουν για την επιβίωση τους, ενάντια στους σχεδιασμούς και τα μέτρα της κυβέρνησης , που με εργαλείο το φορολογικό, χαρατσώνει  τη φτωχολογιά με φόρους, που  δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει.  Εξυπηρετεί έτσι τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ 2014-2020, που προωθεί την καταστροφή  των μικρών και μεσαίων αγροτών, για να συγκεντρωθεί η γη και παραγωγή στους καπιταλιστές επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες.   

Γι’ αυτό ο αγώνας της φτωχομεσαίας αγροτιάς είναι αγώνας επιβίωσης. Οι  φόροι δεν έχουν τέλος στο εισόδημα, τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια, παρακρατήσεις επιδοτήσεων, δικαστικές διώξεις και κατασχέσεις για χρέη, χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, μεγάλες μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Καυσίμων κ.ά. 

Έρχονται αυτά να προστεθούν στις απλήρωτες από τους εμποροβιομήχανους σοδειές γεωργικών & κτηνοτροφικών προϊόντων, στις χαμηλές  τιμές παραγωγού όλων των αγροτικών προϊόντων, στην αύξηση του κόστους παραγωγής και τις περικοπές των επιδοτήσεων, στη μη κάλυψη από ζημιές στο φυτικό & ζωικό κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ και μας  οδηγούν, με γοργό ρυθμό, στο ξεκλήρισμα.

Η άγρια φορολόγηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των αγροτών με το κράτημα λογιστικών βιβλίων από το 2014, είναι η «κορυφή του παγόβουνου».

Όλα αυτά και μαζί τα νέα, ακόμα χειρότερα μέτρα στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ για το  2014  -  2020, με μειώσεις του προϋπολογισμού για τη γεωργία, με μειώσεις των επιδοτήσεων, με τους φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, με την αποδέσμευση της παραγωγής από τις επιδοτήσεις, μας οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα, στην ανεργία, τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Λειτουργούν σαν εργαλείο συγκέντρωσης γης & παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών & μεγαλοαγροτών και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα & τον αφανισμό χιλιάδες μικρά αγροτο-κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Γι' αυτό ο αγώνας μας για την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, δεν είναι απλώς επιβεβλημένος, αλλά όρος αναγκαίος και προϋπόθεση απαραίτητη για την επιβίωσή μας.

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους να μην σκύψουν το κεφάλι μπροστά σε αυτή την καταιγίδα των άγριων  μέτρων, που μας οδηγούν στην φτώχεια και την εξαθλίωση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, η συγκρότηση δυνατών μαζικών και ζωντανών Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών. Η πρόσφατη πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων στη Λάρισα με το πλαίσιο αιτημάτων της και τον συντονισμό της αγωνιστικής αντίδρασης της αγροτιάς, δείχνει το δρόμο.

Δεν μας ξεγελούν οι προσπάθειες της συγκυβέρνησης να συγκρατήσει «με νύχια & με δόντια» το συνέχεια διογκούμενο κύμα αντίστασης των αγροτών στις πολιτικές της, γιατί  κοροϊδία είναι η τροπολογία για τα «κόκκινα δάνεια».

Ταυτόχρονα δίνει  «συγχωροχάρτια» σε αγροτοσυνδικαλιστές και ταΐζει ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ & προηγούμενα την – τώρα - αυτοδιαλυμένη  ΣΥΔΑΣΕ με εκατομμύρια ευρώ, από τις δικές μας εισφορές στον ΕΛΓΑ για το 2012 & το 2013. Δεν μας ξεγελούν επίσης οι δήθεν «διαφοροποιήσεις» τοπικών κυβερνητικών βουλευτών στη φορολόγηση με Νόμο , που οι ίδιοι ψήφισαν από το 2012, κ.ά., είναι υποκρισία και φαρισαϊσμός.  

Το αγροτικό κίνημα εκφράζεται γνήσια από τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους, από τις Επιτροπές Αγώνα των Μπλόκων σε όλη τη χώρα και καμιά σχέση δεν έχει με αυτούς, που τους  μπουκώνουν με χρήμα για να χειροκροτούν τις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων, που μας ξεκληρίζουν!

Καλούμε την φτωχομεσαία αγροτιά με μπροστάρηδες τους αγωνιστικούς Αγροτικούς Συλλόγους & τις Συντονιστικές Επιτροπές ,να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό συντονισμό με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, που αποφάσισαν να ξαναβγάλουν αγωνιστικά τα τρακτέρ τους στις πλατείες & τους δρόμους , δίνοντας  συνέχεια  στους  αγώνες  που προηγήθηκαν ( παρεμβάσεις στις Εφορίες, στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στις Περιφέρειες, κ.ά.)

Η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά, να ανταποκριθεί μαζικά και υπερήφανα  στο κάλεσμα της πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων από τη σύσκεψη της Λάρισας και να συμμετέχει από κάθε περιοχή της χώρας, στο αγωνιστικό Συλλαλητήριο στην AGROTICA το Σάββατο 1 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη.

Οι συντονισμένοι αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς και η κοινωνική συμμαχία με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, την νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών, μπορεί να βάλει φρένο σε αυτή την επίθεση και στην πορεία να την ανατρέψει ώστε να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης σε όφελος της λαϊκής ευημερίας.


Συλλαλητήριο στην Αγιά

Μαζικό και μαχητικό ήταν το συλλαλητήριο των αγροτών στην Αγιά  όπου συγκεντρώθηκαν δεκάδες τρακτέρ, πλήθος αγροτών και κτηνοτρόφων. Σε όλο το νομό της Λάρισας γίνονται συσκέψεις, περιοδείες και άλλες συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της αγωνιστικής κίνησης των αγροτών.

Το συλλαλητήριο στην Αγιά  πραγματοποιήθηκε ύστερα από κάλεσμα της ΕΟΑΣΝΛ και των αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών της περιοχής. Συμπαραστάτες των αγροτών και συμμετέχοντες στη συγκέντρωση ήταν το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Λαϊκή Επιτροπή Αγιάς, και το σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, το μέλος του ΔΣ της Επαγγελματικής Ένωσης της Αγιάς Σταύρος Χατζούλης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης και συμμαχίας αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εργατών,αφού υπάρχει κοινός αντίπαλος και κοινά συμφέροντα.

Ο Ρίζος Μαρούδας, Πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ και κεντρικός ομιλητής στη συγκέντωση, έκανε λεπτομερή αναφορά στα διεξοδικά, οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής. Στο μεγάλο κόστος παραγωγής, στις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και τους απλήρωτους παραγωγούς από εμπόρους και βιομηχανίες, τα κάθε είδους χαράτσια σε σπίτια, αγροκτήματα, τα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ χωρίς να καλύπτονται οι ζημιές και να αποζημιώνονται, στη αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ χωρίς να εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ δίνονται συντάξεις πείνας, στις τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο και στο αγροτικό ρεύμα, που φέρνουν απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Στη συνέχεια επισήμανε ότι εξαιτίας των προβλημάτων αυτών οι αγρότες της Αγιάς βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς, ενώ την ίδια στιγμή οδηγούνται και στα μέτρα της κυβέρνησης.

Δηλαδή, στην άγρια φορολόγηση που αποφάσισε η κυβέρνηση, το κράτημα λογιστικών βιβλίων, την φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ, που αναμένεται να αυξηθεί  γρήγορα στο 26%. 

Ο κος Μαρούδας μίλησε για χαριστική βολή, και κάλεσε τον αγροτικό κόσμο να αναπτύξει μαζικές αγωνιστικές αγροτικές κινητοποιήσεις, με στόχο να μην κρατάει βιβλία κανένας αγρότης με τζίρο κατώτερο από 40000€, προσαυξημένο κατά 5000€ για κάθε παιδί, να υπάρξει αφορολόγητο εισόδημα για κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο, και να φορολογηθούν με 45% οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι και οι τραπεζίτες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες της Αγιάς  ήδη έχουν φροντίσει να έχουν στη διάθεσή τους λεωφορείο προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 12 το μεσημέρι στην Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης «AGROTIKA».

Η μόνη λύση είναι ο ενωμένος, μαζικός και μαχητικός αγώνας των  μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων και η κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, υπογραμμίζει ο αγροτικός πληθυσμός της Αγιάς.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συγκέντρωση, έγιναν καταγγελίες και υπήρξε έντονη αντίδραση εκ μέρους των Αγροτικών Συλλόγων και των αγροτών, που μίλησαν για προσπάθεια τρομοκράτησής τους και ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών τους, καθώς αυτοκίνητα της αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες σταματούσαν για έλεγχο τα τρακτέρ που συμμετείχαν στην κινητοποίηση πριν αλλά και μετά το τέλος του συλλαλητηρίου.

 

 

 

 

Στους δρόμους και οι αγρότες του Εμμανουήλ Παππά

Την απόφαση να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις του νομού Σερρών έλαβαν, στη διάρκεια της συνέλευσης τους, οι αγρότες του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Εμμανουήλ Παππά.

Οι αγρότες αποφάσισαν να παρατάξουν τα τρακτέρ τους σε όλες τις πλατείες των δημοτικών διαμερισμάτων του δήμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα νέα μέτρα του αγροτικού φορολογικού καθεστώτος. Την ίδια ώρα αυξάνεται η δύναμη των αγροτών που παρατάσσουν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος Καπετάν Μητρούση του δήμου Σερρών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννη Τουρτούρα, αναμένεται μέχρι την Παρασκευή όλοι οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού να συμμετέχουν ενεργά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, «πλημμυρίζοντας τις κεντρικές πλατείες των χωριών» με τα τρακτέρ τους.

 

 

Κατάληψη της εφορίας του Αγίου Νικολάου τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου


Την αναβολή της εφαρμογής για ένα χρόνο της διάταξης περί βιβλίου εσόδων-εξόδων ζητά ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Παραγωγών Εκτός Εποχής Κηπευτικών και Αγροτικών Δραστηριοτήτων Φυτικής Παραγωγής Δήμου Ιεράπετρας και καλεί τους αγρότες να συμμετάσχουν στην κατάληψη της εφορίας του Αγίου Νικολάου το πρωί της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Μετά την κατά μέτωπο επίθεση που έχει δεχτεί η ελληνική κοινωνία σε όλα τα παραγωγικά της στρώματα, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η μνημονιακή κυβέρνηση στρέφει τα βέλη της και στον αγροτικό τομέα. Εκτελεί και το τελευταίο συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την τρόικα για τον αφανισμό του μικρομεσαίου αγρότη στην ελληνική επικράτεια, οδηγώντας στη δημιουργία σύγχρονων τσιφλικάδων. Θα το δεχτούμε;

Ζητάμε την αναβολή εφαρμογής για ένα χρόνο της διάταξης περί βιβλίου εσόδων-εξόδων και της παραγράφου 3, του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013 καθώς επίσης και την άμεση έναρξη θεσμικού και συγκροτημένου διαλόγου, εθνικού επιπέδου, για το συνολικό επαναπροσδιορισμό της φορολογίας των αγροτών.

Καλούμε όλο τον κόσμο σε συμμετοχή στην κατάληψη της εφορίας του Αγίου Νικολάου το πρωί της Δευτέρας 3-2-2014.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να στηρίξει με ψήφισμα την κινητοποίηση του ενιαίου αγροτικού συλλόγου καθώς επίσης, με εντολή του να μείνει κλειστό το γραφείο εξυπηρέτησης φορολογουμένων.

 

 

 

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου
Πάει για Τετάρτη το ραντεβού των αγροτών της Αργολίδας με Τσαυτάρη


Δυναμικό σε ένταση και παλμό το παναργολικό αγροτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου, με αίτημα αιχμής την απόσυρση του φορολογικού νομοσχεδίου και τους αγρότες να πετούν κλούβες με πορτοκάλια.

Αγρότες κτηνοτρόφοι με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, από όλη την Αργολίδα, συγκεντρώθηκαν έξω από το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, στην παραλιακή Ναυπλίου - Νέας Κίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα φορολογικά μέτρα.

Στο συλαλλητήριο οι αγρότες είχαν τη συμπαράσταση αγροτικών φορέων, παραγόντων της αυτοδιοίκησης της Αργολίδας και του εμπορικού κόσμου.

Εκτός από την απόσυρση των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, οι αγρότες ζητούν να ενισχυθούν οικονομικά για την ακαρπία της ελιάς και για τα εσπεριδοειδή, που έπαθαν ζημιές από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Νοεμβρίου αλλά και γιατί η παραγωγή τους μένει αδιάθετη, καθώς δεν υπάρχει ζήτηση των προϊόντων ούτε και γίνονται εξαγωγές.

Στο πλευρό των αγροτών που πέταξαν κλούβες με πορτοκάλια και φώναζαν συνθήματα για την απόσυρση των νέων φορολογικών ρυθμίσεων, βρέθηκαν οι δήμαρχοι Ναυπλίου και Άργους, οι οποίοι έχουν βάλει λουκέτο στα δημαρχεία τους, εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων και των εμπορικών συλλόγων της Αργολίδας.

Εν τω μεταξύ, στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσου Χειβιδόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όπου, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προγραμματίστηκε για το μεσημέρι της Τρίτης 28 Ιανουαρίου συνάντηση αντιπροσωπείας των αγροτικών φορέων της Αργολίδας με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη,  προκειμένου να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο του νομού Αργολίδας. Ωστόσο, λίγο αργότερα όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Παναγιώτης Πεβερέτος το ραντεβού μετατέθηκε για το μεσημέρι της Τετάρτης στις 14:00.

Τέλος, οι αγροτοκτηνοτρόφοι πραγματοποίησαν πορεία με τα αυτοκίνητά τους στο Ναύπλιο, μπλοκάροντας τον κόμβο της Ενδεκάτης.

Εν αναμονή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα φορολογικά οι αγρότες

 

Σε διαβουλεύσεις για το πώς θα προχωρήσουν, στην περίπτωση που ψηφιστούν την Πέμπτη οι διατάξεις που αφορούν τα φορολογικά τους, εξακολουθούν να βρίσκονται οι αγρότες, με μερίδα αυτών να έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των περιοχών τους και άλλους να τηρούν στάση αναμονής.

Παρατεταγμένα σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες που ακολουθούν τη «γραμμή» των Θεσσαλών, αναμένοντας το «πράσινο φως» για το στήσιμο μπλόκων.

Τη Δευτέρα θα παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών τους οι Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Σερρών, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα και σύμφωνα με τον πρόεδρό τους Γιάννη Τουρτούρα, η αρχή θα γίνει από τη πλατεία Μητρουσίου και αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι του νομού.

Οι αγρότες του νομού πρόκειται να συμμετάσχουν επίσης στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 25η Agrotica, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ Ο αγροτοσυνδικαλιστής ΝΔ Πέλλας Κώστας Τσαούσκας, «το πιο πιθανό είναι να πραγματοποιήσουμε κινητοποίηση εν μέσω της Agrotica χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να στήσουμε νωρίτερα μπλόκα, εφόσον ψηφιστούν οι διατάξεις για τα φορολογικά μας, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν περαιτέρω ευνοϊκοί όροι».

Στην ίδια τροχιά κινούνται και οι αγρότες σε Έβρο και Ροδόπη.

Από την άλλη πλευρά, οι προσκείμενοι στην «Πρωτοβουλία» παραμένουν με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα, όπου απόψε συναντώνται βουλευτές της ΝΔ με τον γενικό γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, προκειμένου να συζητήσουν εκ νέου τα θέματα φορολογίας των αγροτών και με στόχο να εξασφαλίσουν πιο ευνοϊκούς όρους για αυτούς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Ημαθίας και μέλος της Πρωτοβουλίας, Κώστας Λιολιόπουλος, «την Τετάρτη, μία ημέρα πριν από την ψήφιση των φορολογικών διατάξεων στη Βουλή, έχουμε αποφασίσει να πραγματοποιήσουμε συμβολικές καταλήψεις στις εφορίες, προκειμένου να δηλώσουμε τις προθέσεις για τη συνέχεια»

Οι αγρότες, που πρόσκεινται στην «Πρωτοβουλία», ζητούν την αναβολή εφαρμογής για έναν χρόνο: της διάταξης περί βιβλίων εσόδων- εξόδων και της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013, όπως επίσης και την άμεση έναρξη θεσμικού και συγκροτημένου διαλόγου εθνικού επιπέδου, για τον συνολικό επαναπροσδιορισμό της φορολογίας των αγροτών.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών Χρήστος Γκόντιας, από τη Δράμα, μιλώντας στο ΑΠΕ σημείωσε ότι θα συμμετάσχουν στη συνάντηση που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών και γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη το απόγευμα πρόκειται να γίνει μια εκδήλωση αγροτών, με τη συμμετοχή του εφόρου της περιοχής και λογιστών, με θέμα την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων. Την ίδια ημέρα θα αποφασιστεί το μέλλον τυχόν κινητοποιήσεων.

«Σε καμία περίπτωση ο αγροτικός κόσμος δεν ζητά να μην φορολογηθεί. Αυτό που διεκδικούμε είναι μια λογική και δίκαιη φορολόγηση. Η αύξηση του ορίου του τζίρου στα 20.000 ευρώ τουλάχιστον, αντί των 10.000 ευρώ, είναι μια καλή αρχή» υπογράμμισε.

 

 

 

Στις 29 Γενάρη το πρώτο μπλόκο στον Έβρο


Σύσκεψη με μεγάλη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων συγκάλεσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ», στην αίθουσα συγκεντρώσεων του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας.

Με αγρότες και κτηνοτρόφους που βράζουν από «αγανάκτηση» συζητήθηκε το γεγονός ότι το σύνολο της πολιτικής της ΚΑΠ τους οδηγεί χρόνο με το χρόνο στη χρεοκοπία και την καταστροφή, με αιχμή την αντίθεσή τους στη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης.

Οι παραβρισκόμενοι ομόφωνα αποφάσισαν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα αποφάσισαν:

-Την Τετάρτη στις 29 Γενάρη και ώρα 12 το μεσημέρι να στήσουν το πρώτο μπλόκο του αγώνα και της ελπίδας στο ύψος του εργοστάσιου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Ορεστιάδα

-Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου 2014 να πάρουν μέρος δυναμικά στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη με αφορμή την έκθεση της «ΑΓΡΟΤΙΚΑ».

 

 

Παράσταση διαμαρτυρίας από κτηνοτρόφους Θεσσαλίας


Σε διαμαρτυρία την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και 11.30 π.μ στο χώρο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην πόλη της Λάρισας θα προχωρήσει η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας μετά την ομόφωνη απόφαση που έλαβε στην Γενική συνέλευσή της.

Εκεί η Ομοσπονδία των κτηνοτρόφων θα παραδώσει στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ψήφισμα των αποφάσεων που πάρθηκαν στη Γενική Συνέλευση και αφορούν τη ΦΕΤΑ, τη Φορολογία (άνοιγμα βιβλίων), τα βοσκοτόπια και την Αναθεώρηση της Νέας Κ.Α.Π

Η Ομοσπονδία κτηνοτρόφων πιστεύει πως η εποχή που διανύουμε δεν επιτρέπει  ένα  ύψιστο  διατροφικό αγαθό όπως είναι το γάλα να πετιέται και να χύνεται στους δρόμους, γι αυτό το λόγο ενημερώνουμε πως:

Στην διάρκεια της διαμαρτυρίας οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί θα μοιράσουν πρόβειο και γίδινο γάλα σε όλους τους πολίτες που θα παραβρεθούν,  οι οποίοι παρακαλούνται να έχουν δικές τους συσκευασίες μπουκαλιών.

 

«Θα μας βρείτε απέναντι» προειδοποιεί ο Συνεταιρισμός Στεφανιάς


«Η οικονομική πολιτική που έχει ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια είναι μια πολιτική η οποία έχει οδηγήσει σε απόγνωση τον αγροτικό κόσμο. Οι αγρότες, ενεργοί πολίτες αγωνιστές, με μόχθο, σε μια κοινωνία ανασφάλειας, σε μια κοινωνία οπού το εισόδημα τους δεν διασφαλίζεται από κανένα οικονομικό μέτρο, πασχίζουν να υπερασπίσουν την οικονομία της οικογένειας τους αλλά και την οικονομία της χώρας μας. Εσείς είστε που μιλάτε για τον πρωτογενή τομέα, εσείς είστε που πιστεύετε ότι η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα, είναι αυτή που θα δώσει το δικαίωμα της ανάπτυξης, της οικονομίας της Ελλάδας», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στεφανιάς δήμου Ευρώτα, Χρήστος Παπαδάκος.

«Με τις τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις αποδεικνύετε για μια ακόμη φορά το πόσο περίτρανα ενάντια στις πολιτικές μόχθου τοποθετείστε, μη υπερασπίζοντας τον πρωτογενή τομέα. Οδηγείτε σε καταρράκωση την οικονομία των οικογενειών μας, οδηγείτε σε καταρράκωση τον πρωτογενή τομέα, οδηγείτε τη χώρα μας σε αδιέξοδο απορρίπτοντας όσα εσείς οι ίδιοι  θεωρούσαστε, δηλαδή ότι μέχρι χθες μπορούσε ο πρωτογενής τομέας να φέρει αποτελέσματα και φως στο τούνελ για την ανάπτυξη. Οδηγήσατε πολίτες ανέργους και τους καθοδηγήσατε στην επιστροφή τους στην ύπαιθρο, γιατί λέγατε και θεωρούσατε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να επέλθει η ουσιαστική ανάκαμψη της χώρας μας.

Καταγγέλλουμε τις πολιτικές που ακολουθήσατε μέχρι σήμερα, καταγγέλλουμε όλους όσους ψήφισαν τις μνημονιακές  αυτές δεσμεύσεις, χωρίς να σκεφτούν τους αγρότες, οι οποίοι μοχθούν και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε μια καθοδηγημένη οικονομική κρίση. Τελειώνετε την Ελλάδα κ εμείς οφείλουμε να καταγγείλουμε τη δική σας ψήφο στις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Όσοι ψήφισαν τα μέτρα ενάντια της ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα,  ενάντια του αγρότη δεν έχουν καμία θέση σε νομούς και σε πόλεις όπως είναι οι δικές μας που το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων ασχολείται μόνο με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Μας βρίσκετε απέναντι, θα συνεχίσουμε με αγώνες ενάντια στις πολιτικές, καταγγέλλοντας όλους εσάς που ψηφίσατε μέτρα τα οποία τελειώνουν την οικονομία του τόπου μας», καταλήγει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Χρήστος Παπαδάκος.

 

 

 


Περιθώριο ως 31 Γενάρη δίνουν οι αγρότες στην Κυβέρνηση


Πίστωση  χρόνου μέχρι την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου δίνουν στην κυβέρνηση αγροτοσυνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα, για να απαντήσει στα αιτήματα τους. Σε διαφορετική περίπτωση ξεκινούν κινητοποιήσεις, η μορφή των οποίων θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις των κατά τόπους συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών.

 

Στην απόφαση αυτή είχε καταλήξει συνάντηση αγροτικών στελεχών από όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με την οποία συντονίζονται οι αγρότες της Κρήτης.

 

 

Οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων ζητούν από την κυβέρνηση να μην ισχύσει φέτος ο νέος τρόπος φορολόγησης των αγροτών που «λεηλατεί» το αγροτικό εισόδημα. Προτείνουν να δοθεί παράταση ενός χρόνου και παράλληλα να ξεκινήσουν συζητήσεις από μηδενική βάση για τη φορολόγηση των αγροτών, μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και εκπροσώπων θεσμοθετημένων οργανώσεων αγροτών.

Οι αγρότες θα περιμένουν τις απαντήσεις της κυβέρνησης και σε περίπτωση που δεν τους ικανοποιήσουν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, οι μορφές των οποίων θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των αγροτών κάθε περιφέρειας.

 

 

Στις επάλξεις και οι Κρητικοί

Εν τω μεταξύ, σε επ΄ αόριστον αποκλεισμό των εφοριών όλης της Κρήτης θα προχωρήσουν τη  Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου οι αγροτικές οργανώσεις του νησιού, εάν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα τους σχετικά με το φορολογικό ή τουλάχιστον δεν κάνει ουσιαστικές βελτιώσεις στην περίφημη εγκύκλιο Θεοχάρη, η οποία σύμφωνα με τους αγρότες οδηγεί σε «λεηλασία» το εισόδημα που προέρχεται από τις πωλήσεις των προϊόντων.

 

Στην απόφαση αυτή κατέληξε σύσκεψη των επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης, συντονίζοντας τις ενέργειες των Κρητικών αγροτών για το φορολογικό με τις δραστηριότητες των οργανώσεων της υπόλοιπης Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη θα συζητηθεί στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση 32 βουλευτών της Ν.Δ. για το φορολογικό των αγροτών. Και από τις απαντήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα κριθούν πολλά, ως προς το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως είπε  ο ταμίας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης.

 

 

Στις πλατείες βγαίνουν και οι Σερραίοι αγρότες

Την απόφαση να παρατάξουν τα τρακτέρ τους στις κεντρικές πλατείες των χωριών τους από τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου έλαβαν Αδέσμευτοι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Σερρών, αντιδρώντας στα νέα φορολογικά μέτρα για στους αγρότες και κυρίως στο νέο καθεστώς της τήρησης βιβλίων εσόδων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Σερρών Γιάννη Τουρτούρα, τη Δευτέρα, στην πλατεία του Μητρουσίου, οι αγρότες της περιοχής πρόκειται να παρατάξουν τα τρακτέρ τους, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι του νομού.

Οι αγρότες του νομού πρόκειται να συμμετέχουν επίσης στο παναγροτικό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκθεση της Agrotica το ερχόμενο Σάββατο 1η Φεβρουαρίου.

 

 

Τρακτέρ βγαίνουν στην Τούμπα και την Αγιά


Την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 10 το πρωί οι αγρότες του Τυρνάβου συγκεντρώνουν τα τρακτέρ στην περιοχή ΤΟΥΜΠΑ όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε.

Την ίδια ώρα, σε ανάλογη σύσκεψη αγροτών στην Αγιά αποφασίστηκε να βγουν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών από την Κυριακή και να πραγματοποιηθεί αγωνιστικό συλλαλητήριο με τα αγροτικά μηχανήματα την Τρίτη 28 Ιανουαρίου και ώρα 11.30 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία της Αγιάς.

Η ΕΟΑΣΝΛ χαιρετίζει τους εκατοντάδες αγρότες του Νομού Λάρισας που έχουν συγκεντρώσει τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών συμμετέχοντας στην πανελλαδική κινητοποίηση.

Απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους  να μπουν στον αγώνα ενισχύοντας τα τρακτέρ στις πλατείες και συγκεντρώνοντας τρακτέρ σε νέα χωριά.

Αγωνιζόμαστε για την επιβίωση μας, και αυτός ο αγώνας είναι μονόδρομος. Ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων και μπλόκων, δεν μας χάρισαν τίποτα.

Μπορούμε και τώρα, με τη μαζική συμμετοχή, την αποφασιστικότητα τον συντονισμό σε πανελλαδικό επίπεδο και τον κοινό αγώνα  με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους να έχουμε αποτελέσματα.

 

 

Κάλεσμα Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής αγροτικών μπλόκων στην Agrotica


Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των αγροτικών Μπλόκων χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες της χώρας που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους σε πλατείες των χωριών σε πολλούς νομούς. 

Χαιρετίζει τους χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις Εφορίες σε δεκάδες νομούς υλοποιώντας την απόφαση  της πανελλαδικής σύσκεψης των μπλόκων στην Λάρισα την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Η μαζική ανταπόκριση δείχνει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αλλά και την αποφασιστικότητα τους να αντιπαλέψουν τις πολιτικές της Ε.Ε και της ελληνικής κυβέρνησης που τους οδηγούν στην φτώχεια, την εξαθλίωση και το ξεκλήρισμα.

Το μεγάλο κόστος παραγωγής σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα και τους απλήρωτους παραγωγούς από εμπόρους και βιομηχανίες, τα κάθε είδους χαράτσια σε σπίτια, αγροκτήματα, ασφάλιστρα ΕΛΓΑ χωρίς να καλύπτονται οι ζημιές και να αποζημιώνονται, η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ χωρίς να εξασφαλίζεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ δίνονται συντάξεις πείνας, οι τεράστιες αυξήσεις στο πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα φέρνουν απόγνωση σε αγρότες και κτηνοτρόφους, μειώνουν δραστικά το εισόδημα τους.

Η άγρια φορολόγηση που αποφάσισε η κυβέρνηση με το κράτημα λογιστικών βιβλίων και την φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ, που θα αυξηθεί  γρήγορα στο 26%, είναι η χαριστική βολή.  

Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι

Παλεύουμε για την επιβίωση μας! Είναι ώρα ευθύνης για κάθε μικρομεσαίο αγρότη και κτηνοτρόφο που βλέπει να οδηγείται στην φτώχεια και να ξεκληρίζεται. Αποτελούν χρέος και μονόδρομο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να σταματήσει η βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα, να υπάρξει ικανοποίηση των βασικών αιτημάτων που διεκδικεί η αγροτιά με το πλαίσιο πάλης της Συντονιστικής των Μπλόκων.

Ότι κατακτήθηκε ως τώρα ήταν αποτέλεσμα σκληρών αγώνων, πολυήμερων ηρωικών μπλόκων, μαζικής συμμετοχής της αγροτιάς. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε! Ο δρόμος είναι γνώριμος για μας, τα χιλιάδες τρακτέρ στις πλατείες ζεσταίνουν τις μηχανές τους και θα δώσουν αποστομωτική απάντηση στα μπλόκα της μικρομεσαίας αγροτιάς σε όσους σπέρνουν απογοήτευση, ηττοπάθεια, μοιρολατρία.

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Επιτροπές Αγώνα είναι η AGROTICA στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Να μην λείψει κανείς!

Ενισχύουμε τις επόμενες μέρες τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, βγάζουμε τρακτέρ σε νέα χωριά, σε περισσότερες περιοχές. Ενημερώνουμε τους αγρότες για τα μέτρα που έρχονται. Φτάνουμε παντού με το κάλεσμα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων για την συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη. Δυναμώνουμε την κοινή δράση με τους εργαζόμενους, τους εμπόρους και βιοτέχνες, όλο τον λαό αφού έχουμε κοινό αντίπαλο, κοινά συμφέροντα και αιτήματα.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

-  Όχι στην καθιέρωση  λογιστικών βιβλίων  στους φτωχούς  αγρότες με  ετήσιο τζίρο μέχρι   40.000 ευρώ,  που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-  Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.

-  Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις των φτωχών αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μη γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού τους ή χωραφιού, συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

-  Διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε  ανατοκισμό και   κεφαλαιοποίηση τόκων, από το συνολικό ποσό των οφειλών των μικρομεσαίων αγροτών προς τα πιστωτικά ιδρύματα.   Κούρεμα σε ποσοστό 30% και για ύψος δανείων μέχρι 300.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που αφορούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

-  Με ευθύνη του κράτους διασφαλίζεται η παροχή από τα πιστωτικά ιδρύματα   και χωρίς υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης περιουσιακών τους στοιχείων, άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους για να ανταποκριθούν στην αγορά καλλιεργητικών εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.  

-  Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-  Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ της ΕΕ, σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της νέας ΚΑΠ 2014-2020 που οδηγούν στο ξεκλήρισμα τη φτωχή αγροτιά.

-   Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν  εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας.

-  Κατάργηση των χαρατσιών στα σπίτια, χωράφια, ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, γεωτρήσεις, κ.ά, όπως  και στα νοσοκομεία , τα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΠΥ και τα φάρμακα.  Σφράγιση όλων των βιβλιαρίων του ΟΓΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

-  Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους , δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και της ηλεκτρονικής σήμανσης των ζώων, υποδομές για την αντιμετώπιση των ζωονόσων.

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ!

ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ !

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου
Φουντώνουν την εξέγερση των αγροτών τα κυβερνητικά μέτρα για τη φορολογία

Εύφλεκτη ύλη για «αναζοπύρωση» του αγροτικού μετώπου σε ολόκληρη την περιφέρεια συνιστά το κυβερνητικό εγχείρημα για τη φορολόγηση των αγροτών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 25 Ιανουαρίου μαζί με δύο ειδικά ένθετα. Τα πρώτα 24ωρα μετά το κάλεσμα των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, δείχνει μια ανέλπιστη ανταπόκριση των αγροτών που κάνει την κυβέρνηση να ρυθμίζει δάνεια.

Κοινή γραµµή ενάντια στο νέο φορολογικό καθεστώς, µε ενιαίο πλαίσιο 16 αιτηµάτων και σκοπό τη βιωσιµότητα των εκµεταλλεύσεων και των οικογενειών τους, χαρακτηρίζει τις φετινές κινητοποιήσεις. Η διαφορά είναι ότι, κατά γενική οµολογία, κινούνται πέρα από κοµµατικά κριτήρια και εσωτερικές διαφωνίες µεταξύ των αγροτοσυνδικαλιστών.

Το κοινό πλαίσιο διαµορφώθηκε στη Λάρισα στις 19 Ιανουαρίου και µέσα στην εβδοµάδα πραγµατοποιήθηκαν διαµαρτυρίες στις πλατείες των χωριών και συµβολικοί αποκλεισµοί των κατά τόπους εφοριών σε όλη τη χώρα, σε µια προσπάθεια αντίδρασης στο γερό χαράτσι που φέρνουν οι φορολογικές ρυθµίσεις.

Παράλληλα, θα γίνονται καθηµερινά ενηµερωτικές συσκέψεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, µε στόχο ένα «σωστό» ξεκίνηµα των φετινών κινητοποιήσεων, που θα αγκαλιάσει όλη τη χώρα. Οι κινήσεις αυτές αποσκοπούν να αποτελέσουν τη βάση για κλιµάκωση στα τέλη του Γενάρη, µε στήσιµο µπλόκων στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας και κορύφωση µε το συλλαλητήριο της Agrotica.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ στο Αgrenda 46-47.pdf

 

Κοινός παρονομαστής φέτος η αντεπίθεση στις νέες ρυθμίσεις

Περισσότερο ενωµένοι από κάθε άλλη φορά και µε κοινό πλαίσιο αιτηµάτων εµφανίζονται φέτος οι αγρότες όλης της χώρας, που έδωσαν το πρώτο στίγµα των φετινών κινητοποιήσεών τους µε µαζικές συγκεντρώσεις στις πλατείες και συµβολικούς αποκλεισµούς των Εφοριών. 

Μπλόκα σε όλη τη χώρα προαναγγέλλει και το επιτελείο του αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μπούτα, µε αφορµή το νέο τρόπο φορολόγησης των αγροτών, που φέρνει στα όρια της βιωσιµότητας πολλές από τις αγροτικές οικογένειες. 

∆εν λείπουν, βέβαια και οι διαφωνίες, µε κάποιους από τους πρωτοστάτες των παλιών µπλόκων να εµφανίζονται λιγότερο… ζεστοί για κάθοδο στις εθνικές οδούς. Ο Παύλος Αραµπατζής από την ΕΑΣ Νιγρίτας δείχνει προβληµατισµένος επισηµαίνοντας ότι «το κίνηµα έχει κάτσει», ενώ και ο αγροτοσυνδικαλιστής της Φθιώτιδας Βάϊος Γκανής δηλώνει πως «δεν συµµετέχει στις κινητοποιήσεις, γιατί είναι πολιτικά υποκινούµενες».

Συμβολικοί αποκλεισμοί εφοριών από τους αγρότες όλης της χώρα

 

Σε διαμαρτυρίες στις πλατείες και συμβολικούς αποκλεισμούς των κατά τόπους ΔΟΥ προχωρούν την Παρασκευή οι αγρότες όλης της χώρας, αντιδρώντας στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων, από τη φετινή χρονιά, ενώ προειδοποιούν ότι αν η κυβέρνηση επιμείνει στα όσα ανακοίνωσε, θα σκληρύνουν τη στάση τους. Στο τέλος της βδομάδας (25 - 26 Γενάρη) θα συνεδριάσουν εκ νέου οι Επιτροπές Αγώνα και τα συντονιστικά των αγροτών, ώστε να σχεδιάσουν την περαιτέρω δράση τους.

Στο μεταξύ έχουν οριστεί οι εξής δράσεις για την Παρασκευή 24 Γενάρη:

Στην Ηλεία: Κλειστά παραμένουν από νωρίς το πρωί και τα δυο υποκαταστήματα των ΔΟΥ του Νομού σε Πύργο και Αμαλιάδα από αγρότες που έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο τους. Παράλληλα καθημερινές είναι οι συσκέψεις και οι περιοδείες στα χωριά του νομού, ενώ ενισχύεται ο αριθμός των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων που παρατάσσονται στον Κόμβο της Μαραθιάς.

Στην Αργολίδα: Κινητοποίηση  στις 11 πμ, στην εφορία στο Ναύπλιο.

Στην Άρτα: Κινητοποίηση στην εφορία στις 11 π.μ.

Στην Ημαθία: Κινητοποίηση στην εφορία της Βέροιας

Στη Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση στην εφορία Λαγκαδά.

Στο Κιλκίς: Κινητοποίηση στην εφορία του Κιλκίς.

Στην Κοζάνη: Κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην εφορία.

Στην Καλαμάτα: Κινητοποίηση στην εφορία στις 11 π.μ.

Στη Λάρισα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 1η ΔΟΥ Λάρισας στις 11 το πρωί.

Στη Μυτιλήνη, παράσταση διαμαρτυρίας στις 11 π.μ., στην ΔΟΥ Μυτιλήνης 

Στο Μικρό Κεφαλόβρυσο Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη.

Στην Ορεστιάδα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «η ΕΝΟΤΗΤΑ» οργανώνει σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ.

Στην Πάτρα: Κινητοποίηση στις 10π.μ. στην Γ' Εφορία Πατρών.

Στην Πέλλα: Κινητοποίηση στην εφορία της Έδεσσας.

Στην Πρέβεζα, στις 10.30 π.μ. στην Εφορία

Στην Πιερία: Κινητοποίηση στην εφορία Κατερίνης.

Στην Πτολεμαΐδα: Κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην εφορία.

Στις Σέρρες: Κινητοποίηση στην τοπική εφορία.

Στα Χανιά: Κινητοποίηση στην εφορία στις 11 π.μ.

Στα Τρίκαλα, συγκέντρωση έξω από την Εφορία Τρικάλων, στις 10 π.μ.

Η έξοδος των τρακτέρ στις πλατείες των χωριών θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Παράλληλα, θα γίνονται καθημερινά ενημερωτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις, με στόχο το πετυχημένο ξεκίνημα της κινητοποίησης να αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Να αποτελέσει τη βάση για κλιμάκωση στα τέλη του Γενάρη, με στήσιμο μπλόκων σε διάφορες περιοχές της χώρας και με άλλες μορφές πάλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έχουν ήδη βγει σε πάνω από 30 χωριά της Καρδίτσας, με τον αριθμό τους μέχρι στιγμής να ξεπερνά τα 500 και συνεχώς αυξάνεται. Την ίδια ώρα γίνονται διαρκώς συσκέψεις, περιοδείες και εξορμήσεις, με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ενόψει των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Στα Φάρσαλα έχουν ήδη βγει σε χωριά πάνω από 100 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, επίσης στην περιοχή του Πλατύκαμπου Λάρισας και στο Αερινό Βόλου. Τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα παραμένουν και ενισχύονται και στην Ηλεία στον Κόμβο της Μαραθιάς. Ανάλογα θα κινηθούν και οι αγρότες σε άλλες περιοχές της χώρας σταδιακά και τις επόμενες ημέρες.

 

 

Μετά τον αποκλεισμό, ενημερώσεις εφ’ όλης της ύλης για τους αγρότες της Δράμας

Ειρηνική και με τη συμμετοχή 200 ατόμων ήταν η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας των αγροτών στη ΔΟΥ Δράμας, όπου από τις 10.00 το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται αγρότες, μέλη φορέων, κι εργαζόμενοι κάθε κατηγορίας.

Οι αγρότες ανέφεραν τα αιτήματά τους στο διευθυντή της ΔΟΥ και στον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Γιάννη Ξανθόπουλο. Ο τελευταίος δήλωσε ότι συμμερίζεται τα προβλήματα των αγροτών ωστόσο έσπευσε να διευκρινίσει ότι η περιφέρεια δεν έχει την πολιτική βούληση για την επίλυσή τους. 

Το πλήθος των διαμαρτυρόμενων που τάσσεται κατά του καθεστώτος τήρησης βιβλίου εσόδων/εξόδων για τους αγρότες, παρέμεινε έξω από τη ΔΟΥ και μετά τις 12.00 οπότε κι έληξε η συμβολική διαμαρτυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες της Δράμας από κοινού με το σύλλογο κτηνοτρόφων πρόκειται να οργανώσουν ενημερωτικές ημερίδες σε όλα τα χωριά της περιοχής για αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η προσπάθεια αυτή γίνεται προκειμένου να πληροφορηθεί το σύνολο του πληθυσμού για τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν στους αγρότες, ενώ αποτελεί και ευρεία πρόσκληση για τη συμμετοχή μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι αγρότες, όπως φαίνεται, μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε εδώ το Αγωνιστικό κάλεσμα Επιτροπής Αγώνα γεωργοκτηνοτρόφων νομού Δράμας.doc

 

 

 

 

Οι αγρότες απέκλεισαν την Εφορία Λαμίας 

Εκπρόσωποι των αγροτών συναντήθηκαν με τον Διευθυντή της Εφορίας Γιώργο Μαλιάγκα με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα που δημιουργεί η νέα φορολογική πολιτική της κυβέρνησης.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο, το ποτήρι ξεχείλισε, η φτωχομεσαία αγροτιά με τις τελευταίες κυβερνητικές επιλογές που αντανακλούν τις αντιαγροτικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. ξεκληρίζεται και οδηγείται άμεσα στην ολοκληρωτική εξαθλίωση», κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων.

 

 

Παράσταση διαμαρτυρίας από αγρότες της Αρκαδίας στη ΔΟΥ Τρίπολης


Ολιγόλεπτη παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΟΥ Τρίπολης πραγματοποίησε στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία των αγροτών της Αρκαδίας.

Τα μέλη της ΠΑΣΥ Αρκαδίας κρατούσαν πανό που έγραφε «όχι στη φοροληστεία» κι έκλεισαν για λίγα λεπτά την είσοδο της ΔΥΟ στην Τρίπολη. Στη συνέχεια παρέδωσαν ψήφισμα- ανακοίνωση στο διευθυντή της ΔΟΥ Αθανάσιο Προκόπο, ο οποίος τους διαβεβαίωσε ότι θα μεταβιβάσει τα αιτήματά τους αλλά όπως χαρακτηριστικά είπε, «εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες και τις αποφάσεις των υπουργών και των ανωτέρων μας».

Οι αγρότες μετά τη συνάντηση αποχώρησαν και με δηλώσεις τους σημείωσαν ότι λένε «όχι» στα νέα φορολογικά μέτρα που καταστρέφουν ολοκληρωτικά τους μικρούς αγρότες κατά κύριο λόγο και επεσήμαναν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

 

 

 

 

Στο πόδι και οι αγρότες του Βόλου


Τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους βγάζουν σήμερα οι αγρότες του Περίβλεπτου και του Αγίου Δημητρίου στον Βόλο. «Αρχίζουμε σιγά-σιγά και οργανωνόμαστε», τονίζει ο αγροτοσυνδικαλιστής Δημήτρης Σπαθής και προσέθεσε ότι «μέχρι στιγμής έχουν βγει στην πλατεία του Αερινού 15 τρακτέρ και αύριο (σήμερα) αναμένονται ακόμη 15 μηχανήματα. Επίσης αναμένονται να βγουν τρακτέρ στις πλατείες Περίβλεπτου και Αγίου Δημητρίου. Ωστόσο χθες για να μας τρομακρατήσουν ήρθαν στο σημείο αστυνομικοί, οι οποίοι κατέγραφαν τους αριθμούς πλαισίου των μηχανημάτων, προκειμένου να δουν σε ποιους ανήκουν. Τα τρακτέρ δεν είχαν πάνω τους πινακίδες κυκλοφορίας γι’ αυτό κατέγραφαν τους αριθμούς πλαισίου», δήλωσε ο κ. Σπαθής.

Σύμφωνα με καταγγελίες από αγρότες της περιοχής οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στην πλατεία Αερινού το μεσημέρι της Πέςπτης κατέγραψαν τους αριθμούς πλαισίου από τα τρακτέρ τους, καθώς δεν έφεραν πινακίδες κυκλοφορίας.

Ο Νίκος Αγγελής, μέλος της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής αγροτών μπλόκου Αερινού, τόνισε ότι πέρα από τις συγκεντρώσεις στις πλατείες των χωριών που έχουν ξεκινήσει, το Σαββατοκύριακο θα προσπαθήσουν να συντονιστούν οι αγρότες σε επίπεδο Θεσσαλίας, προκειμένου να αποφασίσουν τη μορφή που θα πάρουν οι μελλοντικές τους κινητοποιήσεις.

Επιπλέον, οι αγρότες του Ανατολικού και Νοτίου Πηλίου έχουν προγραμματίσει «κλειστή σύσκεψη» για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου για να συντάξουν από κοινού τα αιτήματά τους ώστε να μην υπάρχει διαχωρισμός.

«Έχουμε προγραμματίσει συνάντηση με τους αγρότες του Νοτίου Πηλίου για την ερχόμενη Δευτέρα. Σε περίπτωση που δεν γίνει τη Δευτέρα θα γίνει οπωσδήποτε μέσα στις επόμενες ημέρες. Από την πλευρά μας δεν θα αλλάξουμε τα αιτήματα μας, ούτε και οι αγρότες του Νοτίου Πηλίου, απλά θα τα διατυπώσουμε από κοινού και αν χρειαστεί θα προσθέσουμε και κάποια επιπλέον αιτήματα», σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς Βάιος Κομνηνός.

 

 

 

 

Αναμονή για λίγο στην Ημαθία


Οι αγρότες μέχρι την Τετάρτη πρόκειται να «καθίσουν ήρεμοι» και στη συνέχεια, αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη στο θέμα των νέων φορολογικών ρυθμίσεων που τούς αφορούν, είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με ισχυρή παρουσία στην έκθεση Agrotica (30 Ιανουαρίου-2 Φεβρουαρίου), αλλά και  με μπλόκα σε όλη την Ελλάδα, σχολίασε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών στην Ημαθία Κώστας Λιολιόπουλος. 

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Έβρου «Η Ενότητα» πραγματοποιεί σύσκεψη απόψε, έτσι ώστε να τεθούν προς συζήτηση όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες, όπως οι επιδοτήσεις, το πετρέλαιο, η αναθεώρηση της ΚΑΠ, και μέτρα άμεσης ανακούφισης των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών, καθώς συζητούν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν και δικές τους κινητοποιήσεις, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρη Καμπούρη.

 

 

 

 

Τα αιτήματα των αγροτών

 

Τα αιτήματα που προβάλλουν με τον αγώνα τους οι αγρότες είναι:

1. Να μην πληρώνουν φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους - να μην πληρώνουν τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια τους - να μην τηρούν λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουν φόρο επιτηδεύματος - να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που τους ζητάει να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδέχονται την άρση του ασύλου στο σπίτι τους για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη - κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ - πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση - απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγήπου προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020 - κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη - να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ - κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6. Αφορολόγητο πετρέλαιο - να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους - να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων - να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις - να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων - όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά λόγου δάκου και άλλων αιτιών, να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες - αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες - ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει από όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα - να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις - χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία - σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση - καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.

12. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή - να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι - αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις - να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.

15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων - Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ - να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (να αντιμετωπιστούν τα νέα εμπόδια για την ολοκλήρωση του έργου της εκτροπής του Αχελώου), Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.

 

 

Κατάληψη και στην Αχαΐα

Στην κατάληψη της Γ΄ΔΟΥ Πατρών προχωρούν σήμερα οι αγρότες της Αχαΐας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχουν ξεκινήσει διαμαρτυρόμενοι για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση σε βάρος τους.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αχαΐας καλεί όλους τους αγρότες να δώσουν το παρόν στον αποκλεισμό της Εφορίας στις 10.00 το πρωί.

Αναλυτικά αναφέρει:

"Αγρότες –ισσες, σας καλούμε την Παρασκευή 24 Γενάρη στην Γ΄ εφορία Πατρών στις 10:00π.μ. Στα πλαίσια των κινητοποιήσεών μας μετά τον ΕΛΓΑ πάμε σε αποκλεισμό των εφοριών, για να διαμαρτυρηθούμε για την φορολόγησή μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ

Αγρότες –ισσες, σας καλούμε την Παρασκευή 24 Γενάρη στην Γ΄ εφορία Πατρών στις 10:00π.μ. Στα πλαίσια των κινητοποιήσεών μας μετά τον ΕΛΓΑ πάμε σε αποκλεισμό των εφοριών, για να διαμαρτυρηθούμε για την φορολόγησή μας.

Να στείλουμε μήνυμα, πως δεν απελπιζόμαστε, πολέμα. Δεν θα υποταχτούμε στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που μας συρρικνώνει, μας αναγκάζει να ζούμε στην ανέχεια και μας οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

• Να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που επιτρέπει την άρση του ασύλου των σπιτιών μας για φορολογικό έλεγχο.

Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ + 5.000 για κάθε παιδί.

• Όχι στη φορολόγηση με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος και την υποχρέωση για τήρηση βιβλίων.

• Να καταργηθεί ο νόμος 2010 που διαχωρίζει τους αγρότες που πάνε στη λαϊκή.

• Τιμές στα αγροκτηνοτροφικά μας προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό για αξιοπρεπή διαβίωση.

• Να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί για προϊόντα που έχουν παραδώσει.

• Αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών για την ακαρπία λόγω των καιρικών συνθηκών του Μαΐου.

• Να θεωρηθούν τα βιβλιάρια υγείας των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν την εισφορά τους.

• Δημόσια δωρεάν υγεία, ανοιχτά τα Ιατρεία – Κέντρα Υγείας στα χωριά μας.

• Δημόσια δωρεάν Παιδεία, μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, να μην γίνουν συγχωνεύσεις.

• Να σταματήσουν οι διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΓΕΝΑΡΗ

10:00π.μ. στην Γ΄ Εφορία Πατρών"

* Επί ποδός βρίσκονται και οι αγρότες του Αιγίου, οι οποίοι συνεχίζουν τις συσκέψεις στα χωριά της Αιγιάλειας, ενώ σήμερα το πρωί πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Λαύρας

Όπως αναφέρει η Ανεξάρτητη Κίνηση Συντονισμού, «η επιτροπή αγώνα αγροτών της Αιγιάλειας πραγματοποίησε μεγάλη σύσκεψη την Δευτέρα 20 Ιανουαρίου στις Δάφνες με παρουσία όλων των φορέων του χωριού και πάνω από 60 αγροτών. Επίσης στις 21 Ιανουαρίου, είχαν μεγάλη επιτυχία οι επισκέψεις-συζητήσεις στο Μαυρίκι και στα δύο καφενεία των Μελισσίων. Οι περιοδείες της επιτροπής αγώνα αγροτών συνεχίζονται με συγκεντρώσεις στον οικισμό Μεσσηνέζη την Πέμπτη στις 6 μ.μ., στο καφενείο Αγγελόπουλου, την Παρασκευή στο Γρηγόρι στις 6 μ.μ., στη Λάκκα στις 7 μ.μ. και στην Άκολη στις 8 μ.μ. στο καφενείο Κυριακόπουλου.

Στα πλαίσια των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων την Παρασκευή 24/1, στις 10:00.π.μ., στην Πλατεία Αγίας Λαύρας, θα μοιραστούν φυλλάδια για ενημέρωση των προβλημάτων των αγροτών και θα γίνει παρέμβαση στα κεντρικά σημεία του Αιγίου».

Απέκλεισαν και τις Εφορίες Πύργου και Αμαλιάδας

Από τα χαράματα οι αγρότες του νομού Ηλείας απέκλεισαν τις Εφορίες σε Πύργο και Αμαλιάδα, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στα σκληρά οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε πως θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση σε βάρος τους. Το προσωπικό προσήλθε στην ώρα του για να εργαστεί, όμως ενημερώθηκε και παρουσία των προϊσταμένων πως η είσοδος έχει καταληφθεί από τους αγρότες.

Ισχυρή αστυνομική δύναμη χωρίς όμως καμία παρέμβαση έξω και από τις δύο Εφορίες. Οι αγρότες θα παραμείνουν εκεί έως το τέλος της βάρδιας, στέλνοντας το μήνυμά τους προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα σκληρά μέτρα που ανακοίνωσε σε βάρος και των αγροτών.

Οι αγρότες παράλληλα συγκροτούν και το μπλόκο της Μαραθιάς στην Ηλεία, χωρίς να αποκλείουν και άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις στο πλαίσιο των δράσεών τους.

 

 

 

 

 

Ζεσταίνουν τις μηχανές τους

Όσοι συμμετείχαν στη συνάντηση της Λάρισας, την περασμένη Κυριακή, εμφανίζονται αποφασισμένοι να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις, «ζεσταίνοντας τις μηχανές των τρακτέρ τους προκειμένου να βγουν άμεσα στον δρόμο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο αγρότης Κώστας Τσαούκας από την Πέλλα.

Αγρότες του νομού Πέλλας συνεδρίασαν την Πέμπτη στη Σκύδρα και καλούν σήμερα σε κινητοποίηση στην εφορία της Έδεσσας, την οποία και δεν αποκλείεται να καταλάβουν συμβολικά. Επιπλέον σύμφωνα με τον κ. Τσαούκα σε ορισμένα χωριά τα τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες, έτοιμα να συμμετάσχουν στα μπλόκα που αναμένεται να στηθούν στο επόμενο διάστημα.

Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιεί και μερίδα αγροτών από την Ημαθία, με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας να έχει προγραμματίσει κινητοποίηση στη ΔΟΥ Βέροιας την Παρασκευή, ενώ στην Πιερία, η διαμαρτυρία θα γίνει την ίδια ημέρα στη ΔΟΥ Κατερίνης.

Κινητοποιήσεις στις ΔΟΥ Λαγκαδά, Σερρών και Κιλκίς προγραμματίζουν και αγρότες των αντίστοιχων περιοχών, ενώ αυτοί της Θεσσαλονίκης προτίθενται να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση που σχεδιάζεται στην Agrotica, η οποία θα διεξαχθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου.

 

 

 

Μεγάλη συμμετοχή αγροτών στη σύσκεψη της Σκύδρας


Οι αγρότες της Πέλλας προχωρούν στην οργάνωση της δικής τους αγωνιστικής απάντησης στην καταιγίδα αντιαγροτικών μέτρων σε πανελλαδικό συντονισμό με αγροτικά μπλόκα όλης της χώρας. 

Οργάνωσαν τη δεύτερη μαζική σύσκεψή τους στο Πνευματικό Κέντρο της Σκύδρας, όπου εκδηλώθηκε η συμφωνία όλων στο πλαίσιο αιτημάτων της πρόσφατης πανελλαδικής Σύσκεψης των Αγροτικών Μπλόκων στη Λάρισα. Συμμετείχαν αγρότες από πολλά χωριά της περιοχής, που έχουν ήδη παρατάξει τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών τους.

Προχωρούν στο επόμενο βήμα πανελλαδικού συντονισμού, που είναι η παρέμβαση την Παρασκευή 24 Γενάρη στη ΔΟΥ Έδεσσας και οργανώνουν τη μαζική κάθοδό τους και τη συμμετοχή στο Συλλαλητήριο του ερχόμενου Σαββάτου 1 Φλεβάρη στην AGROTICA στη Θεσσαλονίκη.

Οι ομιλητές στη Σύσκεψη της Σκύδρας, τόνισαν : «Οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουμε, κυριολεκτικά, για την επιβίωσή μας, καθώς οι αποφάσεις και τα μέτρα που παίρνονται εναντίον μας (φόροι για το εισόδημα, τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια, παρακρατήσεις επιδοτήσεων, δικαστικές διώξεις και κατασχέσεις για χρέη, χαράτσια για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τον ΕΟΠΥΥ, τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, μεγάλες μειώσεις στην επιστροφή ΦΠΑ και Ειδικού Φόρου Καυσίμων κ.ά.) σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές παραγωγού των αγροτικών προϊόντων, την αύξηση του κόστους παραγωγής και τις περικοπές των επιδοτήσεων μας οδηγούν, με γοργό ρυθμό, στο ξεκλήρισμα».

 

Αποκλεισμός εφορίας και στα Χανιά

Σε αποκλεισμό της εφορίας Χανίων προχωρούν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των πρώην Δήμου Αρμένων, πρώην Δήμου Μύθημνας, Καίνας, Γαβαλοχωρίου, Παλαιών Ρουμάτων και Μεσκλών.

Όπως ανακοινώθηκε, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους «να οργανώσουν την πάλη απέναντι στην αντιαγροτική-αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, περιοδείες ενημέρωσης στα χωριά και συντονισμό με τους άλλους Αγροτικούς Συλλόγους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο να παλέψουν ενάντια στην άγρια φορολόγησή τους, στις δικαστικές διώξεις εναντίον τους, στις νέες περικοπές στις επιδοτήσεις, στη μείωση τιμής του ρεύματος, στο αφορολόγητο πετρέλαιο»

Εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων από τα Χανιά είχαν πάρει μέρος στη σύσκεψη των επιτροπών των μπλόκων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα. 

Τα αιτήματα της κινητοποίησης είναι:

1. Να μην πληρώνουμε φόρο 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους – να μην πληρώνουμε τον Ενιαίο Φόρο για τα σπίτια, τα οικόπεδα και τα χωράφια μας – να μην τηρούμε λογιστικά βιβλία και να μην πληρώνουμε φόρο επιτηδεύματος – να αποσυρθεί η αισχρή νομοθετική διάταξη που μας ζητάει να υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα αποδεχόμαστε την άρση του ασύλου στο σπίτι μας για φορολογικό έλεγχο. Αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, συν 5.000 για κάθε παιδί.

2. Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη – κανένας πλειστηριασμός και καμία κατάσχεση αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία μέχρι 300.000 ευρώ – πάγωμα πληρωμής των αγροτικών χρεών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση – απόσβεση όλων των υπόλοιπων οφειλών για όσους έχουν πληρώσει το διπλάσιο του κεφαλαίου που δανείστηκαν.

3. Να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ της ΕΕ για το 2015-2020 – κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ - σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

4. Να μην παρακρατούνται από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών χρήματα των επιδοτήσεων για την εξόφληση των οφειλών τους στον ΟΓΑ, στην εφορία και για άλλα χρέη – να δοθούν άμεσα όλες οι στρεμματικές ενισχύσεις που παρακρατήθηκαν χωρίς λόγο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για δήθεν λάθη για τα οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί.

5. Να μην ισχύει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ – κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

6. Αφορολόγητο πετρέλαιο – να μη μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

7. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος 50%.

8. Επιδότηση των ζωοτροφών για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους – να παρθεί πίσω ο αποχαρακτηρισμός των βοσκοτόπων – να αποδίδονται κανονικά και γρήγορα οι εξισωτικές αποζημιώσεις – να δίνονται δωρεάν η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων – όχι στο νέο χαράτσι για τον «κτηνίατρο εκτροφής».

9. Να αποζημιωθούν άμεσα οι ελαιοπαραγωγοί που η σοδειά τους συρρικνώθηκε δραματικά λόγου δάκου και άλλων αιτιών, να αποζημιωθούν οι δενδροκαλλιεργητές που επλήγησαν από την ακαρπία και άλλες αιτίες – αποζημιώσεις για το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες – ΕΛΓΑ κρατικός φορέας που θα καλύπτει από όλους τους κινδύνους και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς.

10. Κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στα φάρμακα – να σφραγιστούν, χωρίς όρους και προϋποθέσεις τα βιβλιάρια υγείας όλων των αγροτών.

11. Να μην πληρώσουν οι φτωχοί αγρότες τις αυξήσεις – χαράτσια στη ΔΕΗ για το ρεύμα, στον ΕΛΓΑ για τα ασφάλιστρα, στον ΟΓΑ για τις εισφορές για Υγεία – σύνταξη, στους «καλλικρατικούς» δήμους για την ύδρευση – καθαριότητα, για τις δηλώσεις καλλιέργειας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, το νέο χαράτσι για τη συνταγογράφηση των φυτοφαρμάκων κ.ά.

12. Να σταματήσουν, αμέσως, τα αγροτοδικεία και να παραγραφούν, με πολιτική απόφαση της Βουλής, όλες οι διώξεις και οι ποινές που επιβλήθηκαν.

13. Κατώτερες, εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή – να πληρωθούν από τους εμποροβιομήχανους και τους συνεταιρισμούς οι παραγωγοί που παραμένουν απλήρωτοι – αντιμετώπιση του προβλήματος των αθρόων εισαγωγών ομοειδών αγροτικών προϊόντων.

14. Ενίσχυση των νέων αγροτών χωρίς περιορισμούς και δεσμεύσεις – να συνεχιστούν τα προγράμματα νέων αγροτών με ποσό ενίσχυσης 100.000 ευρώ.

15. Να ξαναδοθούν τα δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και το επίδομα άδειας στους συνταξιούχους του ΟΓΑ – να αυξηθεί η αγροτική σύνταξη και να δίνεται στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και όχι στα 67 που αποφάσισε η κυβέρνηση.

16. Να προχωρήσουν τα έργα αγροτικής υποδομής (λιμνοδεξαμενές, φράγματα) Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού για άρδευση και ύδρευση.

 

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου

Αναβολή για ένα χρόνο στα βιβλία ζητούν οι αγροτοσυνδικαλιστές


Να θεωρηθεί το 2014 έτος προσαρμογής στο νέο φορολογικό καθεστώς και η συζήτηση γύρω από τα βιβλία να ξεκινήσει από μηδενική βάση ζητούν από την κυβέρνηση οι αγροτοσυνδικαλιστές που συναντήθηκαν την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα προκειμένου να χαράξουν κοινή γραμμή απέναντι στο μέτρο

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο παλιό κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών στους Αμπελόκηπους (οδός Πανόρμου) με τους εκπροσώπους των αγροτών να συμφωνούν τελικά για τη σύνταξη επιστολής με τις θέσεις τους η οποία θα αποσταλεί στους υπουργούς Οικονομικών (Γιάννης Στουρνάρας) και (Θανάσης Τσαυτάρης).

 

Οι αγρότες δίνουν περιθώριο μιας εβδομάδας στους υπουργούς να απαντήσουν και στη συνέχεια θα αποφασίσουν για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν.

 

Χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν μεταξύ των άλλων:

«Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχει ξεκινήσει για την συγκρότησης ενός ΕΝΙΑΙΟΥ αγροτικού συνδικαλιστικού οργάνου, που είναι το πρωταρχικό αίτημα του αγροτικού κόσμου, συναντηθήκαμε σήμερα εκπρόσωποι από πολλές περιφέρειες της χωράς και κατόπιν διαβούλευσης καταλήξαμε στα ακόλουθα:

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ: Επί του φλέγοντος θέματος των ημερών που είναι το φορολογικό, δηλώνουμε ότι η προχειρότητα με την οποία επιχειρήθηκε η αλλαγή του φορολογικού συστήματος των αγροτών, έχει δημιουργήσει συνθήκες πλήρους αποδιοργάνωσης του αγροτικού κόσμου.

ΖΗΤΑΜΕ: Την αναβολή εφαρμογής για ένα χρόνο:

α) Της διάταξης περί βιβλίων εσόδων εξόδων και

β) Της παραγράφου 3 του άρθρου 29 του νόμου 4172/2013

γ) Την άμεση έναρξη θεσμικού και συγκροτημένου διαλόγου Εθνικού επιπέδου, για τον συνολικό επαναπροσδιορισμό της φορολογίας των αγροτών.

Σε αναμονή της ανταπόκρισης της κυβέρνησης στην πρόταση μας, την επόμενη Παρασκευή θα ανακοινωθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας».

 

 

 

 

Παναργολικό αγροτικό συλλαλητήριο για τη φορολόγηση των αγροτών


Παναργολικό αγροτικό συλλαλητήριο διοργανώνει ο Δήμος Ναυπλιέων για τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου ως ένδειξη συμπαράστασης στους αγρότες που ζητούν να αποσυρθεί ο νέος τρόπος φορολόγησής τους.

Σε ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι «με την απόφαση αυτή, ο Δήμος Ναυπλιέων εκφράζει για άλλη μια φορά την αμέριστη συμπαράσταση του στον αγροτικό κόσμο της Αργολίδας και όλης της χώρας, που παλεύει για την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ανασυγκρότηση τού πρωτογενή τομέα, για την ανόρθωση της υπαίθρου».

Για την ερχόμενη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά τα δημοτικά καταστήματα στο Ναύπλιο, στις δημοτικές ενότητες Αγίας Τριάδας, Δρέπανου και Νέας Τίρυνθας. Εν τω μεταξύ, ο Σωτήρης Κωτσοβός, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Άργους-Μυκηνών, ζητά με  επιστολή του προς τον δήμαρχο Άργους Δημήτρη Καμπόσο και τους επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων, να μείνει κλειστό και  το δημαρχείο, ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης στο πλευρό  των αγροτών.

 

 

 

Στην Αθήνα συναντώνται οι αγροτοσυνδικαλιστές

Η έναρξη κινητοποιήσεων με αιχμή το φορολογικό είναι το θέμα της συνάντησης αγροτοσυνδικαλιστών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που γίνεται την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα. Στη συνάντηση που θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι σε δημοτικό χώρο της οδού Πανόρμου 59, αναμένεται να πάρουν μέρος συνδικαλιστές από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία. Ήδη βρίσκονται σε «ανοικτή γραμμή» συντονίζοντας τις ενέργειες τους.

Επίσης έχουν προσκληθεί και βουλευτές, στους οποίους οι αγροτοσυνδικαλιστές ασκούν πιέσεις για παρεμβάσεις ώστε να γίνουν σημαντικές τροποποιήσεις στο φορολογικό.

Ανάμεσα στις μορφές κινητοποίησης που προκρίνονται είναι ο αποκλεισμός εφοριών και τα συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις. Πολλοί συζητούν και για κάθοδο στην Αθήνα, με την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλιστεί μαζική συμμετοχή.

 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου
Για μπλόκα αποφασίζουν οι Θεσσαλοί το Σαββατοκύριακο

Διευρύνεται το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες προς ώρας έχουν μόνο την μορφή συγκεντρώσεων στις κεντρικές πλατείες των χωριών. Έτσι, με επίκεντρο τη Θεσσαλία, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα από τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΥ,  στον Παλαμά Καρδίτσας και το Ρίζο Μαρούδα στη Λάρισα ενεργό συμμετοχή στις κινητοποιήσεις είχαν την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου και παραγωγοί απ’ την Πελοπόννησο.

Οι αγρότες διαφωνούν έντονα με το νέο φορολογικό νόμο που έχει κατατεθεί καθώς όπως υποστηρίζουν τείνει να καταστρέψει την αγροτική παραγωγή, προσθέτοντας επιπλέον βάρη, στον Έλληνα παραγωγό.

Στην Θεσσαλία, οι κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκίνησαν την Τρίτη 21 Ιανουαρίου στην Καρδίτσα και συνεχίζονται σήμερα στην Π.Ε. Λάρισας και συγκεκριμένα στα Φάρσαλα και τον Πλατύκαμπο. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις οι αγρότες μετρούν τις δυνάμεις εξετάζοντας το ενδεχόμενο να προχωρήσουν ακόμα και σε μπλόκα. Πάντως σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο  (25/26 Ιανουαρίου αναμένεται  να ληφθούν αποφάσεις για την μορφή των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι στις κινητοποιήσεις των αγροτών συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι,  οι οποίοι σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων κ. Δημήτρη Καμπούρη εξετάζεται η προοπτική και για δικές τους ξεχωριστές κινητοποιήσεις.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή προγραμματίζεται αποκλεισμός των Εφοριών και αναμένεται να συμμετάσχουν και αγρότες από την Κρήτη από την Ενωτική Ομοσπονδία αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας.  Επίσης, την 1η Φεβρουαρίου θα ακολουθήσει συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica.

Στάση αναμονής οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας

Στάση αναμονής τηρούν οι αγρότες στη Β. Ελλάδα ενόψει διαβουλεύσεων που επιδιώκουν με ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ αύριο Πέμπτη 23 Νοεμβρίου εκπρόσωποι των αγροτών από όλη την Ελλάδα έχουν δώσει «ραντεβού» στην Αθήνα προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους.

 Στην Σκύδρα, οι αγρότες θα συνεδριάσουν την Πέμπτη, με μοναδικό θέμα την τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων και για την Παρασκευή καλούν σε κινητοποίηση στην εφορία της Έδεσσας, την οποία και δεν αποκλείεται να καταλάβουν συμβολικά.

Ήδη σε ορισμένα χωριά της κεντρικής Μακεδονίας τα τρακτέρ βρίσκονται στις πλατείες, έτοιμα να συμμετάσχουν στα μπλόκα που αναμένεται να στηθούν στο επόμενο διάστημα. Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιεί και μερίδα αγροτών από την Ημαθία, με τον Αγροτικό Σύλλογο Νάουσας να έχει προγραμματίσει κινητοποίηση στη ΔΟΥ Βέροιας την Παρασκευή, ενώ στην Πιερία, η διαμαρτυρία θα γίνει την ίδια ημέρα στη ΔΟΥ Κατερίνης.

Κινητοποιήσεις στις ΔΟΥ Λαγκαδά, Σερρών και Κιλκίς προγραμματίζουν και αγρότες των αντίστοιχων περιοχών για την Παρασκευή το πρωί, ενώ αυτοί της Θεσσαλονίκης προτίθενται να συμμετάσχουν σε κινητοποίηση που σχεδιάζεται στην Agrotica, η οποία θα διεξαχθεί στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στο διάστημα από τις 30 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου.

Μεταξύ των αιτημάτων των αγροτών είναι:

- Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα στα 40.000 ευρώ, +5.000 για κάθε παιδί.

- Να σταματήσουν  οι διώξεις για αγροτικά χρέη.

- Να μην υπάρξουν περικοπές με τη νέα ΚΑΠ.

- Να μην ισχύσει η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ  και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.

- Να μειωθεί το αγροτικό ρεύμα κατά 50%.

- Να υπάρξει επιδότηση ζωοτροφών.

- Να σφραγιστούν τα βιβλιάρια όλων των αγροτών ανεξαρτήτως οφειλών στα ταμεία.

- Να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές.

-Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για την ακαρπία.

Σύσκεψη γίνεται και την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα από άλλη πλευρά συνδικαλιστών κυρίως από τα μέλη της Πρωτοβουλίας.

 Τι μετέδιδε το Agronews την Τρίτη 21 Ιανουαρίου

 Σειρά κινητοποιήσεων που θα κορυφωθούν με μπλόκα σε όλη τη χώρα προαναγγέλλει το επιτελείο του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα, την ίδια ώρα που οι συνάδερφοί τους από τη βόρεια Ελλάδα εμφανίζονται λιγότερο… ζεστοί για κάθοδο στις εθνικές οδούς.

Ο νέος τρόπος φορολόγησης φέρνει αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών της χώρας που ξεκίνησαν από το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών, ενώ επίκειται την Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στις εφορίες.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής από την Καρδίτσα, Βαγγέλης Μπούτας μιλώντας ο πρωί της Τρίτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι αγρότες σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το μείγμα είναι εκρηκτικό καθώς τόσο στο σπίτι, όσο και στο χωράφι οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν πέντε χαράτσια.

Εν τω μεταξύ, ο Παύλος Αραμπατζής από την ΕΑΣ Νιγρήτας δείχνει προβληματισμένος απέναντι στην προοπτική να οργανωθούν κινητοποιήσεις, επισημαίνοντας σε δηλώσεις του στο Agronews ότι «το κίνημα έχει κάτσει και για αυτό μπορεί να ευθύνονται οι δικαστικές περιπέτειες πολλών αγροτών». 

Για μία ακόμη φορά οι δυνάμεις των τρακτέρ και η διάθεση των αγροτών θα κρίνουν τι μέλλει γενέσθαι και σε αυτό τον κύκλο των αγροτικών κινητοποίησεων. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά και εκπρόσωπος του μπλόκου της Νίκαιας, Κώστας Τζέλλας:  «Η απόφαση που βγήκε είναι ότι από σήμερα στις πλατείες των χωριών βγάζουμε τα τρακτέρ, εμείς εδώ στην Καρδίτσα και σε όλη την Ελλάδα. Η σύσκεψη στη Λάρισα ήταν πανελλαδική. Από Κρήτη, από Πελοπόννησο, από Έβρο, από Καβάλα, από όλη την Ελλάδα. Μαζευόμαστε στις πλατείες των χωριών, την Παρασκευή στις 24 θα πάμε στις εφορίες, όλης της χώρας, να κάνουμε μια παράσταση διαμαρτυρίας για το φορολογικό και μετά ανάλογα με τις δυνάμεις που έχουμε θα δούμε προς τα που θα κινηθούμε, πως θα κλιμακώσουμε τον αγώνα».

Όπως είπε ο κ. Τζέλλας, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα επιτρέψει στους μικρομεσαίους αγρότες ούτε να καλλιεργήσουν αλλά ούτε και να ζήσουν ενώ υπογράμμισε ότι αυτό που ζητούν είναι να θεσπιστεί αφορολόγητο 40.000 ευρώ και παράλληλα να μην είναι υποχρεωμένοι να κρατούν βιβλία εσόδων - εξόδων.

«Αυτό μπορούμε να το εξηγήσουμε διότι από αυτά τα χρήματα, αυτά που είναι για να ζήσει ο αγρότης είναι μηδαμινά. Και βέβαια ανάλογα με τον καιρό και ανάλογα με την παραγωγή. Γιατί όπως καταλαβαίνετε η παραγωγή δεν είναι κάτι που μπορούμε να το έχουμε στάνταρ κάθε χρόνο, ούτε όπως μας είπαν 10.000 ευρώ, γιατί κάποιος μπορεί τη μια χρονιά να έχει 10.000 τιμολόγιο και την άλλη να έχει 3.000. Και ξέρετε πολύ καλά ότι τα χωράφια δεν είναι μαγαζιά, δεν πάει καλά άρα το κλείνουμε το μαγαζί και σηκωνόμαστε φεύγουμε. Εμείς εδώ έχουμε επενδύσει όλη μας τη ζωή, έχουμε μηχανήματα, δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε, ούτε να ξανανοίξουμε και δεν είναι επιχείρηση», υπογράμμισε.

Στη ΔΟΥ Σερρών οι αγρότες

Στο μεταξύ, συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Σερρών, ύστερα από πρόσκληση του τελευταίου, πραγματοποιεί από τις 10 το πρωί της Τρίτης 21 Ιανουαρίου, αντιπροσωπεία αγροτών του νομού, με σκοπό να αποσαφηνιστούν σημεία σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών, που συνιστούν «παράθυρα» ικανά να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε στο Agronews ο Γεώργιος Κασάπογλου, πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου του Δήμου Νέας Ζίχνης Σερρών, έχουν μείνει αρκετά σκοτεινά σημεία, τα οποία θα πρέπει να φωτιστούν, όπως για παράδειγμα τί θα δηλωθεί ως έδρα τήρησης των βιβλίων εσόδων – εξόδων. «Δεν είναι διατεθειμένος κανείς να δηλώσει το σπίτι του ως έδρα, γιατί εάν έρθει ο έφορος να κάνει έλεγχο, παραβιάζεται το οικογενειακό άσυλο και μπορεί να έχουμε και ανεξέλεγκτες αντιδράσεις από αγρότες», μας είπε ο κ. Κασάπογλου.

Αντίστοιχοι προβληματισμοί που ζητούν περαιτέρω επεξηγήσεις διατυπώνονται για το τι θα ισχύσει με τα ενοικιαστήρια, τα οποία, εφεξής, θα πρέπει να κατατίθενται ηλεκτρονικά (αντί για την χειρόγραφη τακτική που ακολουθούνταν έως τώρα), από τι στιγμή που κάποιοι ιδιοκτήτες χωραφιών ζουν στο εξωτερικό, όπως και αν θα πρέπει να τηρούν βιβλία – εσόδων εξόδων κι οι αγρότες που διατηρούν δεύτερη δραστηριότητα, για παράδειγμα ένα καφενείο στο χωριό, και ήδη κρατούν τέτοια βιβλία.

«Περιμένουμε απαντήσεις σε όλα αυτά κι αναλόγως με όσα ακούσουμε, θα συγκαλέσουμε γενικές συνελεύσεις τις επόμενες ημέρες για να καθορίσουμε τη στάση μας», επισήμανε ο κ. Κασάπογλου, καθ’ οδόν προς τη συνάντηση με τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Σερρών. Ο ίδιος όπως είπε, θα προτείνει στις συνελεύσεις, εάν δεν δοθούν ικανοποιητικές διευκρινιστικές απαντήσεις, «να συγκεντρωθούν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, τα τρακτέρ εκατέρωθεν του οδοστρώματος, για να μην δημιουργείται πρόβλημα στις άλλες κοινωνικές τάξεις που δεν χρωστούν τίποτε και ταυτόχρονα να γίνουν καταλήψεις στις εφορίες και στις τράπεζες, για να μην πάει ούτε ευρώ στα δημόσια ταμεία».

Από την ΕΑΣ Νιγρίτας, ωστόσο, ο κ. Παύλος Αραμπατζής εμφανίστηκε προβληματισμένος για τη δυνατότητα να οργανωθούν κινητοποιήσεις. «Γίνονται ζυμώσεις κι ενημερώσεις των αγροτών, αλλά δεν βλέπουμε κάτι δυναμικό που να δικαιολογεί κινητοποιήσεις. Με 300 ή 500 τρακτέρ δουλειά δεν γίνεται, πρέπει να υπάρξει μαζική προσέλευση τουλάχιστον 4.000 τρακτέρ για να έχει νόημα, κάτι που δεν φαίνεται ότι μπορεί να συμβεί», επισήμανε. Είπε ακόμη πως για τα φορολογικά ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται είτε γιατί δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς θα σημάνει αυτή η αλλαγή για το εισόδημά του, είτε γιατί έχει κουραστεί. «Το βέβαιο είναι πως το κίνημα έχει κάτσει και για αυτό μπορεί να ευθύνονται οι δικαστικές περιπέτειες που είχαμε πολλοί αγρότες, ή η γενικότερη αφασία των αγροτών», εξήγησε ο κ. Αραμπατζής. Μικρές πιθανότητες να δημιουργηθεί κλίμα κινητοποιήσεων, με αιχμή τα φορολογικά, βλέπει και ο γραμματέας συντονιστικού των αγροτών κ. Γιάννης Παναγής, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της τήρησης βιβλίων εσόδων και εξόδων. Τόνισε πως τα περισσότερα σημεία διευκρινίστηκαν και μολονότι παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ακόμη στρεβλώσεις που χρειάζεται να αλλάξουν, έσπευσε να συμπληρώσει ότι  «δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλες οι επαγγελματικές τάξεις της χώρας τηρούν βιβλία και σε εμάς επιβλήθηκε ο χαμηλότερος συντελεστής». Νηνεμία, τέλος, όσον αφορά στο ενδεχόμενο κινητοποιήσεων βλέπει και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, ο οποίος δεν απέκλεισε, ωστόσο, να υπάρξει κάποιας μορφή διαμαρτυρία στο πλαίσιο της Agrotica.

Στις κινητοποιήσεις δεν θα συμμετάσχει ο αγροτοσυνδικαλιστής Φθιώτιδας Βάιος Γκανής, ο οποίος δήλωσε στον ΣΚΑΪ και τον Κώστα Αλατζά ότι είναι υποκινούμενες από κόμματα

Στην Αθήνα συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών την Πέμπτ

Συνάντηση στην Αθήνα, εκτός απροόπτου την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, προετοιμάζουν συνδικαλιστές διαφόρων περιοχών της χώρας, προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο δράσης τους σχετικά με  το φορολογικό.

Στη συνάντηση θα κληθούν να πάρουν μέρος και  βουλευτές οι οποίοι εμφανίζονται να διαφωνούν σε κάποια από τα σημεία της εγκυκλίου Θεοχάρη, «για να ακούσουν τα αιτήματα των αγροτών και να κάνουν παρεμβάσεις  στην κυβέρνηση» όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

«Αν και μετά από όλα αυτά το υπουργείο Οικονομικών επιμείνει στις θέσεις του, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου» προσθέτει ο ίδιος.

Αρκετοί συνδικαλιστές από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία βρίσκονται αυτές τις ημέρες «σε ανοικτή γραμμή» προκειμένου να προετοιμάσουν τις δραστηριότητες τους για το φορολογικό. Τις αμέσως ερχόμενες ημέρες προγραμματίζεται να γίνει συνάντηση και των επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης για τον προγραμματισμό των επόμενων δραστηριοτήτων.

 Τζωρτζάκης για Μπούτα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις πρωτοβουλίες του αγροτοσυνδικαλιστή Βαγγέλη Μπούτα ο Γιώργος Τζωρτζάκης λέει «ότι αποτέλεσμα υπάρχει για τους αγρότες είναι θετικό. Καλό είναι όμως ότι κάνουμε να το κάνουμε όλοι μαζί και όχι όπως και όποτε βολεύει τον καθένα μας.

Είχαμε ενημερώσει το Βαγγέλη πριν ανέβουμε στην Αθήνα όταν ψηφιζόταν η φορολόγηση της αγροτικής γης και μας απάντησε ότι θα ξεκινούσαν κινητοποιήσεις στις 19 Ιανουαρίου. Θα μπορούσαμε τότε να είχαμε κάνει ένα μεγάλο συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας».

Στο μεταξύ, σε κινητοποιήσεις στην εφορία προχωρά την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου ο κτηνοτροφικός σύλλογος νομού Χανίων με θέμα το φορολογικό.

Συσκέψεις και στην Αιγιάλεια

Μεγάλη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου στις Δάφνες με παρουσία όλων των φορέων του χωριού και πάνω από 60 αγροτών, την οποία συγκάλεσε η επιτροπή αγώνα αγροτών της Αιγιάλειας.

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, είχαν μεγάλη επιτυχία οι επισκέψεις-συζητήσεις στο Μαυρίκι και στα δύο καφενεία των Μελισσίων.

Οι περιοδείες της επιτροπής αγώνα αγροτών συνεχίζονται με συγκεντρώσεις στον οικισμό Μεσσηνέζη την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στις 6 μμ, στο καφενείο Αγγελόπουλου, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο Γρηγόρι στις 6 μμ, στη Λάκκα στις 7 μμ και στην Άκολη, στις 8μμ στο καφενείο Κυριακόπουλου.

Στα πλαίσια των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, στις 10:00πμ, στην Πλατεία Αγίας Λαύρας, θα μοιραστούν φυλλάδια για ενημέρωση των προβλημάτων των αγροτών και θα γίνει παρέμβαση στα κεντρικά σημεία του Αιγίου.

 

 

 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2014 14:57Giannis

Mε τόσα χαζά αιτήματα ποιός θα μας πάρει σοβαρά? Γιατι ζητάμε ειδική μεταχείριση έναντι των άλλων πολιτών? Τόσα λιγα χρήματα δεν βγάζουμε οι νόμιμοι, οι παράνομοι έχουν πλουτίσει κλέβοντας το κράτος με παράνομες επιδοτήσεις και ΦΠΑ απο μπανάνες. Καιρός να αφήσουν το καφενείο οι αγρότες μας και να πάψουν να είναι μεθυσμένοι απο τα τσίπουρα απο το μεσημέρι. Ασ πανε λίγο στα χωράφια και όχι να έχουν τουσ αλοδαπούς και αυτοι που γκρινιάζουν να τεμπελιάζουν μεθυσμένοι στον καφενε!

Απάντηση

25-01-2014 16:27telis

10.000 ακαθάριστα να κρατάω βιβλία??Πόσα δλδ είναι καθαρά??Ο λογιστής μου είπε θέλει 600 ευρώ το χρόνο....Όλοι στους δρόμους!!!

Απάντηση

24-01-2014 18:55VAGELIS

THELOYN KAI ANAPTIXI TOY AGROTIKOY TOMEA O OIKONOMOLOGOS STOYRNARAS ME TH THA GINI ANAPTIXI AXRISTOI ME FOROYS ...AGROTES XESIKOTHITE KAI PARTE ME TIS PETRES VOYLEYTES THS ND NTROPI SOY SAMARA ALLA ELEGES KAI ALLA EKANES NA MOY KOPOYN TA XERIA POY SE PSIFISA

Απάντηση

24-01-2014 14:46grigoris

eksathliosan ta panta

Απάντηση

23-01-2014 18:03grigoris

foros sto petreleo foro sta xorafia foro sta spitia foro sta farmaka lipazmata foro kai biblia einai sobari ta biblia mas maranan.psifiste tous rimakan ton topo

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία