BACK TO
TOP
Οργανωτικά

«Ξεπούλημα» των δασών καταγγέλλει η ΠΟΓΕΔΥ

Ρυθμίσεις «σκούπα» από το ΥΠΕΚΑ νομιμοποιούν παράνομες εκχερσώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, λένε οι γεωτεχνικοί του Δημοσίου.

Στη Λάρισα 21 νέα αγροτεμάχια για μίσθωση

19
2

Την αντίθεση της στις ρυθμίσεις «σκούπα» του υπουργείου Περιβάλλοντος που νομιμοποιούν πρόσφατες (μέχρι το 2007) εκχερσώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, τη για τις οποίες οι δασολόγοι έχουν ασκήσει ποινικές  διώξεις σε βάρος των κάθε λογής καταπατητών εκφράζει η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Η ΠΟΓΕΔΥ, σε ανακοίνωση της εκφράζει την εντονότατη δυσαρέσκεια για τις δασοκτόνες ρυθμίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο  νέο Νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος με τίτλο «πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», κάνοντας λόγο για «μικροπολιτικό» τρόπο διαχείρισης των θεμάτων δημόσιας περιουσίας.

Ζητά δε την επαναφορά του Δασικού Τομέα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς όπως λέει «είχε φανεί από την πρώτη στιγμή ποιος ήταν ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ … Στόχος ήταν οι αρμοδιότητες (που κάποιοι εποφθαλμιούσαν) και όχι η ανάδειξη και η στήριξη του Δασικού Τομέα. Στόχος ήταν η συρρίκνωση της δασοπροστασίας στο 30% των δασών, δηλαδή στις προστατευόμενες περιοχές (προς δόξα του συντεχνιασμού που κυριαρχεί στο ΥΠΕΚΑ) και η σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου της Ειδικής Γραμματείας Δασών (η οποία τελικά καταργήθηκε) και η απαξίωση των ειδικών επιστημόνων Γεωτεχνικών –Δασολόγων».

Σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συνεχίζει να αδιαφορεί ωστόσο «αυτή τη φορά η σημερινή ηγεσία ξεπέρασε τα εσκαμμένα… Προφανώς στο βωμό της δικής της προεκλογικής ανασφάλειας, προχωρά χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής ντροπής στο ξεπούλημα των δασών» .

Για το λόγο αυτό καλεί την κυβέρνηση:

-Να σταματήσει η πολιτική υποκρισία από πλευράς ΥΠΕΚΑ για τα δάση και να δοθεί τέλος στη διελκυστίνδα  αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων που ξεκίνησε με το νόμο  4280/2014 και συνεχίζεται με το νέο νομοσχέδιο.

-  Καλεί την Κυβέρνηση να μιλήσει για τη δασική πολιτική που αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική και επιστημονική αναγκαιότητα και να στηρίξει το αίτημα για αναδιοργάνωση των δασικών Υπηρεσιών και την αποτελεσματική τους λειτουργία.

- Να σταματήσει στις ρυθμίσεις «σκούπα» που νομιμοποιούν  πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, τη στιγμή που για τις παράνομες αυτές πράξεις οι συνάδελφοί μας, δασολόγοι έχουν  ασκήσει ποινικές  διώξεις σε βάρος των κάθε λογής καταπατητών, έχουν κηρύξει τις παράνομα εκχερσωθείσες εκτάσεις ως αναδασωτέες, έχουν εκδώσει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από τις καταπατημένες δημόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και έχουν εκδώσει αποφάσεις  απομάκρυνσης των μη δασικών φυτών, που φυτεύτηκαν στις εκτάσεις αυτές.

-  Να μην προχωρήσει η νομιμοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναών, και «εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα» καθώς και στην επέκταση λατομείων σε δάση ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις.

-  Να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες χωρίς «εκπτώσεις» στην αποτύπωση εκτάσεων που νομικά έχουν δασικό χαρακτήρα. Οι δασικοί χάρτες  αποτυπώνουν την κλίμακα των παράνομων παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα και είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτει η πολιτεία  για την προστασία και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

- Να αποσυρθούν οι ρυθμίσεις για τα δάση από το νομοσχέδιο «πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή.  Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους προεκλογικούς λόγους και τη σπουδή των εμπνευστών αυτών των ρυθμίσεων και είναι βέβαιο ότι θα αποδοκιμάσει με την ψήφο της  όχι μόνο τις πρακτικές αυτές των της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αλλά και τους ίδιους.

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2014 10:33Αγραφιώτου

Πότε επιτέλους το ανοικοκύρευτο Δημόσιο θα συντάξει δασικούς χάρτες δημοσίων και ιδιωτικών εκτάσεων, ώστε να υπάρξει ασφάλεια στις συναλλαγές και τιμωρία στις καταστροφές δασών; Ποιος φοβάται και βλάπτεται από την διαφάνεια:

Απάντηση

19-12-2014 09:55ANNA MARIA KALFA

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΜΕ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΕΧΟΥΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΙΕΡΟ ΚΑΙ ΟΣΙΟ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία