BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Βορειοελλαδίτες κτηνοτρόφοι οι πρώτοι που είδαν το Μελά

Συνάντηση με αντιπροσωπεία παραγωγών από τη Βόρεια κυρίως Ελλάδα και , κατά κύριο λόγο, από τον κτηνοτροφικό κλάδο είχε το μεσημέρι της Τρίτης 1ης Σεπτεμβρίου ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Μελάς.

Ολική μεταφορά με δύο κλίμακες στη νέα ΚΑΠ από το 2015

0
0

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, ομάδα 40 περίπου ατόμων βρέθηκε νωρίτερα το μεσημέρι στο υπουργείο ζητώντας να δει τον κ. Μελά προκειμένου να του θέσει υπόψη τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της χώρας όπως οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, ζητήματα ρευστότητας, ζωονόσοι κ.α.

Την ομάδα συγκροτούσαν κυρίως κτηνοτρόφοι από τη Δράμα, το Νευροκόπι, την Καβάλα και τις Σέρρες ενώ υπήρξε και εκπροσώπηση από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Αττικής. Ανάμεσα στους παριστάμενους υπήρξαν επίσης και αρκετοί αγρότες όπως και αλιείς.

Ο υπηρεσιακός υπουργός δέχτηκε στο γραφείο του την αντιπροσωπεία των παραγωγών και ακολούθησε σύσκεψη που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κράτησε περίπου μιάμιση ώρα.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πάντως, δεν έλαβαν οι παραγωγοί δεδομένου ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν έχει άλλωστε νομοθετικό δικαίωμα. Ωστόσο δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για οποιαδήποτε πληρωμή πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο.

H ανακοίνωση του υπουργείου

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση πριν από λίγο και το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης η οποία αναφέρει τα εξής:

«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Δημήτρης Μελάς συναντήθηκε σήμερα με εκπροσώπους κτηνοτροφικών, αγροτικών συλλόγων και αλιέων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Οι παραγωγοί έθεσαν στον Αναπληρωτή Υπουργό  τα προβλήματα που σχετίζονται με την επιβίωσή τους, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής και ενέργειας, θέματα φορολογίας, ασφαλιστικών εισφορών, ρευστότητας και πληρωμών, χρηματοδοτήσεων, της νέας ΚΑΠ, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από τις ζωονόσους κ.ά.

Ο κ. Μελάς  επεσήμανε ότι «ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης πάνω στον οποίο θα πρέπει να χαραχτεί η αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. Απαιτείται μακροπρόθεσμη Εθνική Στρατηγική για τον αγροτικό τομέα και η αξιοποίηση μια σειράς χρήσιμων «εργαλείων»  που θα δίνουν ανάσα στον αγρότη».

Πρόσθεσε δε, ότι προκειμένου να υπάρξει αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση του αγροτικού κόσμου αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα ανακοινώνει σταδιακά το πρόγραμμα  των πληρωμών που πρόκειται να πραγματοποιηθούν.

Τέλος, ο  Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα προχωρήσει στην όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση και διεκπεραίωση των σημαντικών θεμάτων και εξελίξεων που άπτονται του γεωργοκτηνοτροφικού τομέα αλλά και του τομέα της αλιείας, προκειμένου να προετοιμαστεί, όπως είπε, ομαλά το έδαφος για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές».

Η ανακοίνωση των αγροτών

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών μετά από συνάντηση που είχε με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό απέστειλε ψήφισμα.Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα: 

Σήμερα την Τρίτη 01/9/15 , αντιπροσωπεία των κλάδων του αγροτικού τομέα, κτηνοτρόφοι - γεωργοί – αλιείς και μελισσοκόμοι προχώρησαν σε διαμαρτυρία στο ΥΠΑΑ&Τ με βασικό στόχο:

Να αποσταλεί ένα σαφές μήνυμα προς τους προηγούμενους και τους επόμενους διαχειριστές της εξουσίας της χώρας για τον πρωτογενή τομέα. 

Μέσα στην οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα σε συνθήκες κρίσης και ύφεσης με απώλεια της εθνικής πολιτικής και οικονομικής ανεξαρτησίας, ο αγροτικός κλάδος της χώρας συνθλίβεται και οδηγείται σε αφανισμό.

Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής και σχεδιασμού για τον αγροτικό τομέα κυριαρχεί στις υφιστάμενες πολιτικές και επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κακή  οικονομική κατάσταση των αγροτών. 

Με αυτές τις διαπιστώσεις οι Έλληνες αγρότες απαιτούν και αν χρειαστεί θα επιβάλλουν :

Α. Την άμεση απόσυρση όλων των επιβαλλόμενων άδικων και αντιαναπτυξιακών μέτρων προς τους αγρότες (για ασφαλιστικό, φορολογικό, καύσιμα )και την άμεση πληρωμή όλων των εκκρεμών ενισχύσεων και αποζημιώσεων. 

Β. Την χάραξη εθνικής αγροτικής στρατηγικής ανά κλάδο (κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία, μελισσοκομία) για να μπορέσει ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει  το κλειδί για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα αιτήματα του κάθε κλάδου επισυνάπτονται και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ψηφίσματος. 

Οι συγκεντρωμένοι εξουσιοδοτούν την εκλεγμένη από τους παρευρισκομένους επιτροπή να επιδώσει το παρόν στους:

Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

Πρωθυπουργό

Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης 

Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Υπουργό Οικονομικών 

Πολιτικά Κόμματα

ΜΜΕ

Γιάννης Τσατσάκης

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία