BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Στην Αθήνα 18 Νοέμβρη φτάνουν οι Κρητικοί

(upd) Ραντεβού στις 8 Νοεμβρίου δίνουν οι επιτροπές αγώνα όλης της χώρας προκειμένου να καθορίσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν σε σχέση με το νέο κύκλο αγροτικών κινητοποιήσεων με αιχμή το φορολογικό, ενώ την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου θα ανέβουν στην Αθήνα οι αγρότες της Κρήτης για το πανελλήνιο αγροτικό συλλαλητήριο, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Παγκρήτιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, που πάρθηκαν σε συνεννόηση με τις αγροτικές οργανώσεις άλλων περιοχών της χώρας.

Στην Αθήνα 18 Νοέμβρη φτάνουν οι Κρητικοί

18
0

"Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει στις 18 Νοεμβρίου. Δεν έχουμε ορίσει ακόμα τη μορφή της κινητοποίησής μας. Βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με συναδέλφους μας από την υπόλοιπη Ελλάδα" επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πρίαμος Ιερωνυμάκης. 

Οι αγρότες της Κρήτης θα αναχωρήσουν από τα λιμάνια του νησιού το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, για να είναι στον Πειραιά την επόμενη μέρα. Στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζεται να συναντήσουν συναδέλφους τους από άλλες περιοχές. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ωστόσο, αν το συλλαλητήριο θα γίνει στην Αχαρνών ή έξω από το υπουργείο Οικονομικών. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή των αγροτών της Κρήτης αναμένεται να είναι μεγάλη, πράγμα που ενθαρρύνεται και από τη χαμηλή τιμή των εισιτηρίων, μόλις 20 ευρώ με επιστροφή.

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη όλων των επιτροπών αγώνα της επικράτειας στις 8 Νοεμβρίου στον Πλατύκαμπο για τον καθορισμό της στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις στις 7 και 12 του μήνα, ενημερώσεις όλης της κοινωνίας για το μέγεθος της φοροκαταιγίδας που έρχεται και προετοιμασία για το στήσιμο μπλόκων, αν χρειαστεί, περιλαμβάνει ο «οδικός χάρτης» των δράσεων που προτείνει το συντονιστικό της Αν. Μακεδονίας-Θράκης, ενάντια στα προωθούμενα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστικού των αγροτών της περιοχής, μετά τη συνεδρίαση που διεξήχθη στη Ξάνθη τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου αποφασίστηκε:

1. Ζητάμε από όλους τους βουλευτές της Περιφέρειάς μας να μην ψηφίσουν τα μέτρα για τη φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών, που είναι η ταφόπλακα για τον πρωτογενή τομέα στην πατρίδα μας, για την αγροτική οικογένεια και για την ελληνική περιφέρεια. Όποιος ψηφίσει τα μέτρα αυτά αυτομάτως θεωρείται πολέμιος μας και θα τον αντιμετωπίσουμε ανάλογα.

2. Με πρωτοβουλία του συντονιστικού μας οργάνου και σε συνεργασία με συντονιστικά όργανα από όλη τη χώρα, προκαλούμε σύσκεψη όλων των επιτροπών που έχουν δημιουργηθεί ανά την επικράτεια την Κυριακή 8 Νοεμβρίου στις 12μ.μ. στην αίθουσα του Συνεταιρισμού στον Πλατύκαμπο της Λάρισας για να συντονίσουμε τις ενέργειες και τον αγώνα μας.

3. Οργάνωση Συνεντεύξεων Τύπου τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου στις 12μ.μ. σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειάς μας από τους εκπροσώπους των αγροτικών και κτηνοτροφικών συλλόγων με σκοπό την ενημέρωση όλων, με πραγματικά στοιχεία για την φορολόγηση και το ασφαλιστικό των αγροτών, για να ξεσκεπαστούν τα επικοινωνιακά κόλπα που χρησιμοποιεί δυστυχώς και αυτή η κυβέρνηση με σκοπό τη δυσφήμιση του κλάδου μας προς τους άλλους παραγωγικούς φορείς.

4. Συμμετοχή των αγροτών στην απεργιακή κινητοποίηση ΓΕΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά νομό την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.

5. Συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Ξάνθη το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

6. Μετά την συγκέντρωση όλων των συντονιστικών επιτροπών στη Λάρισα θα δοθεί το έναυσμα για την κάθοδο των αγροτικών μηχανημάτων σε μπλόκα, που στην περιφέρειά μας θα είναι τουλάχιστον δύο. Ένα στο τελωνείο των Κήπων και ένα στον κόμβο της Χρυσούπολης.

Καλούμε όλους τους παραγωγικούς φορείς της περιφέρειάς μας σε συστράτευση. Δεν θα μας διώξει κανένας από τον τόπο μας.

Ο αγώνας για επιβίωση τώρα ξεκινάει και θα τελειώσει μόνο αν δικαιωθεί.

Νωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Δυναμική απόβαση στην Αθήνα προετοιμάζουν οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης, που εξασφάλισαν μάλιστα πάμφθηνα εισιτήρια για τη μεταφορά των αγροτών στο συλλαλητήριο που πιθανότατα θα γίνει στις 12 Νοεμβρίου κι ενώ ήδη σε πολλές περιοχές (όπως και στην Κρήτη) οι αγρότες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Μεταξύ αυτών στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα των καταλήψεων δημόσιων κτιρίων, ως αντίδραση στα επερχόμενα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογικό. Στο μεταξύ το απόγευμα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου αποφασίζουν για την περαιτέρω στάση τους και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σε συνάντηση που θα έχουν στο Δημαρχείο Μακροχωρίου.

Οι αγροτικές οργανώσεις της Κρήτης δεν κατέληξαν στην ημερομηνία του συλλαλητηρίου κατά τη συνεδρίασή τους στις 3 Νοεμβρίου, επειδή περιμένουν τις αποφάσεις των αγροτών της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και διότι πρέπει να έρθουν σε συνεννόηση με την ΠΝΟ, η οποία ως γνωστό έχει ξεκινήσει απεργίες στα πλοία. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, με πιθανή ημερομηνία συλλαλητηρίου στις 12 Νοεμβρίου. 

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης, η συμμετοχή των αγροτών στο συλλαλητήριο της Αθήνας αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό ενθαρρύνεται και από το χαμηλό κόστος μεταφοράς, καθώς τα εισιτήρια είναι μόλις 20 ευρώ το άτομο, με επιστροφή. Ήδη οι αγροτικές οργανώσεις επικοινωνούν με τους αγρότες που έχουν δηλώσει συμμετοχή για την προπληρωμή των εισιτηρίων. 

Ως προς τη μορφή των κινητοποιήσεων στην Αθήνα, οι επικεφαλής των αγροτικών οργανώσεων της Κρήτης απαντούν ότι "όλα είναι ανοικτά",  χωρίς να αποκλείουν καταλήψεις δημοσίων κτιρίων.

Κάλεσμα Μαρούδα 

Τη συνέντευξη της ΕΟΑΣΝΛ έδωσαν τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ο πρόεδρός της Ρίζος Μαρούδας και οι κκ. Νίκος Μπαντόγιας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Γιάννης Κουκούτσης πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου των χωριών του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, Γιάννης Παπαδημητρίου πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου των χωριών του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου.

Το χρονοδιάγραμμα των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων και το διεκδικητικό πλαίσιο παρουσίασε η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων του νομού, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ» στη Λάρισα. Όπως ανακοινώθηκε ήδη έχει αποφασιστεί μέσα από μαζικές συσκέψεις, συλλαλητήρια με τρακτέρ το Σάββατο 7 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στον Τύρναβο και την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου στα Φάρσαλα, ενώ αγωνιστικά συλλαλητήρια θα προγραμματιστούν σε Αγιά, Ελασσόνα και Πλατύκαμπο το επόμενο διάστημα. Αρχές Δεκεμβρίου στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων θα αποφασιστεί ο συντονισμός και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα. Βασικός αγωνιστικός σταθμός θα είναι η μαζική και οργανωμένη συμμετοχή αγροτών και κτηνοτρόφων στις 12 Νοεμβρίου στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Φάρσαλα και Ελασσόνα, προβάλλοντας τα αιτήματα και την ανάγκη συντονισμού με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. 

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας υποστήριξε τα εξής: «Τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων οξύνονται οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Υπάρχουν σοβαρές ζημιές στο βαμβάκι από τις βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ενώ την ίδια ώρα οι παραγωγοί παραδίδουν το βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια χωρίς να υπάρχει ανακοινωμένη τιμή. Σοβαρό πρόβλημα με την τιμή υπάρχει ιδιαίτερα στο πράσινο μήλο της Αγιάς εξαιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία στο οποίο συμμετέχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μειωμένες είναι οι τιμές στα καπνά και σε μια σειρά άλλα προϊόντα γεωργικά και κτηνοτροφικά. Όλα αυτά η κυβέρνηση τα παρακολουθεί ως θεατής χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο προστασίας των αγροτών και κτηνοτρόφων από τους εμπόρους. Κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος να μην τσιμπήσει στα ψέματα περί δήθεν ισοδύναμων που δημαγωγικά προτείνει η κυβέρνηση. Δεν υπάρχει ισοδύναμο να αντισταθμίσει τις τεράστιες απώλειες στην τσέπη μας. Η ΕΟΑΣΝΛ απευθύνεται σε όλους όσοι βρεθήκαμε τα τελευταία χρόνια στο ενωτικό και αγωνιστικό μπλόκο της Νίκαιας που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Τους λέμε να μην συμπράξουν με τη συμμετοχή και τη στάση τους σε σχήματα που επιδιώκουν τη διάσπαση του μετώπου των Θεσσαλών μικρομεσαίων αγροτών και να αδυνατίσουν έτσι τον αγώνα μας και την προοπτική του. Τους καλούμε σε ανυποχώρητη πάλη, σε οργάνωση και κοινή δράση ώστε με τη μαχητικότητα και τη μαζικότητα της συμμετοχής μας στους νέους αγώνες να βάλουμε φρένο στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν και να τις ανατρέψουμε».

Και τα στελέχη της ΕΟΑΣΝΛ κατέληξαν: «Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Επιτροπές Αγώνα στα χωριά να εντείνουν την ενημέρωση και οργάνωση αγροτών και κτηνοτρόφων. Με ενότητα που θα στηρίζεται στη συμφωνία με τα αιτήματα που αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Επιτροπής των Μπλόκων και τα οποία εξασφαλίζουν την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Μπαίνουμε για μια ακόμη φορά μπροστά στην οργάνωση των αγώνων για την επιβίωσή μας, στήνοντας μπλόκο στα μνημόνια, την ΚΑΠ και τα αντιαγροτικά μέτρα».

Κινητοποίηση στη Φθιώτιδα με Μπούτα

Συλλαλητήριο στην πλατεία Ελευθερίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί, οργανώνουν οι αγρότες της περιοχής.

«Καλούμε επίσης όλους τους συναδέλφους που οδηγούνται μέρα με την μέρα στον αφανισμό, σε ανοιχτή σύσκεψη στην Ανθήλη και στο κοινοτικό κατάστημα την Κυριακή 8/11 στις 11:00 το πρωί με την συμμετοχή του Βαγγέλη Μπούτα εκπροσώπου του συντονιστικού των Μπλόκων.

Ήρθε επιτέλους η ώρα να αντισταθούμε και να συγκρουστούμε, οργανώνοντας το κίνημα μας στη βάση διεκδίκησης και υπεράσπισης των πραγματικών συμφερόντων μας, χωρίς να δείχνουμε καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που μαζί με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ έχουν υπογράψει τη θανατική καταδίκη των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, των μισθωτών των συνταξιούχων και φέρνουν συνθήκες μεσαίωνα στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Όλοι εμείς οι αγρότες που «ματώνουμε» από την κυβερνητική πολιτική, την ΕΕ, την ΚΑΠ, χρειάζεται με την κοινή δράση και την συμμαχία μας με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και συνταξιούχους, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών, να βάλουμε φρένο στην επίθεση που δεχόμαστε και να συγκρουστούμε για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική», επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωση οι αγρότες.

Δυναμώνει τους αγώνες η Πρωτοβουλία Αγροτών

"Με τεχνάσματα αντί επιχειρημάτων, με στατιστικά τρικ και μέσους φορολογικούς όρους, αδιαφορώντας για την φτώχια και την εξαθλίωση που βρίσκεται μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού και ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος, προσπαθούν ενεργοποιώντας τον κοινωνικό αυτοματισμό να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια στους μαχόμενους αγρότες", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Αγροτών, με αφορμή διαρροές του υπουργείου Οικονομικών.

"Αντί μέσα απο τα στατιστικά στοιχεία να δουν την κάκιστη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Ελληνική Γεωργία, αντί να αντλήσουν συμπεράσματα απο τά 6.5 δις εισαγωγές αγροτικών προιόντων, σε μια χώρα καθαρά γεωργική , αντί να επεξεργαστούν λύσεις για το πως θα γίνουμε αυτάρκεις και ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά, σπιλώνουν την μόνη παραγωγική τάξη της χώρας", προσθέτουν προαναγγέλοντας δυναμικούς αγώνες.

Καταλήψεις δημόσιων κτιρίων και στη Ρόδο

Το δρόμο που οδηγεί στο Γεννάδι απέκλεισαν σε  ένδειξη διαμαρτυρίας αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ρόδου, που διαμαρτύρονται για τα μέτρα που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και τις επόμενες ημέρες αφού  δεν έχουν δοθεί λύσεις στα προβλήματά τους. 

Την Πέμπτη είχαν την ευκαιρία να εξηγήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν σε  κινητοποιήσεις στον βουλευτή κ. Μάνο Κόνσολα,   τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη  και το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη δημοτική κοινότητα Γενναδίου.

«Ζητήσαμε από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Μάνο Κόνσολα τον αντιπεριφερειάρχη κ. Φιλήμωνα Ζαννετίδη και το δήμαρχο κ. Φώτη Χατζηδιάκο να συμβάλουν ώστε να μην εφαρμοσθούν τα επώδυνα μέτρα  που έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση. Δεσμεύθηκαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν  για να μας  βοηθήσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών κ. Γιώργος Σαββίδης.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού  ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα και για το ιατρείο του Γενναδίου.

«Θέλουμε να προσληφθούν γιατροί στο  ιατρείο Γενναδίου. Με ένα άτομο δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα περιστατικά», επισήμανε ο κ. Σαββίδης.

Υπενθυμίζεται πως οι αγρότες του νησιού έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στους δρόμους που οδηγούν στο Γεννάδι και την Απολλακιά και ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, ο κ. Σαββίδης έκανε γνωστό πως σύντομα θα ληφθούν αποφάσεις από την Επιτροπή Αγώνα.

«Όταν θα γίνει η ψηφοφορία στη Βουλή για τα ζητήματα που μας αφορούν, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις  μας. Θα πραγματοποιήσουμε πορεία διαμαρτυρίας  και καταλήψεις δημοσίων κτηρίων. Θέλουμε ο αγώνας μας να έχει αποτέλεσμα. Δεν θα κάνουμε απλά μια  παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Δημαρχείου», δήλωσε ο κ. Σαββίδης.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαμαρτύρονται για τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, τα οποία επηρεάζουν τις εισφορές στον ΟΓΑ, το ύψος της προκαταβολής φόρου και τον φόρο επί του αγροτικού πετρελαίου.

Στόχος όπως δήλωσαν και είναι να δημιουργηθεί  ισχυρό μπλόκ  στην φοροεπιδρομή και στην κατάργηση μέτρων όπως :































































• Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.































































• Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.































































• Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.































































• Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.































































• Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.































































Οι αγρότες διαμαρτύρονται και για τη  νέα ΚΑΠ  που φέρνει νέα  μέτρα, όπως η δραματική μείωση των επιδοτήσεων, κατά 50%, μέχρι το 2019 και περιορισμούς στην παραγωγή.

Η ΠΑΣΥ στην Κρήτη

Παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης διοργανώνουν την Πέμπτη 5  Νοεμβρίου οι αγροτικοί σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων. Συγχρόνως, καλούν τους αγρότες να πάρουν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας στις 12 Νομεβρίου.

Πιο αναλυτικά, οι  αγροτικοί σύλλογοι Αρχανών και Αστερουσίων με κοινή ανακοίνωσή τους,  «χαιρετίζουν την μικρομεσαία αγροτιά που συμμετείχε στο παγκρήτιο συλλαλητήριο της Πέμπτης, στο οποίο συμμετείχαμε με το πλαίσιο πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα του μικρομεσαίου αγρότη. 

Η συμμετοχή και οι διαθέσεις έδειξαν ότι  οι αγρότες μπορούν και πρέπει να κρατήσουν το κεφάλι ψηλά, να παλέψουν, να σκεφτούν ότι ο αγώνας ενάντια στην πολιτική που μας ξεκληρίζει είναι μονόδρομος. Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός σε κάθε χωριό, να συζητηθούν τα αιτήματα που εκφράζουν εμάς ως μικρομεσαίους αγρότες, όχι τα αιτήματα των μεγαλοαγοτών, μεγαλεμπόρων και βιομήχανων. Κλιμακώνουμε τη δράση μας, δίνουμε συνέχεια στον αγώνα!».

Να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένοι αγροτικοί σύλλογοι δεν συμμετείχαν στο συλλαλητήριο της επιτροπής αγώνα των αγροτών, καθώς διαφωνούν με το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσαν οι διοργανωτές. 

Ενηµερώνουν τα χωριά πριν το συλλαλητήριο οι Λαρισαίοι συνεταιριστές

Στα χωριά για ενηµέρωση του αγροτικού κόσµου της Λάρισας ενόψει του µεγάλου συλλαλητηρίου της 10ης Νοεµβρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης µε τη συµµετοχή όλων των φορέων του νοµού, έχει «ξεχυθεί» η επιτροπή των λαρισαίων συνεταιριστών. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν επισκέψεις συσκέψεις σε χωριά µε το παρακάτω πρόγραµµα: ∆ευτέρα 2/11/2015 και ώρα 7:00 µ.µ., στην Τερψιθέα, Τρίτη 3/11/2015 και ώρα 7:00 µ.µ., στη Φαλάνη, Τετάρτη 4/11/2015 και ώρα 7:00 µ.µ., στη Χάλκη. Παράλληλα, έκτακτο Περιφερειακό Συµβούλιο Θεσσαλίας εντός της επόµενης εβδοµάδας θα πραγµατοποιηθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, έπειτα από σχετικό αίτηµα που κατέθεσαν στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, αγρότες, κτηνοτρόφοι, Γεωπονικός Σύλλογος και ΓΕΩΤΕΕ. Η σχετική απόφαση, σηµειώνεται, είχε ληφθεί στη συνάντηση των λαρισαίων συνεταιριστών, που πραγµατοποιήθηκε στον Πλατύκαµπο στις 18 Οκτωβρίου.

Ηλεία: Παρέλασαν µε τρακτέρ και µηχανήµατα στον Πύργο 

Παρέλαση µε τρακτέρ και αγροτικά µηχανήµατα στο κέντρο του Πύργου πραγµατοποίησαν ανήµερα της 28ης Οκτωβρίου, µετά τη µαθητική και στρατιωτική παρέλαση, αγρότες του νοµού Ηλείας, ως εναλλακτική µορφή κινητοποίησης ενάντια στα µέτρα που προωθούνται για φορολογικό και ασφαλιστικό. Με κεντρικό σύνθηµα «Όχι στο ξεκλήρισµα της αγροτιάς» παραγωγοί του νοµού παρήλασαν ειρηνικά µέσα στην πόλη, έπειτα από το κάλεσµα της ΟΑΣΗ σε εργαζόµενους, γονείς µαθητών και νεολαία «να συνταχθούν σε κοινό µέτωπο αντεπίθεσης ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ». Η κινητοποίηση εντάσσονταν στο πλαίσιο του προγράµµατος δράσης που συµφωνήθηκε στην Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων.

Εν τω μεταξύ, πελοποννησιακή σύσκεψη-συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων πρόκειται να γίνει στην Τρίπολη, την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015. 

Την όλη σύσκεψη, οργανώνει η ΠΑΣΥ και το »μπλόκο των Βουρβούρων». Πρόκειται για περιφερειακή συνάντηση συνδικαλιστών αγροτών-κτηνοτρόφων, όπου και θα επιχειρήσουν να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους εν” όψει των μέτρων που έρχονται με τα προαπαιτούμενα. Μετά τη σύσκεψη, αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος »οδικός χάρτης» αντίδρασης των συλλόγων που ταυτίζονται με τις απόψεις της ΠΑΣΥ. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας. 

Ηµαθία: Αποχώρησαν για να… ξαναπάνε οι αγρότες στο µπλόκο Κουλούρας

Έπειτα από παραµονή µιας εβδοµάδας στο µπλόκο της Κουλούρας που στήθηκε στις 22 Οκτωβρίου υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες τις περισσότερες ηµέρες µάλιστα,  αποχώρησαν το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που συσπειρώνει η Πρωτοβουλία Αγροτών (Παπακωνσταντίνου, Χαλκίδης). 

Προηγήθηκαν επαφές την Πέµπτη στην Αθήνα µε το διοικητή του ΟΓΑ, Θανάση Μπακαλέξη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, αλλά και συµβολικό κλείσιµο του δρόµου την ίδια ηµέρα για µια περίπου ώρα. Πλέον, οι αγρότες της βόρειας Ελλάδας, διαµηνύουν ότι σε νέα τους συνάντηση, τις προσεχείς ηµέρες, θα επιλέξουν τη νέα µορφή κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν στο άµεσο µέλλον, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης, καθώς οι απαντήσεις που πήραν ειδικά από τον αναπληρωτή υπουργό, δεν τους έπεισαν, ότι µπορεί να υπάρξει ελάφρυνση και αλλαγές.

Οι αγρότες αµέσως µετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονοµικών, δυσαρεστηµένοι, δήλωσαν µε σιγουριά πως οι νέες κινητοποιήσεις, είναι πλέον αναπόφευκτες, ενώ σχεδόν καθηµερινά αναµένονται κατά τόπους συσκέψεις και συναντήσεις, µε στόχο να δηµιουργηθεί ενιαίο κοινό µέτωπο σε επίπεδο κινητοποιήσεων. 

Να κλείσει το τελωνείο του Έβρου και τους γύρω δρόμους αποφάσισε το συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης

Σε ενημέρωση και προγραμματισμό των επόμενων κινητοποιήσεών τους, «ενάντια στα μέτρα που μας ισοπεδώνουν», καλεί την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και ο Αγροτικός Σύλλογος Βεροίας. Η συνάντηση όπως ενημερώνει ο πρόεδρος του συλλόγου Τάσος Χαλκίδης, θα γίνει στις 6 το απόγευμα στο Δημαρχείο Μακροχωρίου.

Σημειωτέον ότι το βράδυ της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου, σε συνάντηση που είχαν στην Ξάνθη καθόρισαν τη στρατηγική, που θα ακολουθήσουν εφεξής, ως προς το χρονοδιάγραμμα των κινητοποιήσεων, στις οποίες σκοπεύουν να προβούν για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στα προωθούμενα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως επισήμανε στο Agronews ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, ο κόσμος στα χωριά είναι ανάστατος και όλοι τους έχουνε αποφασίσει υπέρ των κινητοποιήσεων, οι οποίες στην αρχή θα είναι πιο ήπιες, αλλά θα κορυφωθούν όταν στη βουλή θα συζητείται το νομοσχέδιο με το φορολογικό των αγροτών. Θυμίζουμε ότι οι αγρότες απ΄ όλη τη χώρα σκοπεύουν εκείνες τις ημέρες να συγκεντρωθούν στο χώρο έξω από το κοινοβούλιο, στην πλατεία Συντάγματος. 

Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας Νίκος Δημόπουλος επεσήμαναν ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο επίκειται αφανισμός της αγροτιάς και προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν κινητοποιήσεις με κλείσιμο οδικών αρτηριών στον κάμπο του Νέστου και στον Έβρο.

«Δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανείς τον λογιστή του», σημείωσε με έμφαση ο κ. Καλπακίδης, «για να του πει ότι είναι η ώρα να αρχίσει να μαζεύει χρήματα και να φύγει στο εξωτερικό. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα κέρδη από τις περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή μας κυμαίνονται μεταξύ 10.000-18.000 ευρώ, ίσως και λίγο λιγότερα και με δεδομένο ότι ο φόρος θ’ ανέβει στο 26%, θα μπει ένα επιπλέον 10% στα αγροτικά εφόδια, θα διπλασιαστούν οι εισφορές προς τον ασφαλιστικό φορέα, και θα πληρώνεται τέλος επιτηδεύματος, καταλαβαίνετε ότι ο λογαριασμός θα δείχνει μείον».

«Δεν μπορώ να καταλάβω», συνέχισε ο κ. Καλπακίδης, «εφόσον ζητείται από τους αγρότες, γιατί να μην πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος και οι επαγγελματίες βουλευτές. Γιατί να κόβονται οι συντάξεις στους υπερήλικες και να μένουν οι μισθοί των 5.000-6.000 € και τα τόσα προνόμια σε βουλευτές και μεγαλοϋπαλλήλους των ΔΕΚΟ;»

Με τη σειρά του ο Νίκος Δημόπουλος υπογράμμισε ότι «η απόφαση είναι ειλημμένη, εφόσον ψηφιστεί στις 15 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για το φορολογικό, την επόμενη μέρα θα είμαστε στους δρόμους, κλείνοντας το Τελωνείο του Έβρου και τους δρόμους στον κάμπο του Νέστου. Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι όποιος βουλευτής ψηφίσει το νομοσχέδιο του φορολογικού είναι ανεπιθύμητος. Ενδιάμεσα, θα γίνουν ενημερώσεις σε όλους τους τοπικούς φορείς για τη ζημιά που θα προκαλέσει στον αγροτικό κλάδο η ψήφιση του φορολογικού».

«Οι βουλευτές μάς λένε πως ό,τι έγραψε, έγραψε», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος και συνεχίζει: «οι ίδιοι πάλι μας λένε ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός και θα αναζητήσουν ισοδύναμα. Αυτό που κάνουν είναι καταστροφικό. Δεν θα μείνει κανένας αγρότης και κτηνοτρόφος. Εκτός κι αν το κάνουν επίτηδες, ώστε να εισάγουμε τα πάντα. Δεν υπάρχει καμία λογική. Θα πάνε τρεις φορές πάνω τα ασφάλιστρα. Σήμερα, το 40% των αγροτών αδυνατούν να πληρώσουν, θα το κάνουν με τριπλασιασμό των εισφορών; Κι όλα αυτά, σε μια περίοδο, που για τους κτηνοτρόφους της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης άφησε πίσω της πληγές η οζώδης δερματίτιδα και τα μοσχάρια είναι “μαρκαρισμένα”, καθώς τα σφάγια θα πωλούνται στη μισή τιμή, επειδή προέρχονται από μολυσμένη περιοχή. Χώρια ότι έχει ξεκληριστεί το ζωικό κεφάλαιο. Στην Περιφέρειά μας, το πρόβλημα είναι και δημογραφικό. Δεν θα μείνει κανένας στα χωριά. Έχουμε σύνορα από πάνω μας. Κανείς δεν αναλογίζεται ότι από την αγροτιά και την κτηνοτροφία ζούνε άλλοι δέκα κλάδοι», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

































































Πανηπειρωτικό συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων Ηπείρου στη γέφυρα Καλογήρου 

Την Παρασκευή 30/10 στην αίθουσα του επιμελητηρίου Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία του Σωματείου Γεωπόνων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηπείρου (παράρτημα Πρέβεζας) με θέμα τα νέα μέτρα κυβέρνησης-Ε.Ε στον αγροτοδιατροφικό τομέα ( φορολογία, νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς).

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Κηπευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας, ο Σ.Π.Ο.Α.Π.Π, ο Αγροτικό Συνεταιρισμός Πρέβεζας (Κηπουρών) , ο Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας-Πρέβεζας και ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Δήμου Πρέβεζας. 

Μέσα από τη συζήτηση καταλήχθηκε ότι τα μέτρα του 3ου μνημονίου κυβέρνησης-Ε.Ε αποτελούν ταφόπλακα για τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους και αποφασίστηκε η συγκρότηση μόνιμης παμπρεβεζάνικης επιτροπής αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων, αλιέων και γεωτεχνικών

Αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση με βάση όσα συζητήθηκαν. 

Η επιτροπή αποφάσισε να συμμετάσχει στη κινητοποίηση που διοργανώνει η Συντονιστική Αγροτοκτηνοτρόφων Ηπείρου στις 9 Νοέμβρη στη γέφυρα Καλογήρου και στην πανελλαδική κάθοδο στην Αθήνα όταν πάνε τα μέτρα για ψήφιση. Επίσης καλεί σε στήριξη των κινητοποιήσεων που θα πάρει απόφαση η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, της απεργίας των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 12 Νοέμβρη αλλά και τη διοργάνωση αυτοτελούς κινητοποίησης στη πόλη της Πρέβεζας.

Η Πανπρεβεζάνικη επιτροπή αγώνα αγροτοκτηνοτρόφων, αλιέων και γεωτεχνικών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία