BACK TO
TOP
Οργανωτικά

Αλλάζει το τοπίο της γαλακτοκομίας η απόφαση για τις Ομάδες Παραγωγών

Το θεσμικό κενό που υπήρχε στη χώρα μας γύρω από την ίδρυση οργανώσεων παραγωγών στο χώρο του γάλακτος έρχεται να καλύψει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αλλάζει το τοπίο της γαλακτοκομίας η απόφαση για τις Ομάδες Παραγωγών

2
1

Για πρώτη φορά ορίζονται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για τη θέσπιση και την αναγνώριση οργανώσεων παραγωγών με βάση τον ελάχιστο αριθμό μελών και την εμπορευόμενη ετήσια παραγωγή γάλακτος.

Τα κριτήρια διαφοροποιούνται ανά περιφέρεια αλλά και ανά προϊόν (αγελαδινό, πρόβειο, γίδινο) με βάση τα υφιστάμενα παραγωγικά δεδομένα.

α) τον ελάχιστο αριθμό μελών και
β) την εμπορευόμενη ετήσια παραγωγή γάλακτος.

Στην πράξη δημιουργείται ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας για τις οργανώσεις παραγωγών που μπορεί πράγματι να συμβάλει στην αναδιάρθρωση του τομέα, στην ουσιαστική συνεργασία των παραγωγών νωπού γάλακτος με εκπροσώπους της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως μεταποιητές, εμπόρους και διανομείς, μέσα από τη συγκρότηση ισχυρών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και την εφαρμογή πρακτικών συμβολαιακής γεωργίας.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, με την ΚΥΑ – η οποία προωθήθηκε για συνυπογραφή στον υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη- εφαρμόζονται πλέον κανονισμοί της ΕE που αφορούν την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Αναγνωρισμένων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων και τις διαπραγματεύσεις συμβολαίων στον γαλακτοκομικό τομέα.

Ειδικά για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις  -οι οποίες συγκροτούνται από παραγωγούς γάλακτος και από μεταποιητές ή εμπόρους-  θεσπίζεται η άσκηση «σημαντικού μεριδίου» των οικονομικών δραστηριοτήτων (παραγωγή και αξιοποίησης του νωπού γάλακτος) από τα μέλη μιας ΔΟΓ. Ως «σημαντικό μερίδιο» ορίζεται το 1/3 της παραγωγής και αξιοποίησης του νωπού γάλακτος στην περιοχή δραστηριότητας της ΔΟΓ (εθνικό, περιφερειακό, τοπικό επίπεδο).

«Δημιουργούμε νέα δεδομένα στο συνεργατισμό των γαλακτοπαραγωγών με τη θέσπιση για πρώτη φορά πλαισίου για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών, Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα. Βήμα-βήμα προχωράμε με στόχο τη μείωση του ελλείμματος σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Στηρίζουμε τους παραγωγούς και αναβαθμίζουμε το ρόλο τους στην αγορά γάλακτος. Θέλουμε την καρδάρα γεμάτη με ελληνικό γάλα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στηρίζουμε τους παραγωγούς και αναβαθμίζουμε το ρόλο τους στην αγορά γάλακτος. Θέλουμε την καρδάρα γεμάτη με ελληνικό γάλα».

Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος επίσης τόνισε πως μόνο μέσα από τη συνένωση δυνάμεων οι γαλακτοπαραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού.

Πρόσθεσε πως οι αναγνωρισμένες Οργανώσεις Παραγωγών, θα μπορούν να διαπραγματεύονται επί ίσοις όροις με τους αγοραστές γάλακτος στο πλαίσιο της συμβολαιακής γεωργίας.

 

Βρείτε εδώ τους πίνακες με τα κριτήρια αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΟΠΓ)
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως αυτή την Παρασκευή 16 Αυγούστου.
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-11-2013 18:01Παρασκευας σεραφειμ

Ο κύριος Μαξίμος χαρακοπουλος καλα τα λέει !!! Τα σχέδια Βελτιοσεις για κτυνοτροφικες μονάδες καθετοποιισεις γιατι τα κόβουν ;;;;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία