BACK TO
TOP
Πιστοληπτικά

Στο Λογιστήριο του Κράτους τα λεφτά για πετρέλαιο 2015

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους βρίσκεται μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Φεβρουαρίου η λίστα με τους δικαιούχους της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο του 2015, προκειμένου να γίνει ο τελευταίος έλεγχος και να «φύγει» η εντολή πληρωμής προς τις τράπεζες, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Agronews από τους αρμόδιους του υπουργείου Οικονομικών.

Στο Λογιστήριο του Κράτους τα λεφτά για πετρέλαιο 2015

4
2

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, από το πρωί της Παρασκευής θα μπορούν οι τράπεζες να κάνουν τη μεταφορά των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος του ποσού που αφορά την πληρωμή του αγροτικού πετρελαίου για το 2015 ανέρχεται περί τα 42 εκατ. ευρώ και οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός ο συντελεστής -βάσει σχετικής απόφασης- έχει μειωθεί στο 0,097 για το εν λόγω έτος (ήταν στο 0,264 για το 2014 και στο 0,230 για το 2015) και αφετέρου η επιστροφή του ειδικού φόρου αφορά 9 μήνες και όχι ολόκληρο το έτος, δεδομένου ότι από 1η Οκτωβρίου 2016 και μετά καταργήθηκε µε το νόμο 4336/2015.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται ότι επειδή έχουν προηγηθεί οι συμψηφισμοί, τα τελικά ποσά ενδέχεται να είναι τα μισά.

Εν τω μεταξύ, στην εν λόγω πληρωμή θα περιλαμβάνεται και μια μεγάλη εκκρεμότητα που αφορά λίστα µε 13.000 δικαιούχους παραγωγούς, που απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε δεύτερη φάση, οι οποίοι «ξέμειναν» από την πληρωμή του ΕΦΚ για το έτος 2014 (ΟΣΔΕ 2015). Όπως ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο, πρόκειται για ένα συμπληρωματικό αρχείο δικαιούχων, που δεν έχει να κάνει με υπόλοιπα σε όλους τους παραγωγούς για εκείνο το έτος.

Κάθε παραγωγός μπορεί να μπει στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δει τα ποσά που δικαιούται 


Η Agrenda στο προηγούμενο φύλλο της έγραφε τα εξής:

Μετά τους συμψηφισμούς την επόμενη εβδομάδα το πετρέλαιο του 2015

«Λεφτά υπάρχουν, δεν υπάρχει πρόβλημα» διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία της πληρωμής της εκκρεμότητας του αγροτικού πετρελαίου για το 2015 στους αγρότες. Το ζήτημα είναι ότι σε αυτή τη φάση διεκπεραιώνονται οι συμψηφισμοί, με την πολιτική εντολή να λέει ότι «αν δεν ολοκληρωθούν δεν πρόκειται να γίνει καμιά πληρωμή». Το πλάνο των διοικητικών του υπουργείου Οικονομικών είχε ως ημερομηνία ορόσημο την 15η Φεβρουαρίου, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι δεν θα ξεφύγουμε πολύ, ενώ δεν αποκλείουν την πίστωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Άλλωστε, όπως εξηγούν αρμοδίως, μπορεί το ποσό που οφείλεται στους αγρότες να κυμαίνεται περί τα 42 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά τους συμψηφισμούς το ποσό το οποίο θα χρειαστεί να εκταμιευτεί επί τοις ουσίας θα είναι πολύ μικρότερο, ακόμα  και στο 1/4.

Όσον αφορά κάποιες διαρροές που κάνουν λόγο για πληρωμή του πετρελαίου στα τέλη Μαρτίου, οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών το αντιπαρέρχονται, λέγοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια εντολή από την πολιτική ηγεσία, αφού αντίθετα και το πλάνο για πληρωμή στα τέλη Φεβρουαρίου θεωρήθηκε η χειρότερη εκδοχή που δεν θα έπρεπε να γίνει πράξη.

Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν λίγες ημέρες, στη συνάντησή του με εκπροσώπους της Επιτροπής των μπλόκων, είχε αναφέρει ότι «ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών οι συμψηφισμοί, έτσι ώστε να καταβληθεί η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου για τα έτη 2014 και 2015 (ΟΣΔΕ 2015 και 2016), συνολικού ύψους περί τα 42 εκατ. ευρώ».

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

24-02-2018 01:37Giannis

καλά κρασιά μπήκε το 1/3 απο αυτά που λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ και άντε να βγάλεις άκρη

Απάντηση

22-02-2018 22:00Δημ.

Τι λετε βρε παιδια για το 2015 στο οπεκεπε λεει 1010ευρω στην δοϋ 311 πανε να μας τρελανουν αλλη μια πατατα εκαναν στο υπουργειο τα λεφτα απο το εννιαμηνο του 16 που ειναι;Ειμαστε ερμεα τον αρχικλεφταραδων.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία