BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Έγιναν καπνός οι ενισχύσεις του Αναπτυξιακού

Αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής βρίσκονται εκατοντάδες επαγγελματίες του αγροτικού χώρου αλλά και μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίοι δανείστηκαν από χίλιες μπάντες ή έβαλαν λεφτά από την τσέπη τους για να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια μέσω του προηγούμενου αναπτυξιακού και τώρα μαθαίνουν ότι οι επιδοτήσεις που δικαιούνται και βάσει των οποίων είχαν κάνει τους προϋπολογισμούς τους έχουν... κάνει φτερά.

Έγιναν καπνός οι ενισχύσεις του Αναπτυξιακού

6
0
Αιτία, η κυβερνητική προσπάθεια να μαζευτούν πόροι από οποιαδήποτε κρατική πηγή προκειμένου να στηριχθεί η πολύμηνη διαπραγμάτευση των προηγούμενων μηνών και η οποία, όπως επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ της η εφημερίδα Agrenda, είχε ως αποτέλεσμα να «σαρωθούν», μεταξύ άλλων, και τα κονδύλια που προορίζονταν για την οικονομική ενίσχυση των συγκεκριμένων σχεδίων.

Ελλείψει χρημάτων, λοιπόν, το υπουργείο Οικονομίας ζητάει τώρα από τους επαγγελματίες αυτούς να αποδεχτούν την αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων με… συμψηφισμούς υποχρεώσεων ή μελλοντικές φορολογικές απαλλαγές, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι νέες επενδύσεις αρχίζουν να αποδίδουν κέρδη μετά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας τους τουλάχιστον. Στο διάστημα, δε, αυτό χρειάζονται «ζεστό» χρήμα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους
 
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, οι εκκρεμείς πληρωμές ανέρχονται σε 5,7 δισ. ευρώ και αφορούν περισσότερα από 6.300 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 15 δισ. ευρώ. Στο νούμερο αυτό περιλαμβάνονται «ώριμες» επενδύσεις που βρίσκονται είτε στη φάση της υλοποίησης είτε ακόμα και της ολοκλήρωσης ενώ υπάρχουν και αρκετά που ενώ έχουν εγκριθεί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Είναι αξιοσημείωτο, δε, ότι ορισμένα εξ αυτών είχαν εξασφαλίσει και προκαταβολή του 100% της επιδότησης την οποία, βέβαια, δεν εισέπραξαν ποτέ.

Τα κυβερνητικά σχέδια αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης παραδεχόμενος ότι εξετάζεται η αντικατάσταση των άμεσων ενισχύσεων του επενδυτικού νόμου με φοροαπαλλαγές ή συμψηφισμό φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στον νόμο ή, εναλλακτικά, και τα δύο. Ο στόχος, κατά τον ίδιο, είναι να υλοποιηθούν τα έργα που έχουν εγκριθεί αλλά χωρίς να υπάρξει δημοσιονομική επιβάρυνση.

Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda: AGR_1408_011_CMYK.pdf

 


 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία