BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Φύτευση ντομάτας

Πολλοί αγρότες από τον Νομό Λάρισας όταν θέλουν να δουν ποιό προϊόν «περπατάει» στην αγορά, τότε ξεκινάνε με την ερώτηση «τι καλλιεργεί φέτος ο Βαρδούλης;». Πρόκειται δίχως άλλο για έναν από τους πιο τολμηρούς καλλιεργητές του θεσσαλικού κάμπου που ξέρει να διαβάζει τα σημάδια της αγοράς, δεν φοβάται την γνωριμία με το καινούργιο, υποστηρίζει με πάθος τις καλλιεργητικές του επιλογές και συχνά παίρνει μεγαλύτερα ρίσκα απ’ ότι δικαιολογεί ο νόμος των πιθανοτήτων.

Φύτευση ντομάτας

19
1

Για φέτος, η επιλογή του Νίκου Βαρδούλη, από το χωριό Νέσσωνας Λάρισας, είναι η βιομηχανική ντομάτα! Σε τι έκταση; Τα κτήματα που έχει δεσμεύσει για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια φθάνουν τα 1.000 στρέμματα! Νούμερο απίστευτο! Ο επόμενος μεγάλος καλλιεργητής βιομηχανικής ντομάτας στην Ελλάδα με δυσκολία προσεγγίζει τα 500 στρέμματα! Σε πείσμα όσων εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις φετινές συνθήκες στην αγορά της βιομηχανικής ντομάτας, ο κ. Βαρδούλης έχει προετοιμάσει από καιρό τα αντίστοιχα κτήματα, έχει παραγγείλει περί τα 3.350.000 φυτά βιομηχανικής ντομάτας, αριθμός που απαιτείται για να καλύψει την έκταση των 1.000 στρεμμάτων και το τελευταίο 10ημερο έχει ξεκινήσει το φύτεμα.

Διαθέτει δική του φυτευτική μηχανή, με τέσσερις σειρές, που απασχολεί ισάριθμους εργάτες και η οποία φυτεύει καθημερινά περί τα 25 στρέμματα. Άλλωστε, η διαδικασία της τμηματικής φύτευσης είναι υποχρεωτική για να υπάρξει ανάλογη εξέλιξη και στην ωρίμανση του καρπού, η συλλογή και διάθεση του οποίου στο σωστό χρόνο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Τα φυτά έρχονται από την Ομάδα Παραγωγών «Λαχανόκηπος» στην περιοχή των Τρικάλων, στην οποία έχει ενταχθεί και η εκμετάλλευση Βαρδούλη.

Πρόκειται για αγροτική επιχείρηση η οποία διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και όλα τον απαιτούμενο μηχανολογικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει με επιτυχία την καλύτερη δυνατή παραγωγή τόσο από πλευράς στρεμματικής απόδοσης όσο και από πλευράς ποιότητας. Toν περασμένο χρόνο η επιχείρηση απόκτησε δική της αυτοκινούμενη μηχανή συγκομιδής της ντομάτας, το κόστος αγοράς της οποίας πλησίασε τα 100.000 ευρώ. Μαζί με το εν λόγω μηχάνημα αγοράστηκε και ιδιόκτητο τριαξονικό φορτηγό το οποίο εξασφαλίζει την παράδοση της βιομηχανικής ντομάτας στα αντίστοιχα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζεται η επιχείρηση, χωρίς να υπάρχουν περιττές καθυστερήσεις.

Το ίδιο φορτηγό μεταφέρει έγκαιρα, αυτή την εποχή, τα σπορόφυτα από τα θερμοκήπια των Τρικάλων στα κτήματα της περιοχής Ομορφοχωρίου και Νέσσωνα, όπου βρίσκονται τα κτήματα της επιχείρησης. Πρόκειται για μια «επιχείρηση» που έχει σχεδιασθεί με κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε, στο διάστημα των 40 ημερών που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η φύτευση της ντομάτας, όλα να δουλέψουν ρολόι, χωρίς να χαθεί ούτε στιγμή από τον πολύτιμο αυτή την εποχή χρόνο για την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Η προετοιμασία του εδάφους που θα φιλοξενήσει την ντομάτα έχει δεχθεί την κατάλληλη φροντίδα όχι μόνο για να υπάρχει αρκετό και μαλακό χώμα που θα υποδεχθεί τα φυτάρια, αλλά και για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση από ζιζάνια και επικίνδυνα για τα φυτά έντομα. Την διαδικασία της φύτευσης, την ίδια κιόλας ημέρα, ακολουθεί η διαδικασία της τεχνητής βροχής, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επιβίωση των φυτών και γρήγορη ανάπτυξή τους.

 

Μπροστά φυτεύεις και πίσω ποτίζεις, αν θες να πιάσουν 100%

Οικολογικές απαιτήσεις

Η ντομάτα είναι φυτό που απαιτεί ζέστη και μεγάλη ηλιοφάνεια για να δώσει καλά αποτελέσματα. Γι’ αυτό στη χώρα μας στο ύπαιθρο όπου καλλιεργείται, η βιομηχανική τομάτα αναπτύσσεται και ολοκληρώνει τον κύκλο της από τον Απρίλιο μέχρι το Σεπτέμβριο. Ευδοκιμεί σε θερμοκρασίες μεταξύ 17ο και 30ο C. Κάτω ή πάνω από αυτές τις θερμοκρασίες, η ανάπτυξη των φυτών επιβραδύνεται ή αναστέλλεται, τα άνθη πέφτουν και γενικά υπάρχει πρόβλημα. Οι άριστες θερμοκρασίες ανάπτυξης είναι τη νύχτα 17ο με 19οC και την ημέρα 23ο με 28οC.

Η βιομηχανική τομάτα μπορεί να καλλιεργηθεί με επιτυχία σε πλήθος εδαφών, αλλά αποδίδει καλύτερα σε εδάφη με σταθερή δομή, καλή στράγγιση αλλά να κρατάνε υγρασία και να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία. Τα πιο κατάλληλα εδάφη είναι τα αμμοπηλώδη. Τα ελαφρά αμμώδη εδάφη δίδουν πρώιμη παραγωγή, όμως χρειάζονται περισσότερα ποτίσματα και άφθονη λίπανση. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα βαριά πηλώδη εδάφη. Το άριστο pH του εδάφους για τη τομάτα είναι 6 έως 6,5 όμως αποδίδει ικανοποιητικά και μέχρι 7,5.

Προετοιμασία του αγρού

Η καλλιέργεια του εδάφους ξεκινά το φθινόπωρο αμέσως μετά το πέρας της προηγούμενης φυτείας με βαθύ άροτρο ή καλλιεργητές για καταστροφή και παράχωμα των υπολειμμάτων. Σε ορισμένα εδάφη είναι χρήσιμη η υπεδάφια κατεργασία για καλύτερη διήθηση και στράγγιση του νερού. Την άνοιξη το χωράφι καλλιεργείται με περιστρεφόμενους δίσκους επειδή εξασφαλίζεται πιο ομοιόμορφη κατεργασία και λιγότερο κίνδυνο καταστροφής της δομής του εδάφους από τη συμπίεση. Κατά την κατεργασία προστίθεται η βασική λίπανση. Αυτή υπολογίζεται πάντοτε βάσει στοιχείων από ανάλυση εδάφους.

Για μια μέση κατάσταση καλλιέργειας βιομηχανικής ντομάτας χρειάζονται περίπου 35 μονάδες αζώτου, 20 μονάδες φωσφόρου, 30 μονάδες καλίου και 6 μονάδες μαγνησίου.

Στη γεωργική πρακτική για τη βασική λίπανση προστίθενται στο έδαφος κατά στρέμμα 100 κιλά λιπάσματος τύπου 16-20-0 και 50 κιλά καλιομαγνήσιο.

Παραγωγή φυταρίων

Η βιομηχανική ντομάτα είναι συμβολαιακή γεωργία. Οι σπόροι ή τα φυτάρια δίδονται από τη βιομηχανία. Όταν δίδονται σπόροι, ο συμβαλλόμενος αγρότης ετοιμάζει τα φυτά του στις δικές του εγκαταστάσεις. Όταν προσφέρονται έτοιμα φυτάρια, αυτά δίδονται μέσω φυτωριακής επιχείρησης που αναλαμβάνει την παραγωγή τους.

Στις εγκαταστάσεις του αγρότη, οι σπόροι στα μέσα του Φεβρουαρίου στρωματώνονται μέσα σε θερμοκήπιο σε τελλάρα- κιβώτια μέσα σε ένα απολυμασμένο εδαφικό ή συνθετικό μίγμα σε διάφορες αναλογίες από έδαφος, τύρφη, άμμο, βερμικουλίτη. Οι σπόροι φυτρώνουν ανάλογα τη θερμοκρασία και σε περίπου 10 με 12 ημέρες βρίσκονται στο στάδιο των δύο φύλλων-κοτυληδόνων. Στο στάδιο αυτό μεταφυτεύονται ατομικά σε μικρά γλαστράκια ή κυρίως σε κύβους εδάφους. Οι διαδικασίες και τεχνικές στρωμάτωσης και μεταφύτευσης σε κύβους χώματος απαιτούν λεπτούς χειρισμούς από έμπειρους εργαζόμενους για να υπάρχει επιτυχία.

Ποικιλίες

Ο συμβασιούχος καλλιεργητής βιομηχανικής ντομάτας δεν επιλέγει την ποικιλία που θα καλλιεργήσει. Αυτό το κάνει η βιομηχανία μεταποίησης ντομάτας. Όλοι οι σπόροι εισάγονται. Δεν γίνεται στη χώρα σποροπαραγωγή βιομηχανικής ντομάτας. Ορισμένες βιομηχανίες εισάγουν οι ίδιες από το εξωτερικό τους σπόρους και άλλες αγοράζουν από τις εταιρείες σπόρων που εδρεύουν στην Ελλάδα. Σε μερικές περιπτώσεις εισάγονται έτοιμα φυτά από την Ιταλία. Υπόψη ότι για τους σπόρους της βιομηχανικής ντομάτας υπάρχει κοινοτική επιδότηση 50% επί της αξίας αγοράς τους, για τις ομάδες παραγωγών.

Υπάρχουν λίγες εγχώριες εταιρείες που διαθέτουν σπόρους βιομηχανικής τομάτας όπως η Άλφα Γεωργικά Εφόδια με τις ποικιλίες Calista, Tasha, Prinaly, η Agris με τις ποικιλίες Frisco, Tenorio, Titano, Rio Grande, η Σπύρου με τις ποικιλίες Zoom, Marutti, Hypill κλπ.

Επιλογή ποικιλιών

Για την επιλογή των ποικιλιών λαμβάνονται ειδικά χαρακτηριστικά τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν παραγωγή υψηλής ποιότητας τοματοπολτού, χυμών, κονσερβών και αποφλοιωμένης τομάτας. Τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά βιομηχανικής τομάτας είναι η υψηλή συμπύκνωση ( BRIX ) και χαμηλό pH της πούλπας των καρπών. Ακόμη η ομοιόμορφη ωρίμανση με κόκκινο χρώμα των καρπών χωρίς άγουρα τμήματα, εύκολη απόσπαση του ποδίσκου κατά την ωρίμανση, συνεκτικότητα των ώριμων και υπερώριμων καρπών, ανθεκτικότητα των υπερώριμων καρπών στο σκάσιμο, στη συμπίεση-σύνθλιψη.

Επί πλέον οι ποικιλίες βιομηχανικής ντομάτας πρέπει να έχουν υψηλές αποδόσεις, να είναι καλά προσαρμοσμένες στις συνθήκες καλλιέργειάς τους και να είναι ανθεκτικές στις καταπονήσεις, σε εχθρούς και ασθένειες.

Εάν η συλλογή των καρπών της ντομάτας προβλέπεται να γίνει σταδιακά τότε η ποικιλία πρέπει να παρουσιάζει σταδιακή ωρίμανση των καρπών, για ευκολία συλλογής και παραδόσεων στο εργοστάσιο. Αντίθετα για ποικιλίες που προορίζονται για συλλογή σε ένα ‘χέρι’ με μηχανική συλλογή ή με τα χέρια απαιτείται υψηλός βαθμός ταυτόχρονης ωρίμανσης των καρπών.

Φύτευση στο αγρό

Τα φυτά φυτεύονται είτε με φυτευτική μηχανή, οπότε είναι σχεδόν γυμνόριζα, είναι με τον κύβο χώματος με το χέρι. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 125 εκ. μεταξύ των σειρών και 40 εκ των φυτών μεταξύ τους επί των σειρών.

Συνήθως πριν από τη φύτευση προηγείται εγκατάσταση του αρδευτικού συστήματος με σταγόνες. Επί των γραμμών απλώνεται μαύρο πλαστικό και γίνονται τρύπες ανά 40 εκ. για τη φύτευση. Το μαύρο πλαστικό επιβαρύνει το κόστος της καλλιέργειας, όμως δεν αφήνει να αναπτυχθούν τα ζιζάνια και αποφεύγεται χημική ζιζανιοκτονία. Ακόμη μειώνει τις απώλειες του νερού και έτσι έχουμε οικονομία στην άρδευση. Μετά την εγκατάσταση των παραπάνω ακολουθεί η φύτευση των φυτών που βρίσκονται σε κύβους χώματος.

Καλλιεργητικές φροντίδες

Οι βασικές φροντίδες είναι το σωστό πότισμα, ώστε να μη διψάσουν τα φυτά, η επιφανειακή λίπανση σε δόσεις, η καταπολέμηση των ζιζανίων που αναπτύχθηκαν μεταξύ των γραμμών και οι ψεκασμοί για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών.

Για την επιφανειακή λίπανση χρειάζονται περίπου 30 με 35 μονάδες αζωτούχου λιπάσματος που δίδεται σε δύο ή τρεις δόσεις και με τη μορφή νιτρικής αμμωνίας, ή νιτρικής ασβεστούχου αμμωνίας ή νιτρικού μαγνησίου, ανάλογα την οξύτητα και τις ανάγκες του εδάφους.

Τα ζιζάνια μεταξύ των γραμμών καταστρέφονται με φρέζα μικρού πλάτους.

Την καλλιέργεια της ντομάτας απειλούν πολλοί εχθροί και ασθένειες. Οι κυριότεροι είναι ο περονόσπορος και οι κάμπιες που προσβάλλουν τους καρπούς, ιδιαίτερα το πράσινο σκουλήκι. Ανάλογα τις προσβολές, από τον περονόσπορο και το σκουλήκι και ενδεχομένως από μελίγκρες, βοτρύτιδα, αλευρώδεις, κλπ γίνονται περίπου 6 με 7 ψεκασμοί, κυρίως προληπτικοί με χαλκούχα, είτε θεραπευτικοί με διάφορα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα σκευάσματα.

Συλλογή

Οι καρποί της επιτραπέζιας ντομάτας συλλέγονται όταν αλλάζει το χρώμα της επιδερμίδας από πράσινο σε κόκκινο. Αντίθετα οι καρποί της βιομηχανικής τομάτας συλλέγονται όταν έχουν γίνει πλήρως κόκκινοι, αλλά διατηρούνται σφικτοί με συνεκτική σάρκα, ώστε να υποστούν χωρίς αβαρίες τη συλλογή, μεταφορά τους στο εργοστάσιο και προκαταρκτικούς χειρισμούς πριν την μεταποίησή τους, όπως πλύσιμο, κλπ. Όταν η συλλογή γίνεται με τα χέρια, η ποιότητα των καρπών είναι ανώτερη επειδή μπορεί να γίνει αρχική διαλογή και να συλλεχθούν μόνο οι ώριμοι και ακέραιοι καρποί χωρίς τραύματα και προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Αντίθετα με τη συλλογή με συλλεκτική μηχανή, οι συλλεγόμενοι καρποί χρειάζονται σημαντική διαλογή στο εργοστάσιο.

 

Μικρά μυστικά για μεγάλες αποδόσεις

Μικρά μυστικά, που όμως είναι καταλυτικά για την εξέλιξη της καλλιέργειας και τη μείωση των απωλειών παραγωγής και κατ’ επέκταση των εσόδων του παραγωγού, αποκαλύπτει ο Ν. Βαρδούλης στην εφημερίδα Agrenda.

Πριν απ’ όλα ο παραγωγός φροντίζει τα φυτάρια που θα αγοράσει να είναι υγιεινά, από εγκεκριμένα φυτώριο, ώστε η παραγωγή του να είναι εξασφαλισμένη. Σημαντικό στοιχείο είναι και η ορθή επιλογή υβριδίου τομάτας ώστε να είναι κατάλληλο για μηχανοσυλλογή και ο βιολογικός του κύκλος να είναι σύμφωνος με το πρόγραμμα παράδοσης του εργοστασίου. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται άριστη γνώση της καλλιέργειας από όλες τις πλευρές καθώς και άψογη συνεργασία της βιομηχανίας, της ομάδας παραγωγών και του παραγωγού του ιδίου.

Τα φυτάρια πρέπει να είναι καλοποτισμένα, έτσι ώστε όταν οι εργάτες τα βγάζουν από τα φελιζόλ για να τα φυτέψουν να είναι ελάχιστες οι απώλειες. Όταν δεν είναι καλά ποτισμένα, δεν βγαίνουν από το φελιζόλ εύκολα, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να καταστρέφονται, αυξάνοντας το κόστος για τον παραγωγό.

Δεκ ξεκινάμε την καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας, αν δεν φροντίσουμε το χωράφι να είναι καλοφτιαγμένο, να είναι σωστά φρεζαρισμένο, να είναι αλφαδιασμένο - όπως χαρακτηριστικά λένε οι καλλιεργητές-, ώστε να έχει και καλό ξεκίνημα η καλλιέργεια και καλό φύτεμα, αλλά και καλή συγκομιδή στο τέλος.

Η λίπανση της φυτείας μας είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στην καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας. Ο τύπος λιπάσματος που επιλέγεται απορρέει μετά την προσεκτική μελέτη των εδαφικών αναλύσεων που πραγματοποιούνται προαιρετικώς για κάθε χωράφι. Οι συνολικές μονάδες που πρέπει να εισάγουμε στο χωράφι αναφορικά για τα τρία βασικά στοιχεία είναι

1)Άζωτο 20-25 μονάδες εκτός κι αν το χωράφι βρίσκεται στην νιτρορύπανση επομένως δίνουμε 18 μονάδες.

2)Κάλιο 25-20 μονάδες

3)Φώσφορος 20-25

Συνήθως το άωτο χρησιμοποιείται από την εγκατάσταση της φυτείας μέχρι και τον αποχρωματισμό.

Απαραίτητη θεωρείται και η ζιζανιοκτονία, η οποία τοποθετείται χρονικά πριν το τελευταίο σβάρνισμα 3-6 ημέρες πριν την μεταφύτευση. Οι γνώστες της καλλιέργειας ξέρουν ότι 100-130 γραμμάρια ανά στρέμμα metalachlor μαζί με 200-250 γραμμάρια ανά στρέμμα πενταμεθαλίν 33% (οι δοσολογίες επιλέγονται ανάλογα με τον τύπο του αγροτεμαχίου) είναι ένας ιδανικός συνδυασμός φαρμάκων για τη βιομηχανική ντομάτα, με την κατάλληλη τοξικότητα ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στην καλλιέργεια. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στη σωστή επιλογή των ζιζανιοκτόνων, με κατάλληλη ενημέρωση από ειδικούς γεωπόνους, καθώς λάθος σκεύασμα αυξάνει την τοξικότητα και καταστρέφει το φυτό.

Παράλληλα με τη ζιζανιοκτονία, ο παραγωγός φροντίζει να κάνει μια ελαφρά ενσωμάτωση. Αυτό σημαίνει ότι ανακατώνουμε το φάρμακο 5 - 6 πόντους, στο χωράφι και όχι παραπάνω.

Πρωταρχικό μέλημα του παραγωγού αποτελεί το πότισμα. Αρχικά, κατά τη φύτευση χρησιμοποιούνται μπεκ τεχνητής βροχής ή ράμπα καρουλιού. Αυτό διευκολύνει τον καλλιεργητή, καθώς το πότισμα ακολουθεί την σπαρτική, μπροστά φυτεύεις και πίσω ποτίζεις, όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρδούλης. Με αυτό τον τρόπο γίνεται καταρχήν καλή ενσωμάτωση και τα φυτά «πιάνουν» όλα, 100%.

Στην αρχή της σποράς, ο καλλιεργητής καλό είναι να αποφεύγει το καρούλι, γιατί με αυτό το σύστημα είναι πολύ το νερό, το οποίο χτυπάει τα φυτά και πέφτουν στο χώμα, επιπλέον παίρνουν φάρμακο από τη ζιζανιοκτονία, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τοξικότητες και να έχουμε σημαντικές απώλειες.

Αφού το φυτό πιάσει, σε 10 μέρες, ακολουθεί το δεύτερο πότισμα, στο οποίο μπορούμε πλέον να χρησιμοποιήσουμε το καρούλι, γεγονός που διευκολύνει αρκετά και τον καλλιεργητή, αφού από μόνο του σαν διαδικασία είναι πολύ πιο εύκολη.

Κατά κανόνα, η καλλιέργεια της βιομηχανικής ντομάτας θέλει 2-3 νερά μέχρι να γίνει το φυτό. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούμε το καρούλι, γιατί με το λάστιχο πέφτει πολύ νερό και θα είχαμε πάλι απώλειες στα φυτά.

Το μυστικό είναι ότι η χρήση των μικρών μπεκ κάνει ελεγχόμενα τα ποτίσματα, ούτως ώστε αν βρέξει να μην υπάρχει πρόβλημα.

Όταν έχει καύσωνα, δεν πρέπει να ποτίζουμε και να ρίχνουμε λίπασμα, γιατί το νερό είναι κρύο και μαζί με το λίπασμα που έχει αμμωνία, παγώνει πολύ περισσότερο το νερό, με αποτέλεσμα να «μπερδεύει» τη ρίζα, η οποία στέλνει λιγότερους χυμούς στα φύλλα και λιγότερο νερό, καταστρέφοντας έτσι μέρος της παραγωγής. Καλό είναι να μην ποτίζεται το χωράφι 1 - 6 το μεσημέρι, σε περιόδους καύσωνα.

Όταν μπαίνουμε στο ρυθμό του ποτίσματος της βιομηχανίας ντομάτας, το φυτό περιμένει το νερό, γι’ αυτό και πρέπει να είναι σταθερός ο κύκλος του, γιατί πάλι θα έχουμε απώλειες παραγωγής.

Κάθε 15 - 20 ημέρες, ανάλογα με τις ανάγκες της φυτείας, ο παραγωγός προχωρά σε κάλυψη με ψεκασμούς, δίνοντας άζωτο και κάλιο με τη σταγόνα. Συνήθως χρειάζεται ένας ψεκασμός στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του φυτού, μετά το δεύτερο πότισμα με στάγδην και ο δεύτερος αφού «δέσει» ο τρίτος σταυρός. Στην έντονη ανθοφορία δεν ψεκάζουμε. Ο τρίτος ψεκασμός γίνεται κατά την λήξη της ανθοφορίας και ο τέταρτος 15 ημέρες μετά. Μεγάλη προσοχή στην χρήση εντομοκτόνων που αντίθετα με τα μυκητοκτόνα χρησιμοποιούνται μόνο για την καταστολή προσβολών. Τα σκευάσματα θα πρέπει να έχουν έγκριση για τη χρήση τους σε καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας. Τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων δημιουργούν ποικίλα και πολυάριθμα προβλήματα στις εξαγωγές προϊόντων με την υποβάθμιση της ποιότητας των, άρα και της τιμής μέχρι και την ακύρωση συμβολαίων και παράλληλα την δυσφήμιση της χώρας μας παγκοσμίως.

Τέλος, μια μηχανή κατά μέσο όρο μπορεί να συγκομίσει περίπου τα 20 στρέμματα την ημέρα, όχι παραπάνω συνιστά ο κ. Βαρδούλης, ώστε και η μηχανή να δουλεύει σωστά και τα φορτηγά να προλαβαίνουν να μεταφέρουν το προϊόν στις μεταποιητικές βιομηχανίες.

Στα συμβόλαια και οι βιομήχανοι που χρωστάνε

Ανταποκρινόμενος στην έκκληση της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών από τις 3 Μαρτίου για διευκόλυνση του κλάδου λόγω της οικονομικής κρίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτ. Χατζηγάκης δεν θα ζητήσει φέτος από τις εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες βεβαίωση της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης του νομού όπου βρίσκεται η µεταποιητική µονάδα, ότι ο µεταποιητής έχει εκπληρώσει εµπρόθεσµα τις οικονοµικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συµβάσεις κατά το προηγούµενο έτος. Προφανώς πρόκειται για διάταξη που διευκολύνει όσους τοματοβιομήχανους δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά εις βάρος των συνεπών επιχειρηματιών. Επίσης, τους δίνει την “ευχέρεια” να καθυστερήσουν και του χρόνου την αποπληρωμή των οφειλών τους προς τους παραγωγούς βιομηχανικής ντομάτας.

Από την άλλη μεριά, η αλήθεια είναι ότι αν τεθούν εκτός λειτουργίας οι “αφερέγγυοι” η αγορά θα μπλοκάρει για δύο λόγους: Αφενός μεν γιατί προβλέπεται να αυξηθεί η παραγωγή φέτος, αφετέρου γιατί λιγότερα εργοστάσια σημαίνει και πιο μακρινές αποστάσεις για τη μεταφορά του προϊόντος, δηλαδή υψηλότερο κόστος και υποβάθμιση ποιότητας.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται ότι σταδιακά ξεπληρώνονται από τους "προβληματικούς" μεταποιητές όσοι παραγωγοί είχαν δώσει σχετικά μικρές ποσότητες και πλέον εκκρεμούν όσοι έκαναν μεγάλες παραδόσεις και για ένα ποσοστό της αμοιβής τους.

Από το 180ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-05-2014 11:24Γιωργος

εχω 2 στρεμματα στη Ναουσσα και σκεφτομαι να φυτεψω βιομηχανικη ντοματα για πρωτη φορα. Τι μου προτεινετε ! Και αν αξιζει ,και περιπου τι κερδοσ θα εχω στην καλυτερη περιπτωση....με σκεπτικο να τα πουληςω εγω ητε σαν ντοματα ειτε να κανω και σαλτσες? Να το κανω? Ή τι αλο να φυτεψω??

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία