BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με 1,5 στρέμμα και μια προβατίνα ενεργοποιούνται δικαιώματα 25 ευρώ

Με 1,5 στρέµµα βοσκότοπο για κάθε µια προβατίνα ή αίγα και µε 10 στρέµµατα βοσκότοπο για µια αγελάδα ή άλογο (Μεγάλες Μονάδες Ζώου), ενεργοποιούνται αντίστοιχα τα δικαιώµατα των 25 ευρώ, όπως αυτά έχουν προσδιορισθεί στον Εθνικό Φάκελο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες.

Με 1,5 στρέμμα και μια προβατίνα ενεργοποιούνται δικαιώματα 25 ευρώ

11
0

Ανταποκρινόµενη στο αίτηµα µεγάλου αριθµού αγροτών που ζητούν εναγωνίως να µάθουν για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες είναι δυνατή η ενεργοποίηση δικαιωµάτων όταν αυτά συνδέονται µε ζωικό κεφάλαιο, η Agrenda παρουσίασε στο φύλλο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 23 Αυγούστου εκ νέου τους σχετικούς µε το θέµα πίνακες.  

Σύμφωνα με το Άρθρο 60, Βοσκότοποι είναι οι εκτάσεις, στις οποίες αναπτύσσεται αυτοφυής ή µη βλάστηση, ποώδης, φρυγανική ή ξυλώδης µε θαµνώδη ή αραιά δενδρώδη µορφή ή και µεικτή, οι οποίες δύναται να χρησιµοποιηθούν για βόσκηση αγροτικών ζώων. Για τις ανάγκες εφαρµογής κοινοτικών και εθνικών προγραµµάτων, για τις δηµοσίου χαρακτήρα ανωτέρω εκτάσεις δηµιουργείται, κατ’ έτος, αντίστοιχος θεµατικός χάρτης στο Σύστηµα Αναγνώρισης Αγροτεµαχίων, ο οποίος εγκρίνεται µε ΚΥΑ των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Με απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ορίζονται τα κριτήρια για την κατάταξη των βοσκήσιµων ακινήτων σε ζώνες χαµηλής, µεσαίας ή υψηλής βοσκοϊκανότητας, τα στρέµµατα που αναλογούν ανά ζωική µονάδα ανάλογα µε τη βοσκοϊκανότητα του βοσκοτόπων.

Η βοσκή εντός των ανωτέρω εκτάσεων, στις οποίες αυτή δεν έχει απαγορευθεί σύµφωνα µε τις διατάξεις της κείµενης νοµοθεσίας, ασκείται επί τη βάσει διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής. Το ανωτέρω σχέδιο συντάσσεται για µεν τις ιδιωτικές εκτάσεις µερίµνη των ιδιοκτητών τους, για δε τις δηµόσιες, µερίµνη των οικείων κτηνοτροφικών οργανώσεων, σε περίπτωση δε αδυναµίας των τελευταίων, από την αρµόδια Περιφερειακή Ενότητα.

∆ικαιώµατα χρήσης

Τα δικαιώµατα χρήσης της βοσκής σε κτηνοτρόφους, επί των επιτρεποµένων σύµφωνα µε το εγκριθέν διαχειριστικό σχέδιο βόσκησης δηµοσίων και εποικιστικών χορτολιβαδικών εκτάσεων, κατανέµονται από ΠΕ. Οι δικαιούχοι τη βοσκή κτηνοτρόφοι για τις δηµόσιες και εποικιστικές χορτολιβαδικές εκτάσεις καταβάλλουν µίσθωµα για τη χρήση της βοσκής, το ύψος του οποίου ως και κάθε άλλη σχετική λεπτοµέρεια µε τη µίσθωση, καθορίζεται µε απόφαση των υπουργών Οικονοµικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Το ανωτέρω µίσθωµα κατατίθεται υπέρ του ∆ήµου στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ασκείται η βόσκηση και σε σχετικό λογαριασµό του, µε την υποχρέωση διάθεσής του αποκλειστικά για τη συντήρηση και την κατασκευή έργων υποδοµής του βοσκοτόπου, καθώς και για τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Κουµπαράς για τα αναδασωτέα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πολλά σηµεία σε ό,τι αφορά τον ορισµό των βοσκότοπων παραµένουν άλυτα και ένα από αυτά έχει να κάνει µε τις αναδασωτέες εκτάσεις και την απαγόρευση βόσκησης σ’ αυτές για µια 5ετία στην περίπτωση των προβάτων και για µια 10ετία στην περίπτωση των αιγών.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις µετά από πυρκαγιά και προκειµένου να µη χάνονται δικαιώµατα, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων προτείνουν τη διαµόρφωση ενός προγράµµατος (κουµπαράς) που θα λαµβάνει µέριµνα έναντι των δικαιούχων άµεσων κοινοτικών ενισχύσεων αυτής της µορφής.

Εντός τριετίας οριστικά διαχειριστικά σχέδια

Με απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης καθορίζονται οι προδιαγραφές και το περιεχόµενο των προβλεπόµενων στην παρ. 4 του παρόντος διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Σε αποκλειστική προθεσµία ενός (1) έτους από την ισχύ του παρόντος νόµου οφείλεται να καταρτιστούν προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης των περιοχών της χώρας στις οποίες υφίσταται καθεστώς βοσκής. Επισης, µε άλλη απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης καθορίζονται οι προδιαγραφές και το περιεχόµενο των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων.

Τα προσωρινά σχέδια βόσκησης αντικαθίστανται υποχρεωτικά από οριστικά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης µέσα σε αποκλειστική προθεσµία τριών (3) ετών. Αν παρέλθει η προθεσµία δεν είναι δυνατή η βοσκή των βοσκήσιµων εκτάσεων που εποπτεύει η δασική υπηρεσία χωρίς την ύπαρξη των εγκεκριµένων οριστικών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

Κατ’ εξαίρεση, δύναται µετά τη λήξη της ταχθείσας προθεσµίας των 3 ετών να υπαχθούν κατά τα ανωτέρω οριζόµενα σε καθεστώς βόσκησης και περιοχές που δεν βόσκονταν, µετά από αίτηµα των κτηνοτροφικών οργανώσεων, υπό την προϋπόθεση της κατάρτισης και έγκρισης διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης για τις περιοχές αυτές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία