BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σωσιβιο οι κοινοτικές ενισχύσεις για το εισόδημα του Έλληνα αγρότη

Υπερβολικά εξαρτηµένοι από τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις είναι Έλληνες, Φινλανδοί και Ιρλανδοί αγρότες, αφού περίπου στο 20% των συνολικών εισοδηµάτων τους αντιστοιχούν στα ποσά των άµεσων ενισχύσεων, σε σύγκριση µε τα υπόλοιπα κράτη µέλη, για τα οποία ο µέσος όρος είναι στο 11,9%. Επιπλέον, κατά µέσο όρο η καθαρή προστιθέµενη αξία αυξήθηκε κατά 4% από το 2010 στο 2011, όπως και η υπεραξία ανά µονάδα εργασίας αυξήθηκε γύρω στο 4% από τα 17.400 ευρώ το 2010 στα 18.100 το 2011.

Σωσιβιο οι κοινοτικές ενισχύσεις για το εισόδημα του Έλληνα αγρότη

0
0
Αυτό καταδεικνύει πρόσφατη µελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονοµικές εξελίξεις στον ευρωπαϊκό γεωργικό τοµέα, που βασίζεται σε στοιχεία του 2011, σχετικά µε το ρόλο των άµεσων ενισχύσεων στον περιορισµό της µεταβλητότητας του αγροτικού εισοδήµατος στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σύµφωνα µε τα στοιχεία η κατάσταση διαµορφώνεται ως εξής
  • Το µέσο ποσό των άµεσων ενισχύσεων που έλαβαν το 2011 ήταν 9.150 ευρώ ανά εκµετάλλευση.
  • Η αναλογία των άµεσων ενισχύσεων στο σύνολο των εσόδων (αξία παραγωγής συν επιδοτήσεις µείον φόροι) στην ΕΕ-27 µειώθηκε από 12,7% το 2010 σε 11,9% το 2011, καθώς το σύνολο των γεωργικών εσόδων αυξήθηκε.
  • Οι άµεσες ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν µόνο το 4% του µέσου εισοδήµατος των γεωργικών εκµεταλλεύσεων στην Ολλανδία. Γεγονός που δείχνει πως η ολλανδική γεωργία εστιάζει περισσότερο σε τοµείς που εξαρτώνται λιγότερο από τις άµεσες ενισχύσεις.
  • Η αναλογία των άµεσων ενισχύσεων στο γεωργικό εισόδηµα κυµαίνεται επίσης σηµαντικά µε το είδος της καλλιέργειας. Ειδικότερα, οι άµεσες πληρωµές αντιπροσωπεύουν ένα σηµαντικό µέρος της καθαρής γεωργικής προστιθέµενης αξίας (ΚΓΠΑ) σε ζώα βοσκής, σε µεικτές και σε εκµεταλλεύσεις φυτικών καλλιεργειών (40-53%). Ενώ, οι επιδοτήσεις αντιπροσωπεύουν µόνο ένα πολύ µικρό µέρος των συνολικών εσόδων σε οινικές και κηπουρικές εκµεταλλεύσεις (3-8%).
Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Κοµισιόν, µετά την απότοµη πτώση του αγροτικού εισοδήµατος το 2009, η ανάκαµψη που ξεκίνησε το 2010 συνεχίστηκε και το 2011. Συνολικά, το γεωργικό εισόδηµα αυξήθηκε ελαφρώς λόγω των υψηλότερων τιµών παραγωγού και της αύξησης της γεωργικής παραγωγής. Ωστόσο, σηµαντικές εισοδηµατικές ανισότητες παρέµειναν στις ευρωπαϊκές περιφέρειες, καθώς και σε διάφορους τύπους γεωργίας. Ειδικότερα:
  • Παρά το υψηλό κόστος των ζωοτροφών το 2011, οι γεωργικές εκµεταλλεύσεις που ειδικεύονται σε χοίρους και πουλερικά, καθώς και οι εκτατικές φυτικές εκµεταλλεύσεις δηµιούργησαν το υψηλότερο εισόδηµα ανά µονάδα ετήσιας εργασίας.
  • Μετά από µια µικρή αύξηση το 2010, το εισοδηµατικό χάσµα µεταξύ των 10 κ-µ που προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004 και στην ΕΕ-15 φαίνεται να κλείνει το 2011. Ωστόσο, η αµοιβή της οικογενειακής εργασίας στην ΕΕ-15 ήταν ακόµη 3 φορές υψηλότερη από ό, τι στην ΕΕ-N10.

Κερδισµένοι στις εκτατικές Το εισόδηµα ανά µονάδα εργασίας αυξήθηκε για τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις το διάστηµα 2010-2011 που ειδικεύονται στις εκτατικές καλλιέργειες, στο κρασί, στο γάλα και τα ζώα βοσκής (κυρίως λόγω των υψηλότερων τιµών παραγωγού και του όγκου της φυτικής παραγωγής και της παραγωγής γάλακτος το 2011), ενώ µειώθηκε για τις γεωργικές εκµεταλλεύσεις που ειδικεύονται στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, και άλλες µόνιµες καλλιέργειες. Επιπλέον, οι άµεσες ενισχύσεις παίζουν πολύ µικρό ρόλο στις εκµεταλλεύσεις οίνου και φυτικής παραγωγής (8-3%)

Οι ενισχύσεις δεν αμβλύνουν τις διαφορέςΤρεις παράγοντες παρουσιάζουν σηµαντικές διαφορές στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις της ΕΕ, σύµφωνα µε τη µελέτη της Κοµισιόν. Πρόκειται για τα εξής: περιουσιακά στοιχεία, εργατικό κόστος και χρήση της γης. Πιο αναλυτικά, το υψηλότερο δείκτη περιουσιακών στοιχείων το 2011 είχε η ∆ανία και η Ολλανδία (2.500.000 ευρώ και 2.200.000 ευρώ αντίστοιχα), αντανακλώντας τις πολύ υψηλές τιµές στην αξία της γης και τη σηµασία των τοµέων που κατά κανόνα απαιτούν περισσότερες επενδύσεις (όπως είναι η γαλακτοπαραγωγή, η εκτροφή χοίρων κ.α.). Αντιθέτως, φάρµες στη Ρουµανία είχαν το χαµηλότερο δείκτη συνολικά της αγροτικής περιουσίας, λόγω των χαµηλών τιµών στην αξία της γης και του µικρού όγκου των εκµεταλλεύσεων, που απαιτούν λιγότερες επενδύσεις.
Όσον αφορά το εργατικό κόστος, η ετήσια µονάδα εργασίας στην ΕΕ των 27 κρατών µελών ανήλθε στο 1,6 (AWU) το 2011. Αλλά, παρόλα αυτά παρέµειναν σηµαντικές διαφορές στα κράτη µέλη, µε τη Σλοβακία να κινείται στο 12,9 AWU και την Ιρλανδία στο 1,1 AWU.
Τέλος, κατά µέσο όρο το µέγεθος των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στην ΕΕ το 2011 ήταν 320 στρέµµατα, οριακά αυξηµένο από το 2010. Και εδώ οι διαφορές είναι µεγάλες µε το µέγεθος των αγροκτηµάτων κατά µέσο όρο στη Σλοβακία να είναι 5.460 στρ. και στη Μάλτα 30 στρέµµατα.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία