BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Πράσινο φως σε 427 άτομα για αμειψισπορά και ολοκληρωμένη καπνού

Τις αποφάσεις ένταξης 77 ατόμων στο πρόγραμμα Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές του Έβρου, Γρεβενών και Σερρών και 350 ατόμων για το πρόγραμμα της ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού σε Γρεβενά, Σέρρες, Έβρο και Πιερία υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πάει για Δεκέμβρη η εξόφληση του 9χίλιαρου στον καπνό

4
0

Όσον αφορά τη δράση 1.4 «Αμειψισπορά με ξηρικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007–2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης ενέκρινε την ένταξη 77 επιτυχόντων δικαιούχων παραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, Γρεβενών και Σερρών, που υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργείου, για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε  1 άτομο (ποσοστό επιτυχίας 100%). Αντίστοιχα για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε  72 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 93,51%) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 5 άτομα και για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 4 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 100 %).

Η παρούσα δράση παρέχει τη δυνατότητα σε πρώην καπνοπαραγωγούς που εγκατέλειψαν  την καλλιέργεια του καπνού και στράφηκαν σε αρδευόμενες καλλιέργειες να καλλιεργήσουν ξηρικά σε συγκεκριμένο ποσοστό της επιλέξιμης έκτασης. Στόχος της δράσης είναι η προστασία του περιβάλλοντος με τη μείωση της κατανάλωσης του αρδευτικού νερού, τη μείωση της χρήσης χημικών εισροών και τον περιορισμό της έκλυσης αερίων των θερμοκηπίων.

Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας  θα γίνεται αμέσως μετά την αποστολή στην  Κεντρική Υπηρεσία  του ΥπΑΑΤ των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Ολοκληρωμένη του καπνού

Αντίστοιχα, ο κ. Τσαυτάρης υπέγραψε και την απόφαση ένταξης των επιτυχόντων δικαιούχων παραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας που υπέβαλαν αίτηση ενίσχυσης στο πλαίσιο της δράσης 2.3 «Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή καπνού» του Μέτρου 2.1.4 «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007–2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση για την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε  1 άτομο (ποσοστό επιτυχίας 100%). Αντίστοιχα για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε  166 άτομα (ποσοστό επιτυχίας  98,81%) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 2 άτομα, για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 58 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 87,88 %) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε  8 άτομα και για την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ο αριθμός των επιτυχόντων παραγωγών ανέρχεται σε 125 άτομα (ποσοστό επιτυχίας 94,70 %) και ο αριθμός των απορριπτόμενων σε 7 άτομα.

Σκοπός του μέτρου είναι η εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην καλλιέργεια του καπνού, μέσω της οποίας μειώνονται σημαντικά οι ενεργειακές εισροές (χημικά λιπάσματα, φυτοφάρμακα). Επιπλέον, οι δικαιούχοι του μέτρου τηρούν και πρόσθετες φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις, όπως αμειψισπορά με ψυχανθές για χλωρά λίπανση, ακαλλιέργητο περιθώριο και χειρωνακτική απομάκρυνση ζιζανίων, με στόχο τη βελτίωση της οργανικής ουσίας του εδάφους, την εξοικονόμηση νερού και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Η υπογραφή των αποφάσεων ένταξης για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας  θα γίνεται αμέσως μετά την αποστολή στην  Κεντρική Υπηρεσία  του ΥπΑΑΤ των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία