BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

«Βαλτώνουν» λόγω γραφειοκρατίας τα ΟΠΑΑΧ στην ύπαιθρο

Οι επενδύσεις στην ύπαιθρο «βαλτώνουν» λόγω της απίστευτης γραφειοκρατίας του ελληνικού δημοσίου και της έλλειψης κατάρτισης από μερίδα προσωπικού. Ακόμα και οι λίγοι που τολμούν να επενδύσουν σήμερα στους τομείς της μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και του αγροτουρισμού, αποθαρρύνονται από το κράτος.

«Βαλτώνουν» λόγω γραφειοκρατίας τα ΟΠΑΑΧ στην ύπαιθρο

0
1

Αυτά επισημαίνει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου Γιώργος Μαυρογιάννης, της εταιρείας με τα κορυφαία ποσοστά απορροφητικότητας κονδυλίων κοινοτικών προγραμμάτων, επί σειρά ετών, σε επίπεδο χώρας.
Ο ίδιος δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο οι επενδύσεις να «μπλοκάρονται» λόγω έλλειψης χρημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ακόμα φάκελοι υποψηφιότητας για τον άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) που κατατέθηκαν το 2010 αλλά δεν έχουν καν εξεταστεί! «Οι φάκελοι να εξεταστούν κι ας απορριφθούν όσοι πρέπει να απορριφθούν. Να ξέρουν όμως οι υποψήφιοι επενδυτές τι πρέπει να κάνουν. Όχι μόνο να…περιμένουν» υπογραμμίζει ο Γιώργος Μαυρογιάννης.

Επίσης, δεν έχουν δοθεί ακόμα χρήματα για εγκεκριμένες μελέτες. Ούτε λόγος να γίνεται για τις Αναπτυξιακές δηλαδή τους φορείς στήριξης των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Επίσης δεν έχουν πληρωθεί.

«Τα Leader προχωρούν καλύτερα από τα ΟΠΑΑΧ;» ρωτήσαμε τον κ. Μαυρογιάννη «Και τα δύο προγράμματα έχουν πρόβλημα, απάντησε. Οι επενδύσεις βαλτώνουν λόγω της γραφειοκρατίας που δεν οφείλεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά στο ελληνικό δημόσιο. Της γραφειοκρατίας που σχετίζεται και με την έλλειψη κατάρτισης από μέρος του προσωπικού. Διερωτώμαι μήπως σκοπίμως μποκάρονται;».

Ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε ότι το κράτος χρειάζεται να ξεκαθαρίσει τη στάση του. Δεν μπορεί να έχει στο…περίμενε τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην ύπαιθρο και μάλιστα σε μία περίοδο ύφεσης και αύξησης της ανεργίας.

Σε ερώτηση για τη μείωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «ισοπεδώνονται ακόμα και όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις. Κι αυτό, στην εποχή μας, είναι παράλογο!».

Δύο χρόνια «μελετούν» τις …μελέτες!
Είναι απίστευτο ότι εδώ και δύο χρόνια το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία έγκρισης ή απόρριψης των 211 φακέλων υποψηφιότητας που κατατέθηκαν μέσω του άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ).

Από τις 211 μελέτες που κατατέθηκαν,  προέγκριση έχουν πάρει 141 και οριστική έγκριση 91. Απορρίφθηκαν 54 μελέτες, ενώ 2 υποψήφιοι επενδυτές παραιτήθηκαν.  Υπάρχουν ακόμα 14 μελέτες που δεν έχουν καν εξεταστεί!

Το σύνολο της αιτούμενης δαπάνης σε επίπεδο  Κρήτης φθάνει τα 35.641.995,75 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Από αυτά έχουν εγκριθεί τα 29.995.251,93 ευρώ εκ των οποίων τα 14.971.799,09 ευρώ είναι επιδότηση (κοινοτική και εθνική)

Οι εγκρινόμενες δημόσιες δαπάνες σε ευρώ ανά μέτρο είναι:
-Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες 3.922.632,25
-Στήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης πολύ μικρών επιχειρήσεων 938.515,45
-Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων –Παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα 10.110.651,39 
-Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων -Παρεμβάσεις ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας 10.110.651,39 

Προδημοσίευση για Leader
Με συνολικό προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 4,1 εκατ είναι επιδότηση, θα προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα Leader, άξονας 4 από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Το πρόγραμμα επιδοτεί κυρίως δράσεις ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων (1.283.638,54 ευρώ) μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (1.009.129.14 ευρώ), ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμός καταλυμάτων (500.000,00) βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων (960.000,00) και άλλα.

Πιο συγκεκριμένα κι όπως ανακοινώθηκε από την Αναπτυξιακή Ηρακλείου ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης θα είναι 6.312.238,56 ευρώ (με επιχορήγηση 4.123.134,54 ευρώ). Οι προκηρυσσόμενες δράσεις (για ιδιωτικά και δημόσια έργα) με τον αντίστοιχο ενδεικτικό προϋπολογισμό, το ποσοστό ενίσχυσης και οι κατηγορίες των υποψήφιων επενδυτών είναι:παρουσιάζεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Ηρακλείου (www.anher.gr).

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του τοπικού προγράμματος LEADER, θα πραγματοποιηθεί την  Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις  13.00 ενημερωτική συνάντηση, που απευθύνεται σε γραφεία συμβούλων – μελετητών, μηχανικών, οικονομολόγων, που ασχολούνται με τη σύνταξη των σχετικών φακέλων υποψηφιότητας για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων. Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου στις Αρχάνες.

Περισσότερες πληροφορίες, στα γραφεία της Αναπτυξιακής Ηρακλείου (Αρχάνες), Τμήμα LEADER (τηλ.: 2810753320, 2810753301) ή στο www.anher.gr.

Θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση για το πρόγραμμα ενημερωτικών εκδηλώσεων στο Νομό Ηρακλείου, για την παρουσίαση στους ενδιαφερόμενους φορείς και στον τοπικό πληθυσμό, των δράσεων της προκήρυξης, του ενημερωτικού οδηγού, των κριτηρίων επιλεξιμότητας και επιλογής, των φακέλων υποψηφιότητας και λοιπών στοιχείων για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων για ένταξη.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

17-10-2012 14:46:-

Προσωπικά θα ήθελα να κάνω το εξής σχόλιο. Η παραπάνω αναφορά του εκπροσώπου μίας Ανώνυμης Εταιρείας, είναι απόρροια του γεγονότος ότι τόσα χρόνια οι πολιτικές ηγεσίες δημιούργησαν τις αναπτυξιακές εταιρείες για πολιτικούς σκοπούς και τις έκαναν κρατικοδίαιτες. Περιμένουν πως και πως για να ξεκινήσουν τα προγράμματα για να ανατεθεί σε αυτές η παρακολούθησή τους. Για το λόγο αυτό μιλάει με τόση έπαρση, θεωρώντας ότι οι Αναπτυξιακές εταιρείες, οι οποίες είναι Α.Ε., κάνουν μόνο το σωστό και κανείς άλλος. Εγω θα ρωτούσα, πόσα χρήματα έχουν δοθεί όλα αυτά τα χρόνια στις αναπτυξιακές; Είναι τα χρήματα που έχουν λάβει αντίστοιχα των υπηρεσιών που παρέχουν ή είναι υπερκοστολογημένες αυτές οι υπηρεσίες; Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία