BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ανοίγει το πουγκί του χρήματος από Πειραιώς-ΑΤΕ για Σχέδια Βελτίωσης

Με την προέγκριση ανα χείρας οι επενδυτές αγρότες μπορούν να πάνε σε ένα κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ και να ζητήσουν δάνειο και εγγυητική επιστολή.

Ανοίγει το πουγκί του χρήματος από Πειραιώς-ΑΤΕ για Σχέδια Βελτίωσης

1
3

Από τη μέρα που παίρνουν στα χέρια τους την προέγκριση για το Σχέδιο Βελτίωσης, οι επενδυτές αγρότες μπορούν να πάνε σε ένα κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ και να ζητήσουν δάνειο και εγγυητική επιστολή, προκειμένου να προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης και την υλοποίηση. Το ίδιο ισχύει και για όσους επενδυτές έχουν προέγκριση για το πρόγραμμα Εμπορίας και Μεταποίησης.


Αυτό διαβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, ενώ σε επικοινωνία που είχε η Agrenda με το διευθυντή του γραφείου του, κ. Μηλαπίδη, μας εξήγησε ότι προϋπόθεση είναι να έχει στα χέρια του ο επενδυτής, οπωσδήποτε, τρία έγγραφα:
● Την προέγκριση από το υπουργείο.
● Τιμολόγια με ότι έχει αγοράσει/υλοποιήσει μέχρι τώρα.
● Αντίγραφο της μελέτης, που θα πρέπει να βρίσκεται σε ώριμη φάση, έτοιμη για υλοποίηση.

Στη συνέχεια, θα εξετάζεται το αίτημα από επιτροπή στελεχών της τράπεζας και θα παρέχεται η δανειοδότηση για το 25% της επένδυσης και η εγγυητική επιστολή.

Η συμφωνία μεταξύ υπουργείου και Πειραιώς-ΑΤΕ είναι πλέον σε ισχύ και έχει σκοπό τη διευκόλυνση των επενδυτών και για να «τρέξουν» τα προγράμματα, τώρα που έχει αποσταλεί ένας μεγάλος αριθμός προεγκρίσεων. Αυτό που προβληματίζει τους αγρότες είναι η «προθυμία» με την οποία θα εγκρίνει τα δάνεια και τις εγγυητικές η τράπεζα, καθώς και το τι άλλα δικαιολογητικά θα ζητήσει, όπως φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Στην πράξη, δηλαδή, θα πρέπει να κριθεί το κατά πόσον θα «τρέξουν» τα προγράμματα και θα διευκολυνθούν οι επενδύσεις στο γεωργικό τομέα.

Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, ότι μετά την ομαλοποίηση της κατάστασης με την αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης, το υπουργείο έπρεπε να εξετάσει την προοπτική της χρηματοδότησης των επενδύσεων μέσω του ΕΤΕΑΝ ή απευθείας μέσω των τραπεζών. Τελικά, προκρίθηκε η απευθείας λύση μέσω της τράπεζας Πειραιώς-ΑΤΕ, έτσι ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος επενδυτής να λαμβάνει ταυτόχρονα και την εγγυητική επιστολή και το δάνειο για την ίδια συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Στην πράξη, εξάλλου, ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα και από την εξασφάλιση (ή όχι) των τιμολογίων από την πλευρά των κατασκευαστών ή εισαγωγέων μηχανημάτων, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. Το θέμα είναι να λειτουργήσει με γρήγορους ρυθμούς η αγορά, η τράπεζα να εγκρίνει το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων και να υπάρξουν εκταμιεύσεις χρημάτων ακόμα και πριν τελειώσει το 2012, όπως επισημαίνουν στην Agrenda τόσο οι επενδυτές όσο και οι γεωπόνοι-μελετητές που έχουν αναλάβει τους φακέλους τους.

Εάν γίνουν όλα αυτά, τότε θα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι τα Σχέδια Βελτίωσης και η Εμπορία και Μεταποίηση «ξεμπλόκαραν» με επιτυχία από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

28-12-2012 19:35Adonis

Πολυ ωραια τα λεει το αρθρο,πας στην τραπεζα και σου δινει δανειο(?). ΑΦΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΚΙ ΣΟΥ ΥΠΟΘΗΚΗ, ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΗΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΩ,ΠΡΟΤΙΜΩ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ,ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΤΙΜΙΟΙ.!

Απάντηση

22-11-2012 19:15τσαβδαριδης γεωργιος

Χαιρετε.η κοροιδια σε ολοτης το μεγαλειο.ο συμπαθεστατος υπουργος ανακοινωνη επισημα κατι .Πας στην αναλογη υπηρεσια η τραπεζα και περνεις την απαντηση '''αυτο που το ακουσες εμεις δεν ξερουμαι τιποτα''' και παει το ονοιρο για το οτι κατι αρχησε να περπαταη........μηπως θα επρεπε ο κ.υπουργος πρωτα να ρωταει ταφεντικα της ΠΕΙΡΕΩΣ-ΑΤΕ τι εχουν προθεση να κανουν και μετα να κανει ανακοινωσις σκορποντας ελπιδες στους αμοιρους αγροτες......

Απάντηση

20-11-2012 11:46ανδριόπουλος χρηστος

Πως μπορεί να έχει παραστατικά στα χέρια του ο αγρότης - επενδυτής από την στιγμή που ο προμηθευτής - κατασκευαστής δεν θα υλοποιήσει καμιά συναλλαγή, καθ΄ ΄οτι θα είναι έωλη, η έγκριση της δανειακής σύμβασης και της παροχής της εγγυητικής, μεταξύ τράπεζας και αγρότη. Θα υπάρξει προμηθευτής που θα παραδώσει προϊόντα χωρίς να εξοφληθεί; Ανύπαρκτη λοιπόν η δυνατότητα προσκόμισης τιμολογίου στην τράπεζα.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία