BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Ματαιώθηκε η διανομή ρυζιού σε απόρους, γιατί χάθηκαν οι προθεσμίες

Στη ματαίωση της δωρεάν διανομής ρυζιού στους δικαιούχους του έτους 2013 προχώρησε στις 5 Δεκεμβρίου, με απόφασή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού εξέπνευσε η προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου που είχε θέσει η Κομισιόν.

«Τρέχει» το πρόγραμμα της επισιτιστικής βοήθειας

0
1

Η εκτέλεση του εν λόγω έργου, που αφορά τη δωρεάν διανομή 5.672.000 κιλών ρυζιού parboiled, στους απόρους όλης της χώρας έτους 2013, είχε ανατεθεί στις εταιρείες ΕΥΓΕ Πιστιόλας (Αgrino), Αφοί Καραγεωργίου (3Α), Νutria, Aφοί Σπανού και Euricom, ωστόσο οι σχετικές συμβάσεις δεν είχαν υπογραφεί εξαιτίας των μηνύσεων που εκκρεμούσαν στο Διοικητικό Δικαστήριο Αθηνών από Agrino και Euricom κατά Αφοί Καραγεωργίου, Σπανού και Nutria, λόγω των σοβαρών ελλείψεων- όπως ισχυρίζονται-που υπήρχαν στους φακέλους που κατέθεσαν στο διαγωνισμό.

Το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράταση ως τις 31 Οκτωβρίου, η οποία δεν εγκρίθηκε, με αποτέλεσμα να χαθεί η προθεσμία υπογραφής των σχετικών συμβάσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αιτία της ματαίωσης της διανομής οφείλεται «στην απόρριψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ελληνικού αιτήματος για παράταση της προθεσμίας της 15-10-2013 για την πληρωμή του δικαιούχου κατά το άρθρο 4 του κανονισμού 1020/2012 της Επιτροπής της 6ης Νοεμβρίου 2012, και, κατά συνέπεια της ανατροπής του προβλεπόμενου από την κοινοτική νομοθεσία και την Διακήρυξη χρονοδιαγράμματος».

 

Ερώτηση στη Βουλή

Εξηγήσεις για τη ματαίωση της δωρεάν διανομής ρυζιού στους δικαιούχους του έτους 2013, με ευθύνη του ίδιου του ΥπΑΑΤ, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο Βουλευτής Επικρατείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ.

Το κείμενο της ερώτησης αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σας προωθώ, άνευ περαιτέρω σχολίων, ανακοίνωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων, ο οποίος διαμαρτύρεται εντόνως για τη ματαίωση της δωρεάν διανομής ρυζιού Parboiled, στους δικαιούχους του έτους 2013.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Απόστολο Τσιώλη:

«Η εταιρεία ΣΠΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ. μας ενημέρωσε ότι ματαιώσατε, για το οποίο και οι κατά τόπους υπηρεσίες σας μας το διαβεβαίωσαν, τη διανομή ρυζιού στους δικαιούχους κατά το έτος 2013.

Αποτέλεσμα της εν λόγω ενέργειάς σας είναι τόσο να μην διατεθεί το συγκεκριμένο προϊόν στους δικαιούχους που στην καθομιλουμένη «γεμίζει το στομάχι» αλλά και να μην έχουν όφελος οι Έλληνες καλλιεργητές ρυζιού πράγμα που προφανώς εσάς και την κυβέρνηση δεν αγγίζει γιατί η διατροφή σας είναι gourmet.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας απαιτεί εγγράφως την άμεση απάντησή σας στα ερωτήματα για ποιο λόγο προβήκατε στη ματαίωση της παραπάνω διανομής δίνοντας επιπλέον χτύπημα στις πολύπαθες ακριτικές οικογένειες και να μας διευκρινίσετε αν αυτές οι οικογένειες των νησιών μας αποτελούν βάρος σε εσάς και στην κυβέρνησή σας και επιθυμείτε τον αφανισμό τους παίρνοντας σε καθημερινή βάση μέτρα εναντίον τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος  Απόστολος Τσιώλης

Ο Γραμματέας  Γιάννης Βούρος».

 

Όπως αποκαλύπτει, η ίδια η Εταιρεία ΣΠΑΝΟΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ, με ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέθεσε στην εταιρεία μας, μετά από διαγωνισμό την εκτέλεση του έργου Δωρεάν διανομής ρυζιού parboiled, στους απόρους της χώρας έτους 2013, την προμήθεια, μεταφορά και διανομή ποσότητας 5.672.000 κιλών στους δικαιούχους του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα.

Η εταιρεία μας έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην παράδοση του ρυζιού στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προτίθεται εκ των υστέρων να ματαιώσει την εκτέλεση του έργου με συνέπεια να μη διανεμηθεί η ποσότητα ρυζιού στους δικαιούχους.

Εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι οι δικαιούχοι δεν παρέλαβαν μέχρι σήμερα το ρύζι, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνεται η εταιρεία μας και δηλώνουμε ότι αν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης επιλέξει την ορθή λύση της υλοποίησης και όχι της ματαίωσης του προγράμματος, είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτό προς όφελος των δικαιούχων πολιτών και των Ελλήνων καλλιεργητών ρυζιού».

 

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. υπουργέ:

1. Για ποιο λόγο προβήκατε στη ματαίωση της διανομής ρυζιού parboiled, στις πολύπαθες ακριτικές οικογένειες, δίνοντας ένα ακόμα χτύπημα στους φύλακες των σύγχρονων Θερμοπυλών; Αποτελούν βάρος σε εσάς και στην κυβέρνησή σας και επιθυμείτε τον αφανισμό τους, λαμβάνοντας σε καθημερινή βάση μέτρα εναντίον τους;

2. Ποια μέλη συναπαρτίζουν την επιτροπή που ενέκρινε την ανάθεση του προαναφερόμενου έργου στη ΣΠΑΝΟΣ Α.Β.Ε.ΕΤ; Ποιοι αποφάσισαν τη ματαίωση της διανομής του ρυζιού, δεδομένου ότι η ίδια η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου, οποτεδήποτε της ζητηθεί; Αιτούμαι στοιχεία του βιογραφικού τους.

3. Τι θα απογίνουν τα 5.672.000 κιλά που προορίζονταν για τους άπορους συμπολίτες μας; Κατανοείτε ότι με τις αποφάσεις σας, ρίχνετε στα Τάρταρα τους καλλιεργητές ρυζιού;

4. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να μην στερηθεί ούτε μια άπορη οικογένεια, το ρύζι που δικαιούται;

5. Σε περίπτωση που δεν λάβετε τα προσήκοντα μέτρα, συνειδητοποιείτε ότι καταστρατηγείτε το άρθρο 21 του Συντάγματος που σαφώς ορίζει ότι η οικογένεια, ως θεμέλιο συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους;».

 

Βρείτε εδώ τη σχετική: Απόφαση ματαίωσης διανομής ρυζιού.pdf

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

07-12-2013 13:03πασιος Σταυρος

όταν στον βαλτο μαλωνουν τα βουβάλια την πληροωνουν τα βατράχια... να μας πουν και γιατι τελος καλοκαιριου ενώ οι βιομοιχανοι ρυζιού εχουν προιοντα ακατέργαστα στης αποθηκες τους εισαγουν ρυζι από χωρες της ανατολης .

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία