BACK TO
TOP
Τεχνικές Branding

Υπό απειλή οι ονομασίες προέλευσης των οίνων στο ίντερνετ

Την προστασία των οινικών προϊόντων που έχουν καταχωρηθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) από προϊόντα απομίμησης στο διαδίκτυο ζητούν από την Κομισιόν, με κοινή επιστολή τους οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca και η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία αμπελοκαλλιεργητών CEVI, στις 26 Μαΐου.

Προστασία γεωγραφικών ενδείξεων ΕΕ και Μολδαβίας

4
0

Η εν λόγω κίνηση έγινε εν όψει της ενεργοποίησης από την ICANN, της αμερικανικής εταιρεία που είναι επιφορτισμένη με τη διάθεση νέων ονομάτων χώρου (domain names) στο διαδίκτυο, να ενεργοποιήσει διαδικασίες δηλώσεων νέων ονομάτων που αφορούν γεωργικά προϊόντα για ιδιωτικές εταιρείες ( για παράδειγμα ".vin" or ".wine").

Μετά από παρέμβαση των ευρωπαϊκών αρχών και των κυβερνήσεων των κρατών μελών στις 4 Απριλίου, η ICANN έδωσε προθεσμία 60 ημερών σε υποψήφιες εταιρείες και στις οργανώσεις του αμπελοοινικού τομέα, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο ζήτημα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων έναντι  των domain names με κατάληξη ".vine" και ".wine".

Η αξία των ευρωπαϊκών οίνων με γεωγραφική ένδειξη φτάνει περίπου 30,376 εκατομμύρια ευρώ το 2010. Ορισμένες από αυτές τις πωλήσεις γίνονται ήδη μέσω διαδικτύου, μια τάση η οποία αναμένεται να ενταθεί στο μέλλον. Η δημιουργία νέων domain names μπορεί να ωφελήσει τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, εφ 'όσον οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες τους εξασφαλίζουν την προστασία των οίνων που προστατεύονται από την νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητούμε να καθιερωθεί ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει την προστασία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων κατά την πώληση κρασιών στο διαδίκτυο» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Copa - Cogeca Pekka Pesonen.

Επίσης, προειδοποίησε πως «Μια ανεπαρκής λύση στο πρόβλημα αυτό μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο και για άλλα προϊόντα που καλύπτονται από τις γεωγραφικές ενδείξεις και θα μπορούσε να αποδυναμώσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, καθώς και τις επικείμενες διμερείς διαπραγματεύσεις ελεύθερου εμπορίου. Η ελεύθερη χρήση αυτών των ονομάτων θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάχρηση του συστήματος της ΕΕ για τις γεωγραφικές ενδείξεις και θα μπορούσε επίσης να παραπλανήσει τους καταναλωτές» .

Κατά συνέπεια, οι Copa- Cogeca καλούν την Επιτροπή να αναλάβει δράση και να προστατεύσει τοπικές σπεσιαλιτέ και τα ποιοτικά προϊόντα που καλύπτονται από τις γεωγραφικές ενδείξεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την ICANN για τα domain names ".vine" και ".wine". Είναι αδιανόητο να διατεθούν αυτά τα ονόματα, εάν οι υποψήφιοι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, προειδοποίησε ο κ. Pesonen.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία