BACK TO
TOP

Μοντέρνες Καλλιέργειες

spora-kalampoki-822x533

Μέσω ανακοίνωσή της η Ένωση Αγρ. Συνεταιρισμών Διδυμότειχου – Έβρου ενημερώνει πως ξεκίνησαν οι συμβάσεις ενεργειακού ηλίανθου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο για λογαριασμό της εταιρείας ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε. με ανοιχτή τιμή στα 45 λεπτά το κιλό.

22-35a_2

Στα «τυφλά» εξακολουθούν και κινούνται οι καλλιεργητές ηλίανθου, σε σχέση µε την τελική τιµή του προϊόντος και η ρευστότητα αυτή που δρα αποτρεπτικά, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να τους ταλαιπωρεί για άλλες τουλάχιστον δύο – τρεις εβδοµάδες, οπότε κι αναµένεται να βγει επιτέλους η πρόσκληση κατανοµής, που έχει σπάσει κάθε προηγούµενο ρεκόρ καθυστέρησης.

Screenshot_2022-04-05_at_20_55_27

Με τα 50 λεπτά το κιλό να ακούγεται ως τιμή ασφαλείας στις συμβάσεις προχωράει η σπορά του ηλίανθου για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, «γεννώντας» βάσιμες ελπίδες στους παραγωγούς ότι δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, εγχώρια και διεθνή, το προϊόν δεν έχει πιάσει ακόμη «ταβάνι».

pinakas_13

Οι αγοραπωλησίες ηλιόσπορου για παραγωγή ηλιέλαιου, κατοχύρωσαν τη ζώνη των 1.000 ευρώ ανά τόνο, στην εγχώρια ζώνη παραγωγής ηλίανθου, οι βιομηχανίες επιμένουν να κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά αναφορικά με τα συμβόλαια της νέας περιόδου, προσφέροντας τιμή ασφαλείας στα 40 λεπτά.

37_pin_3

Την τελευταία άμυνα φαίνεται ότι παίζει η βιομηχανία στην Ελλάδα στην περίπτωση του ηλίανθου, προσφέροντας τιμή «ασφαλείας» στα 40 λεπτά το κιλό, την ώρα που η τιμή στο πετρέλαιο προσεγγίζει τα 115 δολάρια το βαρέλι, σε μια εξέλιξη που δεν μπορεί παρά να παρασύρει στην άνοδο και τις ενεργειακές καλλιέργειες.

36_pin_27

Ράλι τιµών σηµειώνεται τις τελευταίες εβδοµάδες στα ενεργειακά φυτά µε τις συµβάσεις στην ελαιοκράµβη να έχουν πιάσει ήδη τα 45 λεπτά το κιλό και να ακολουθούν κατά πόδας και εκείνες στον ηλίανθο, όπου η βάση είναι, πλέον, στα 38,5 λεπτά το κιλό, που σηµαίνει πως µε τα πριµ σε κάποιες ποικιλίες ίσως να φτάνει και στα 45 λεπτά το κιλό.

hlianthos_site

Από εκεί που το άφησαν πέρυσι, θα το ξαναπιάσουν τελικώς το νήμα οι παραγωγοί ηλίανθου, καθώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο δούλεψε κι η τιμή βάσης, μέσα σε λίγες ημέρες, ανέβηκε κατά 2 λεπτά το κιλό, στα 37 λεπτά το κιλό, για τα συμβόλαια της νέας καλλιεργητικής περιόδου και πλέον διαμορφώνεται άλλη δυναμική για το προϊόν.

pumphandle_F_2

Στις δυνατότητες απορρόφησης της εγχώριας πρώτης ύλης βιοντίζελ (προϊόν από ενεργειακά φυτά) από τα διυλιστήρια βρίσκεται το κλειδί για τη βελτίωση των τιμών παραγωγού για ελαιοκράμβη και ηλίανθο, την ώρα που οι μεταποιητικές μονάδες αυτών των προϊόντων δείχνουν να δυσκολεύονται στη διάθεση της παραγωγής τους.

37_pin_2

Να πιάσουν το νήµα από εκεί που το άφησαν πέρυσι, όταν πληρώθηκαν την παραγωγή τους µε 37 λεπτά το κιλό, χωρίς περικοπές, επιθυµούν οι καλλιεργητές ηλίανθου, ενόψει των συζητήσεων για τα συµβόλαια της νέας παραγωγικής σεζόν του 2021, που θα ξεκινήσουν, προσεχώς, µε τις βιοµηχανίες του κλάδου.

WP_20150623_10_41_10_Pro

Με τιμή στα 0,37 λεπτά το κιλό στην περιοχή της Ορεστιάδας θα πουλήσουν τη φετινή σοδειά ηλιόσπορου οι παραγωγοί του ακριτικού νομού, καθώς όπως ανακοίνωσε η τοπική ΕΑΣ Ορεστιάδας, θα τηρηθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας με την Agroinvest, για την καλλιεργητική σεζόν του 2020.

sunflower-at-sunset-royalty-free-image-1571951893

Συνολική ποσότητα 132.500 χιλιολίτρων αυτούσιου βιοντίζελ κατανέμονται για φέτος στις εταιρείες δικαιούχους, μειωμένη κατά 7.500 χιλιόλιτρα σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με ΚΥΑ όπου παρατηρείται αύξηση κατά 45.000 τόνους στον ηλίανθο που είναι διατεθημένες να απορροφήσουν οι δικαιούχοι, επιβεβαιώνοντας με σαφήνεια τη δυναμική που εμφανίζει φέτος η καλλιέργεια στις προτιμήσεις των εαρινών καλλιεργειών.

ilianthos

Με τιμή στα 0,37 λεπτά το κιλό, σχεδόν ανάλογη με αυτή που έπιασε το βαμβάκι στην περιοχή της Ορεστιάδας, την εμπορική σεζόν 2019-20, θα πουλήσουν τη φετινή σοδειά ηλιόσπορου οι παραγωγοί του ακριτικού νομού μετά την πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε η τοπική ΕΑΣ Ορεστιάδας με την Agroinvest, για την καλλιεργητική σεζόν του 2020.

kannavi_2

Επενδύσεις πάνω από 185 εκατ. ευρώ έχουν γίνει έως σήμερα στην Ελλάδα στον κλάδο της φαρμακευτικής κάνναβης με τις θέσεις εργασίας να υπερβαίνουν τις 770, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας που δημοσιεύονται στο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Kannavi-1

Δύο νεοσύστατες εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα και πολυεθνική σύσταση μετόχων, πήραν τις πρώτες άδειες για την εγκατάσταση μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, των οποίων μάλιστα η παραγωγή αναμένεται να διατεθεί στις αγορές μέσα στον επόμενο  ενάμιση χρόνο, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Στέργιο Πιτσιόρλα, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη.

israel_episkepsi2

Σε φάρμες καλλιέργειας φαρμακευτικής κάνναβης, μεταποίησης, καθώς και σε φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στο Ισραήλ βρέθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία