BACK TO
TOP

Ηλίανθος

maxresdefault_14_2

Ακόμα ένα σκαλοπάτι προς τα πάνω προχωρούν οι τιμές που προσφέρει η βιομηχανία μεταποίησης για τον ενεργειακό ηλίανθο. Μετά τα 45 λεπτά που ανακοίνωσε η Ένωση Αγρ. Συνεταιρισμών Διδυμότειχου – Έβρου την περασμένη Παρασκευή, ήρθε τώρα η σειρά της ΕΑΣ Ορεστιάδας να ανακοινώσει ελάχιστη τιμή στα 47 λεπτά το κιλό για συμβάσεις που θα δώσουν πρώτη ύλη στην AGROINVEST Α.Ε.Β.Ε.

spora-kalampoki-822x533

Μέσω ανακοίνωσή της η Ένωση Αγρ. Συνεταιρισμών Διδυμότειχου – Έβρου ενημερώνει πως ξεκίνησαν οι συμβάσεις ενεργειακού ηλίανθου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο για λογαριασμό της εταιρείας ΠΑΥΛΟΣ Ν. ΠΕΤΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε. με ανοιχτή τιμή στα 45 λεπτά το κιλό.

21_pin_38

Στα 40 λεπτά το κιλό κλείδωσε τελικά η τιμή για τα συμβόλαια στον ηλίανθο, επίπεδο σαφώς χαμηλότερο από τα 45 λεπτά που προσδοκούσαν οι παραγωγοί το προηγούμενο διάστημα, το οποίο όμως δεν αποκλείει μια ανοδική αναπροσαρμογή τους επόμενους μήνες, αφού τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται ένας εντεινόμενος ανταγωνισμός ανάμεσα στις βιομηχανίες για εξασφάλιση πρώτης ύλης.

pumphandle_F_2_2

Τεράστια αναστάτωση έχει προκαλέσει στο κύκλωμα της παραγωγής του βιοντίζελ το «χειρόφρενο» που έχουν τραβήξει οι μεταποιητικές μονάδες του κλάδου στην υπογραφή συμβάσεων για την καλλιέργεια ηλίανθου, αντιδρώντας στη μεγάλη μείωση τιμής που τους προτείνουν τα συνεργαζόμενα διυλιστήρια της χώρας.

30-31_10

Μια φημολογία ότι η βάση για τα φετινά συμβόλαια θα ξεκινά από τα 40 λεπτά το κιλό, έναντι 50 λεπτών πέρυσι, κάτι που η αλήθεια είναι πως δεν ηχεί καλά στα αυτιά των παραγωγών, είναι το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, λίγο πριν αρχίσει η σπορά του ηλίανθου.

44_pin_12_2

Να συμπεριληφθεί και ο ηλίανθος στο Eco-scheme που αφορά στο πρόγραμμα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων, ζητούν συλλογικοί φορείς του Έβρου, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του Agronews και της Agrenda.

44_pin_12

Η απουσία της καλλιέργειας του ηλίανθου από τα οικολογικά σχήµατα της νέας ΚΑΠ προβληµατίζει τους παραγωγούς, που ασχολούνται µε το προϊόν και ζητούν να υπάρξει διορθωτική παρέµβαση, προκειµένου να αποφευχθεί ένα λάθος, όπως υπογραµµίζουν, που θα στοιχίσει.

35pin

Στις επόµενες 3-4 εβδοµάδες αναµένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το εάν η εγχώρια αγορά έχει τη δυναµική να υποστηρίξει κάτι περισσότερο από την τιµή των 50 λεπτών το κιλό, που έχει, ήδη, κατοχυρωθεί µεταξύ παραγωγών και µεταποιητικών βιοµηχανιών, ως «δίχτυ ασφαλείας» για τη φετινή παραγωγή του ηλίανθου.

22-35a_2

Στα «τυφλά» εξακολουθούν και κινούνται οι καλλιεργητές ηλίανθου, σε σχέση µε την τελική τιµή του προϊόντος και η ρευστότητα αυτή που δρα αποτρεπτικά, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει να τους ταλαιπωρεί για άλλες τουλάχιστον δύο – τρεις εβδοµάδες, οπότε κι αναµένεται να βγει επιτέλους η πρόσκληση κατανοµής, που έχει σπάσει κάθε προηγούµενο ρεκόρ καθυστέρησης.

Screenshot_2022-04-05_at_20_55_27

Με τα 50 λεπτά το κιλό να ακούγεται ως τιμή ασφαλείας στις συμβάσεις προχωράει η σπορά του ηλίανθου για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο, «γεννώντας» βάσιμες ελπίδες στους παραγωγούς ότι δεδομένων των συνθηκών στην αγορά, εγχώρια και διεθνή, το προϊόν δεν έχει πιάσει ακόμη «ταβάνι».

pinakas_13

Οι αγοραπωλησίες ηλιόσπορου για παραγωγή ηλιέλαιου, κατοχύρωσαν τη ζώνη των 1.000 ευρώ ανά τόνο, στην εγχώρια ζώνη παραγωγής ηλίανθου, οι βιομηχανίες επιμένουν να κρατάνε τα χαρτιά τους κλειστά αναφορικά με τα συμβόλαια της νέας περιόδου, προσφέροντας τιμή ασφαλείας στα 40 λεπτά.

37_pin_3

Την τελευταία άμυνα φαίνεται ότι παίζει η βιομηχανία στην Ελλάδα στην περίπτωση του ηλίανθου, προσφέροντας τιμή «ασφαλείας» στα 40 λεπτά το κιλό, την ώρα που η τιμή στο πετρέλαιο προσεγγίζει τα 115 δολάρια το βαρέλι, σε μια εξέλιξη που δεν μπορεί παρά να παρασύρει στην άνοδο και τις ενεργειακές καλλιέργειες.

36_pin_27

Ράλι τιµών σηµειώνεται τις τελευταίες εβδοµάδες στα ενεργειακά φυτά µε τις συµβάσεις στην ελαιοκράµβη να έχουν πιάσει ήδη τα 45 λεπτά το κιλό και να ακολουθούν κατά πόδας και εκείνες στον ηλίανθο, όπου η βάση είναι, πλέον, στα 38,5 λεπτά το κιλό, που σηµαίνει πως µε τα πριµ σε κάποιες ποικιλίες ίσως να φτάνει και στα 45 λεπτά το κιλό.

hlianthos_site

Από εκεί που το άφησαν πέρυσι, θα το ξαναπιάσουν τελικώς το νήμα οι παραγωγοί ηλίανθου, καθώς ο ανταγωνισμός στον κλάδο δούλεψε κι η τιμή βάσης, μέσα σε λίγες ημέρες, ανέβηκε κατά 2 λεπτά το κιλό, στα 37 λεπτά το κιλό, για τα συμβόλαια της νέας καλλιεργητικής περιόδου και πλέον διαμορφώνεται άλλη δυναμική για το προϊόν.

pumphandle_F_2

Στις δυνατότητες απορρόφησης της εγχώριας πρώτης ύλης βιοντίζελ (προϊόν από ενεργειακά φυτά) από τα διυλιστήρια βρίσκεται το κλειδί για τη βελτίωση των τιμών παραγωγού για ελαιοκράμβη και ηλίανθο, την ώρα που οι μεταποιητικές μονάδες αυτών των προϊόντων δείχνουν να δυσκολεύονται στη διάθεση της παραγωγής τους.

37_pin_2

Να πιάσουν το νήµα από εκεί που το άφησαν πέρυσι, όταν πληρώθηκαν την παραγωγή τους µε 37 λεπτά το κιλό, χωρίς περικοπές, επιθυµούν οι καλλιεργητές ηλίανθου, ενόψει των συζητήσεων για τα συµβόλαια της νέας παραγωγικής σεζόν του 2021, που θα ξεκινήσουν, προσεχώς, µε τις βιοµηχανίες του κλάδου.

WP_20150623_10_41_10_Pro

Με τιμή στα 0,37 λεπτά το κιλό στην περιοχή της Ορεστιάδας θα πουλήσουν τη φετινή σοδειά ηλιόσπορου οι παραγωγοί του ακριτικού νομού, καθώς όπως ανακοίνωσε η τοπική ΕΑΣ Ορεστιάδας, θα τηρηθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας με την Agroinvest, για την καλλιεργητική σεζόν του 2020.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ