BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Έρχονται τροπολογίες για να µην χαθεί καλλιεργήσιµη γη λόγω δασικών χαρτών

Νοµοθετική ρύθµιση στη λογική εξαίρεσης από τους δασικούς χάρτες και τα αναδασωτέα χωραφιών που είχαν περιληφθεί σε αυτά και δεν είχαν δασικό χαρακτήρα, βάσει των αεροφωτογραφιών του 1945 και του 2008 έχει «στα σκαριά» το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Agrenda, που κυκλοφόρησε το Σάββατο 11 Μαρτίου.

Έρχονται τροπολογίες για να µην χαθεί καλλιεργήσιµη γη λόγω δασικών χαρτών

4
0

Αν και δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνεργασίες των αρµόδιων υπουργείων σε τεχνικό επίπεδο, οι πληροφορίες επιµένουν, ότι θα δοθεί λύση στα προβλήµατα που ανακύπτουν, όσο προχωρά η ανάρτηση των δασικών χαρτών, µεταξύ αυτών και για τα εκχερσωµένα, µε έτερη τροπολογία.

Μια ακόµα ευκαιρία να επιλυθούν αυτά, χάθηκε την περασµένη Τετάρτη. Η κύρωση του µνηµονίου συνεργασίας Ελλάδας–Αζερµπαϊτζάν για θέµατα αγροτικά, ένα νοµοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πέρασε µε ευρεία πλειοψηφία, χωρίς να γίνουν δεκτές από το Βαγγέλη Αποστόλου, τροπολογίες που είχαν καταθέσει οι ΑΝΕΛ την προηγούµενη εβδοµάδα και η Ν∆, την Τετάρτη 8 Μαρτίου.

Το επιχείρηµα που χρησιµοποίησε ο υπουργός ήταν πως «δεν µπορεί να κάνει δεκτές τροπολογίες, που αφορούν σε νοµοσχέδιο, στο οποίο δεν είναι παρών ο αρµόδιος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάµελλος», ωστόσο θεωρείται βέβαιο, πως αυτό έγινε απλά και µόνο, ώστε ξεκάθαρα η λύση, όταν υπάρξει, να «πιστωθεί» στους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας αντιδράσεις από την πλευρά των ΑΝΕΛ.


Προς την κατεύθυνση κατευνασµού των πνευµάτων ήταν η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Νίκου Ξυδάκη ότι «θα υπάρξουν διορθώσεις». Υπενθυµίζεται, όπως προανήγγειλε η εφηµερίδα Agrenda το περασµένο Σάββατο, πως για βελτιώσεις, όπου έχουν προκύψει προβλήµατα, δεσµεύθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάµελλος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηλείας της Ν∆ Κώστα Τζαβάρα.

Μητσοτάκης: Να τρέξουν οι χάρτες

Στο θέµα αναφέρθηκε την Τετάρτη 8 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν∆ χαρακτήρισε απαράδεκτο, τον τρόπο, µε τον οποίο χωράφια αγροτών «βγαίνουν» δασικά, ζητώντας λύση «χωρίς αδικίες για τους πολίτες και χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν νέα χαράτσια».

στόσο, τάχθηκε υπέρ της ολοκλήρωσης κατάρτισης των δασικών χαρτών. Αντίθετα, την άµεση ανάκλησή τους ζήτησαν οι συµβολαιογράφοι, καθώς όπως τόνισαν «περιέχουν σωρεία λαθών και χαρακτηρίζουν καλλιεργήσιµες επιφάνειες ως δασικές εκτάσεις, µε αποτέλεσµα τον κίνδυνο απώλειας ιδιωτικής περιουσίας».

Παράλληλα, το παράρτηµα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ ζήτησε «ν’ αντιµετωπιστούν µε ευνοϊκότερο τρόπο οι δασωµένοι αγροί, ώστε να µπορούν οι νόµιµοι ιδιοκτήτες τους, να τα εκχερσώσουν, µόνο για αγροτική χρήση µε διατήρηση του δασικού ισοζυγίου».

Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία