BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Πλήγμα για ενεργειακά, χαμηλή ζήτηση καυσίμων και φθηνό πετρέλαιο

Το 1/3 της σοδειάς τους διαθέτουν για βιοκαύσιμα οι Αμερικανοί παραγωγοί καλαμποκιού.

42_6

Πέτρος Γκόγκος

42
0

Η χαµηλή τιµή του πετρελαίου και η κατακόρυφη µείωση της κατανάλωσης καυσίµου παγκοσµίως το τελευταίο διάστηµα, φαίνεται ότι τοποθετούν αρκετές µονάδες παραγωγής βιοντίζελ σε ολόκληρο τον κόσµο σε µια δύσκολη οικονοµικά θέση, όσο µερικοί αναλυτές προδιαγράφουν τη µεταφορά της συγκυρίας αυτής και στα ενεργειακά φυτά.

Μονάδες παραγωγής αιθανόλης ετοιµάζουν τα χαρτιά τους για κλείσιµο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόµενο αρκετές από αυτές να µην ανοίξουν ποτέ ξανά. Φαίνεται πως ολόκληρη η βιοµηχανία βιοντίζελ βρίσκεται σε µια διαδικασία... διευθετήσεων, που όµως, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι της αγοράς αυτής, είχε ξεκινήσει πριν τον κορωνοϊό και τις τιµολογιακές διαµάχες στο πετρέλαιο. Πλέον, η συρρικνωµένη ζήτηση θα οδηγήσει τα µικρά «ψάρια» και τους υπερχρεωµένους εκτός αγοράς.

«Όταν εξέλθουµε από τους δύο Μαύρους Κύκνους που ταρακούνησαν την παγκόσµια οικονοµία, η βιοµηχανία µας θα είναι πολύ διαφορετική» υποστήριξε ο Τοντ Μπέκερ, διευθύνων στέλεχος της αµερικανικής Green Plains Inc συµπληρώνοντας πως «αυτήν τη στιγµή υπάρχουν µονάδες που ξεµένουν από κεφάλαια». Η δεύτερη µεγαλύτερη βιοµηχανία των ΗΠΑ, Valero Energy Corp, έκλεισε πριν από λίγες ηµέρες δύο µονάδες της και ακύρωσε αρκετά συµβόλαια µε παραγωγούς. Αντίστοιχη πολιτική ακολουθούν και άλλες εταιρείες, που µειώνουν έως και 60% την παραγωγή βιοντίζελ, ακυρώνοντας εκατοντάδες συµβόλαια µε αγρότες που προµηθεύουν πρώτη ύλη.

Παραµένει η υψηλή ζήτηση

Στην Ευρώπη η εικόνα είναι κάπως διαφορετική, αφού η ζήτηση για αιθανόλη παραµένει υψηλή, ωστόσο το θέµα γίνεται πολιτικό. Αρκετές µεγάλες µονάδες, που σε ποσοστό 70% αξιοποιούν ελαιοκράµβη για παραγωγή βιοντίζελ, δεν γνωρίζουν τι θα συµβεί µε τη δυνατότητα ανάµειξης. Κάπως έτσι στις Βρυξέλλες, η Alcogroup, µεγάλη εταιρεία του χώρου, έχει ρίξει κατά 30% την παραγωγικότητά της.

Στην Αµερική η ζήτηση είναι το βασικό έλλειµµα. «Σε ένα σηµείο οι δεξαµενές σου είναι γεµάτες, τα φορτηγά εξίσου γεµάτα και αρχίζει να γεµίζεις κούπες του καφέ µε βιοντίζελ. Τότε καταλαβαίνεις ότι ήρθε η ώρα να σταµατήσεις την παραγωγή», σχολιάζει ο Μόντε Σο, διευθύνων σύµβουλος της Iowa Reneable Fuels Association.

Ενώ το φθηνό πετρέλαιο, κάτω από 1 δολάριο το γαλόνι στοιχίζει η βενζίνη πλέον στα αµερικανικά πρατήρια, είναι καλή είδηση για τους καταναλωτές, δεν ηχεί εξίσου καλά στους παραγωγούς βιοντίζελ και στους Αµερικανούς παραγωγούς οι οποίοι πουλούν σε τέτοιες µονάδες το 1/3 του καλαµποκιού που παράγουν. Στην Αµερική η τιµή του καλαµποκιού είναι άρρηκτα συνδεδεµένη µε την πορεία των βιοµηχανιών αυτών από τις αρχές του 2000, όταν ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους εξέδωσε σχετικό διάταγµα για την αξιοποίηση του βιοντίζελ µε την προοπτική να ανεξαρτητοποιηθεί κάπως η βιοµηχανία των ΗΠΑ από τις εισαγωγές πετρελαίου. Η Archer-Daniels-Midland Co υπήρξε πρωτοπόρος της βιοµηχανίας αυτής ήδη από τα τέλη του 1970. «Η αγορά καλαµποκιού ενθουσιάζεται µε µερικές αποστολές στην Κίνα, αλλά δεν βλέπουν το γεγονός ότι µια δοµική καταστροφή της ζήτησης λαµβάνει χώρα τις τελευταίες εβδοµάδες στο εσωτερικό» υποστηρίζει ο κ. Μπέκερ. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη Βραζιλία, όπου εκεί προτιµάται κυρίως το ζαχαροκάλαµο από τις µονάδες παραγωγής αιθανόλης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία